Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Kaikki blogit puheenaiheesta Puolueiden kannatukset

Vihreiden nousu gallup-kärkeen Saksassa varmistumassa

Kirjoitin 01.06. blogin vihreiden noususta puolueiden välisessä mittelössä kannatuskärkeen Saksassa kysymysmerkin kera. Silloin tutkimuslaitos Forsa oli saanut Saksan vihreät mittauksessaan maan suurimmaksi puolueeksi.

http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/276839-vihreat-gallupkarkrrn-saks...

Keskusta menettää, mutta minne?

Mihin keskustan kannatus katoaa? Puolueen kannatus on nyt 16,2 viimeiseen Ylen tutkimukseen vastanneista. Onko kyseessä luonnollinen poistuma, joka iskee aluepuolueeseen. kun väki etsiytyy kaupunkeihin? Onko syyllinen Sipilä vai Berner? Ehkä se, että puolue yrittäessään toimia modernissa jatkuvassa muutostilassa olevassa maailmassa ärsyttää konservatiivista peruskannattajakuntaansa?

 

Kokoomus ja muut hallituspuolueet?

Runsas viikko sitten Yle julkaisi tuoreimman mielipidetutkimuksen puolueiden kannatuksesta ajatellen eduskuntavaaleja.

http://yle.fi/uutiset/3-9604997

Sen mukaan Kokoomus on tempaissut kuntavaalien jälkeen selkeän kaulan kilpailijapuolueisiin nähden. Tätä sitten asiantuntijat ovat koettaneet selittää parhaan taitonsa mukaan.

Kunnallisvaalien tulosveikkaus - kokeile itse!

Kunnallisvaaleihin on nyt aikaa tasan viikko. Tuloksilla on jo lähdetty laajalti spekuloimaan, joten laitan omankin lusikkani soppaan.

Kolme suurinta puoluetta tulevat käytännössä varmuudella olemaan SDP, Kokoomus ja Keskusta, mutta keskinäinen järjestys on täysin auki. Siksi tilanne onkin niin mielenkiintoinen.

Vaaliennuste - voittaako Perussuomalaiset?

Tuoreet kyselyt kertovat hentoisista käänteistä puolueiden kannatuksissa. Ennakoivatko ne yllätyksiä toukokuun vaaleissa?

 

Varsinainen uutinen syyskuun kannatuksista on, että Perussuomalaisten kannatus nousi toista kuukautta 10 % vauhdilla. Kaksi kuukautta on sangen epävarma todiste käänteestä, mutta koska haluamme leikitellä asioilla, teemme niin.

 

Toinen uutinen oli demareiden nousun jatkuminen kolmatta kuuta. Oliko se vain edeltäneen notkahduksen korjaus?

 

Puolueiden kannatusten muutokset viime vaalien jälkeen

Puolueiden kannatusten muutosta tulisi aina tarkastella yhden gallup-tuloksen sijaan pitemmällä aikavälillä samalla tavalla tehtyjen tutkimusten aikajanassa. Yle julkaisi tänään omista kyselyistään  graafisen käyrästön puolueiden kannatuksien kehityksestä viime vaalien jälkeen.

http://yle.fi/uutiset/puoluekannatusmittari/8518374#start=252

Kolmet maapäivävaalit Saksassa maaliskuussa

Saksassa järjestetään 13. maaliskuuta kolmessa osavaltiossa maapäivävaalit. Viimeisten mielipidetutkimusten mukaan puolueiden kannatukset ovat muuttumassa radikaalisti.

1. Baden-Württenbergissä Vihreät ohittaisivat ensimmäisen kerran CDU:n niukasti nousemalla suurimmaksi ryhmäksi. AfD nousisi osavaltioparlamenttiin 10%:n kannatuksella.

2. Saksi-Anhaltissa, entisessä DDR:n osassa, AfD ohittaisi 17%:n kannatuksella SPD:n kannatuksen ja olisi kolmanneksi suurin puolue heti CDU:n, die Linken jälkeen. Saksi-Anhaltissa on historiastaan johtuva korkea die Linken kannatus.

Ei näin, kokoomus!

Ylen tuoreen gallupin mukaan kokoomuksen kannatus laskee:

http://yle.fi/uutiset/sdpn_suosion_kasvu_taittui_ja_kokoomus_notkahti/8647361

Kelju sanoa, mutta tuo on hyvä uutinen. Keljua siksi, että olen pitkään yrittänyt ymmärtää kokoomuksen toimintaa parhain päin - varsinkin silloin, kun on tullut istuttua punavihreissä porukoissa, joissa kokoomukselle lankeaa automaattisesti pääkonnan rooli.

Ylen uusin puoluegallup

Yle:n tänään julkaisemassa tammikuun puoluegallupissa ei ole mitään järisyttäviä muutoksia. Sdp:n kannatuksen kasvu näyttäisi pysähtyneen ja puolestaan Kokoomuksen kannatus notkahti hiukan. Perussuomalaisten kannatus näyttää vakiintuvan 10%:n tuntumaan.

http://yle.fi/uutiset/sdpn_suosion_kasvu_taittui_ja_kokoomus_notkahti/86...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä