Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Kaikki blogit puheenaiheesta Velkajärjestely

Erään velkajärjestelyn tarina

Johdantoa

Myin yritysosakkuuteni jätteenhuoltolaitteita valmistavasta Ekomies Oy:stä Amitec Oy:lle alkuvuodesta 2004 ja kaupan yhteydessä lupauduin jäämään Uuteenkaupunkiin töihin vuodeksi johtamaan Amitec Oy:n ”mustan raudan” toimintaa ja tuotantoa.  Amitec Oy:n päätuote haponkestävä ja ruostumaton elintarvikerauta.

Puolentoista vuoden jälkeen jäin kotiin. Kaiket päivät kasvatin pitkää tukkaa, opettelin kitaransoittoa (Oodi ilolle ja Iron Butterflyen In a garden of Eden), tuuppailin poikaani rattaissa ja nautin tekemättömyydestä.

Velallisten henkistä pahoinpitelyä.

Tässä joitakin aikoja sitten kansanedustaja Sheikki Laakso nousi otsikoihin omien ulosottojensa kautta. Tämä on hyvä sillä kansanedustajahan edustaa kansaa ja noin puoli miljoonaa suomalaista on tällä hetkellä ulosotossa. Eduskuntaan siis tarvittiinkin edustaja myös ulosoton kanssa painivalle väestölle.

 

Velkaisen yrittäjän kiirastuli ja sen välttäminen

Yksityishenkilöiden ja yrittäjien velkaongelman helpottamiseksi tulevaisuudessa on esitetty useita konkreettisia ehdotuksia (mm. Harri Jaskari täällä 23.9.). Itse kohtaan työssäni näitä velkaantumisen ongelmia pk-yritysten ja yrittäjien kanssa toimiessani. Vastaukseksi heille ei riitä, että muutoksia on tulossa, ehkä ja joskus tulevaisuudessa, kun tilanne on päällä ja yrittäjän kassa on tyhjä. Kirjoituksessa yritän antaa muutamia neuvoja yrittäjille.

Velkajärjestely

Viime päivien uutisten mukaan velkajärjestelyyn pääsemisessä on monin paikoin ruuhkaa. Joensuussa jono on noin kolme päivää kun jossain toisessa kunnassa saattaa olla yli kolme kuukautta, jopa liki puoli vuotta.

TV-uutisten kuvassa (olikohan Kotkasta) näkyi henkilö täyttävän lomaketta jonka mukaan velkajärjestelyyn haki henkilö jolla oli omistusasunto. Kuten me kaikki tiedämme (tiedämmekö?) niin velaton omistusasunto ei ole sellaista omaisuutta joka pitäisi realisoida jotta pääsisi velkajärjestelyyn, tai saisi toimeentulotukea.

Erillainen ALV-malli, ajatuksia?

Olen jo pidemmän aikaa hahmotellut yksinkertaista mallia jossa luotaisiin mahdollisuuksia pienyritystoiminnan aktivoimiseen ja kehittämiseen. Valitettava faktahan on se että tänä päivänä uusia työpaikkoja suuriin tai edes keskisuuriin yrityksiin ei käytännössä synny, vaan toimintaa tehostetaan pääasiassa yt-neuvotteluiden kautta, joiden lopputulos on harvemmin työntekijälle mieluinen ja aika harvoin se on myöskään valtiolle mieluinen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä