Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Kaikki blogit puheenaiheesta Osavaltioparlamenttivaalit

Saksan uudet liittopäivävaalien jälkeiset koalitiovaihtoehdot?

Saksassa pidettiin syyskuussa kahdet osavaltioparlamenttivaalit, Mecklenburg-Vorpommenissa ja Berliinissä. Kummassakin näissä liittovaltion hallituksessa istuvat CDU ja SPD kokivat suuren tappion ja suurimmaksi voittajaksi nousi populistinen AfD. Osavaltiohallituksiin näillä voitoilla on merkittävä vaikutus. Näyttää siltä, että kummassakaan näistä ei kyetä löytämään sellaista hallituskoalitiota, joissa olisi ainoastaan kaksi puoluetta vaan siihen tarvitaan vähintään kolme puoluetta.

Berliinin vaalit

Berliinin vajaa 2,5 miljoonaa äänioikeutettua valitsee kaupungille uuden parlamentin tänään. Kirjoitin muutamia päiviä sitten blogin eri puolueitten vaalinaluskannatuksista mielipidemittausten mukaan ja erilaisista mahdollisista koalitiovaihtoehdoista Berliinin tulevaan senaattiin (hallitukseen).

http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/222723-berliinin-osavaltioparlame...

Näitä samoja asioita pohtii Bild-Zeitung omassa artikkelissaan tänään.

Berliinin osavaltioparlamenttivaalit

Ensi sunnuntuina Saksassa äänestetään maan pääkaupunki Berliinin osavaltioparlamenttiin uudet edustajat. Saksassa osavaltioparlamenttivaalit pidetään maan kuudessatoista osavaltiossaaina viiden vuoden välein, mutta ei kaikissa yhtäaikaa vaan vaalit kiertävät Saksaa omaan tahtiinsa.

Maapäivävaalit Saksassa

Kahdessa Saksan osavaltiossa järjestetään syyskuussa maapäivävaalit, joissa valitaan edustajat osavaltioiden parlamentteihin. Meclenburg-Vorpommernissa 04.09. ja maan pääkaupungissa Berliinissä 18.09.

Kummassakin näistä osavaltioista puolueiden kannatus eroaa suuresti mielipidemittausten mukaan siitä, mitä niiden kannatus on koko Saksassa. Syynä tähän on varmasti se, että Mecklenburg-Vorpommern sijaitsee entisen DDR:n alueella pohjoiseen Berliinistä Itämeren rannalla. Myös Berliinistä suuri osa oli ennen Saksojen yhdistymistä DDR:n pääkaupunkina.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä