Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Kaikki blogit puheenaiheesta Alkoholipolitiikka

Tolkkua alkoholilakiin - Vapautetaan panimoala!Edellisen hallituksen tekemä alkoholilain uudistus oli tarpeen, mutta uudessakin lainsäädännössä on pitkä liuta erikoisia eturyhmähimmeleitä ja poikkeuksen poikkeuksia. Ne asettavat panimoalan toimijat keskenään eriarvoiseen asemaan ja heikentävät merkittävästi kotimaisten panimoiden mahdollisuuksia menestyä.

Mitäpä jos verorahoilla ei ryypiskeltäisi?

Ajatus lähti viinalaskua kritisoineen päättäjän potkuista liikkeelle. Rupesin tässä pohtimaan että onkohan mitään syitä miksi sinun ja minun verorahoilla ylipäänsä täytyy ruokkia valtakunnan pahinta terveysongelmaa? Avaan keskustelun, kuulen mieluusti perusteita suuntaan jos toiseenkin.

Etämyynti uhkaa Alkon ikiaikaista monopolia

STM:n virkamiehet ovat palanneet kesälomiltaan takaisin töihin. Ensi töikseen nämä virkaintoiset viskaalit ovat mitä ilmeisemmin kokoustaneet hallituspuolue Keskustan ja Alko Oy:n edustajien kanssa. Nämä ovat kaikesta päätellen päättäneet yhteistuumin edistää Alkon etuja pieni tuskanhiki otsallaan. Toisin sanoen STM:ssä haluttiin kiiruhtaa heinäkuussa, eduskunnan ollessa vielä kesälomilla, sellaista täydentävää lakia, joka pönkittäisi ja suojelisi Alkon monopoliasemaa. Tämä siksi, että hallituspuolue Kokoomus otti kesän puoluekokouksessaan kantaa alkoholin etämyyntikieltoa vastaan.

Alkoholijuomien internetmyynnin kielto vauhdittaa Alkon monopolista luopumista

Korkein oikeus (KKO) on antanut päätöksensä ns. Alkotaxi-tapauksessa. Siinä virolaisyrittäjä on tuonut asiakkaille kotiin alkoholijuomia tilausten perusteella. KKO on päätöksessään aiheellisesti katsonut tämänkaltaisen toiminnan olevan laitonta alkoholijuomien vähittäismyyntiä mutta yllättäen tulkitsee samalla myös alkoholijuomien "internetmyynnin" olevan kiellettyä.

Holhous kunniaan - vanhoillisempi alkoholipoliittinen kannanotto

Nyt kun alkoholilain uudistuksesta on kulunut hetki, saa netistä lukea liberaalien kommentteja kuinka ”maailma ei romahtanutkaan”, aivan kuin joku olisi sellaista todella ennustanut. Koko alkoholilain ympärillä käyty keskustelu oli ohipuhumista ja jyräsi alleen tärkeämpiäkin aiheita. Siksi en välittänyt aikanaan siihen osallistua, mutta kiusaus kävi nyt liian suureksi.

Investointi pohjolan johtavaksi matkailumaaksi

18 vuotta sitten, aloittaessani työskentelemään ravintola-alalla, käytettiin alkoholin kokonaiskulutuksesta yli 20% ravintoloissa. Nyt, 18 vuotta myöhemmin, ravintoloiden osuus kokonaiskulutuksesta on enää 10%. MaRan mukaan alaltamme on kadonnut tuon muutoksen johdosta noin 15 000 työpaikkaa. Uuden alkoholilain myötä nyt voimaan tulleet uudistukset ovat tervetulleita pieniä askelia oikeaan suuntaan myös ravintola-alalle.

Terveysjärjestöt vihaavat enemmän alkoholikulttuuria kuin alkoholiongelmia

Tämän päivän Helsingin Sanomissa sivulla 76, 50 vuoden takaisten uutisten muistelmissa esiintyi pikkuotsikko "Korvikealkoholismi kasvoi liekkiviinan tulon mukana".

Alkoholilaki uusiksi. Ensimmäinen väliaikapiste

 

"Uusi alkoholilaki tulee voimaan kokonaisuudessaan 1.3.2018. Alkoholilaki kokoaa kattavasti yhteen aiemmat vanhan lain nojalla annetut 13 asetusta. Vanhentuneita ja aikansa eläneitä normeja on karsittu uudesta laista huomattavasti. Alkoholilain tarkoitus on jatkossakin ehkäistä alkoholista aiheutuvia haittoja." 

 

Sosiaali- ja terveysministeriö

 

Viinan kotipolttaminen sallittava

Iltalehti uutisoi 01.03.2018 kiljun valmistamisen sallimisesta. Uusi alkoholilaki astui voimaan samaisena päivänä, jonka mukaan yksityinen henkilö saa valmistaa muutoin kuin tislaamalla kotitaloudessaan yksinomaan omaan käyttöönsä mietoja alkoholijuomia. Aiemmin raaka-aineet kotona käymisteitse tapahtuvalle alkoholijuomien valmistamiselle oli määritelty erikseen. Kiljun valmistuksen ei enää arvella aiheuttavan kansanterveydellisiä ongelmia.

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä