Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Presidentinvaalit 2018

Mikä puolue nykyinen keskusta on - nouseeko keskustan aurinko?

Tänään (14.6.2018) julkaistun HS:n gallupin mukaan keskustan kannatus on 15,8 prosenttia. Gallupit ovat galluppeja, on perinteinen selitys, mutta vaalitulokset pitää ottaa annettuna tosiasiana. Kevään 2017 kuntavaalit ja tammikuun 2018 presidentinvaalit ovat keskustalta menneet alakanttiin, suoraan sanottuna päin p….ttä. Tämä kirjoitus osittain on vanhan kertausta, mutta kertaus on opintojen äiti. Ydinkysymys kuuluu hiipuuko kannatus edelleen, vai nouseeko keskustan aurinko? 

Mediapelin todelliset uhrit


Presidentinvaalit olivat historiallisen tylsät ja yksimieliset. Suomessa presidentillä ei paljoa valtaa ole. Jos jostain asiasta olisi kunnon keskustelu ja innostus virinnyt käyntiin, voisi ehkä kuitenkin ymmärtää kaiken sen huomion, minkä vaalit saivat osakseen.


Kaikkein vaikeinta on ymmärtää, miksi media kiinnitti niin valtavasti huomiota eräiden statistien henkilökohtaisiin edesottamuksiin jo ennen kuin he olivat edes päässeet ehdokkaiksi, jo kauan ennen vaalikautta. 

Tuhopolitiikka sai jatkoaikaa

Presidentinvaalien tulos ei hämmästyttänyt ja kuitenkin hämmästytti. Niinistön uudelleenvalintaa oli pohjustettu koko vuosi mm. median julkaisemien gallup-kyselyjen avulla, jotka välillä mittasivat yli 75 %:n kannatusta, välillä hiukan alle. Lähtökohta ei ollut kovin hedelmällinen, mutta jotain tietysti muidenkin piti yrittää, koska Niinistö on tehnyt politiikkaa, jota enemmistö vastustaa, kuten Naton isäntämaasopimus. Puheistaan huolimatta Niinistöä ei myöskään ole voinut pitää varsinaisena vähäosaisten puolustajana.

Onnittelut ”tolkun” ja ”työväen” presidentille

# Sauli Niinistö valittiin uudelleen presidentiksi jo ensimmäisellä äänestyskerralla ja todella vakuuttavalla enemmistöllä. Nyt presidentti on jo ehtinyt aloittaa juhlallisesti toisen virkakautensa. Eroava puhemies Maria Lohela (Sin.) piti upean puheen, joka oli kaiken lisäksi suunniteltu yhteensopivaksi presidentin vastaussanoihin. Lohela sanoi, ettei pidä puhua vain kestävyysvajeesta vaan myös kunnioitusvajeesta. Presidentti Niinistö jatkoi samasta kansallisen eheyden teemasta. Lohela kysyi puheessaan, mikä aisti on ihmissuhteissa parhain.

Miksi onnittelisin Sauli Niinistöä?

Kun presidentinvaalit 2018 olivat juuri päättyneet, oli studiossa seitsemän Sauli Niinistöä kilvan kehuvaa ja onnittelevaa ex-presidenttiehdokasta – sanokaa minulle yksikin hyvä syy onnitella Sauli Niinistöä?

Presidentinvaalit 2018 oli monella tapaa suomalaisen näennäisdemokratian irvokas näytös.

Onneksi olkoon, Presidentti Niinistö, jälkipuintia

Niinistö voitti  ylivoimaisella äänimäärällä, jo ensimmäisellä kierroksella. Kansa halusi jatkuvuutta, tuttuutta ja turvallisuutta, ja oli ilmeisen tyytyväinen harjoitettuun politiikkaan, eli siihen ulkopolitiikkaan, mitä Niinistö on harjoittanut.

Vihapuheesta vihatekoihin?

Jyväskylän Perussuomalaiset asetti 29 kappaletta Laura Huhtasaaren vaalimainosta Presidentinvaaleissa kaupungin osoittamiin telineisiin. Vaalipäivän iltaan mennessä 12 kappaletta oli revitty tai turmeltu. Lukuun sisältyvät myös uudelleen liimatut ja korjatut julisteet. Tapauksia voi olla vielä useampiakin, mutta nämä ovat ne, jotka ovat tulleet tietooni.

Miksi Matti Vanhasen kannatus jäi niin vaisuksi?

Matti Vanhanen keräsi eilisissä presidentinvaaleissa vain 4,1 prosentin äänisaaliin, 122 320 ääntä. Tulos on surkea, suoraan sanottuna vähän nolokin Suomen suurimmalta puolueelta jonka ehdokas on entinen pääministeri jolla on laaja ulkopoliittinen kokemus ja asiaosaaminen mallillaan. Tilannetta ei paranna se, että 2006 hän oli myös presidentinvaaleissa ehdolla ja keräsi 18,63% kannatuksen. Eli yli neljä kertaa eilistä paremman lukeman. Toki osansa selittää istuvan presidentti Niinistön valtaisa kansansuosio, mutta ei sekään tarpeeksi.

Kuplien puhkomisesta niiden sisälle katsomiseen, kiitos!

Presidenttiehdokas, kansanedustaja Laura Huhtasaari, totesi Ylen haastattelussa vähän ennen ennakkoäänten laskennan tuloksen julkistamista vaalisunnuntain iltana 28.1.2018:
”Perussuomalaisista on tulossa uusi normaali ja valtavirtaa!”

Ennustajaeukko kilpailun tuloksen julkistaminen

Arvovaltainen raati on kokouksessaan hyväksynyt laskennan tuloksen, joka nyt julkaistaan.

Ensin muutama sana Ennustajaeukko-kilpailusta. US-puheenvuorossa on kyseinen kilpailu järjestetty vuoden 2012 presidentinvaalista lähtien kaikkien valtiollisten vaalien yhteydessä, eli jo kuusi kertaa. Siitä on syntynyt eräänlainen perinne tänne puheenvuoroon. Kilpailun suosio on kasvanut joka ainoalla kerralla. Tällä kertaa  mukana oli 53 hyväksyttyä veikkausta. Ehkä suosioon tällä kertaa vaikutti myös se, että puheenvuoron ylläpito nosti sen karuselliin. Kiitos siitä!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä