Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Kaikki blogit puheenaiheesta Mielenosoitusvapaus

Yli 20 Ortegan vastustajaa vankiloihin

Tänään sunnuntaina Nicaraguassa eri kansalaisjärjestöt olivat kutsuneet koolle suuren mieleilmaukseen mielenosoitusoikeuden puolesta.

Pari päivää sitten Nicaraguan poliisi ilmoitti, että tästä lähtien nicaragualaisten pitää hakea poliisilta mielenosoituslupaa. Jos lupaa ei ole, mielenosoitus on laiton, ja mielenosoituksen järjestäjä vastaa siitä viranomaisille. Nicaraguan ihmisoikeusjärjestöt tulkitsivat poliisin ilmoituksen sananvapauden, kokoontumisvapauden ja mielenosoitusvapauden loukkauksena. 

Vastamielenosoittajat poikkeuksetta putkaan

Helsingin Prideen kyhättiin vastamielenosoitusta Suomi Ensin -porukan taholta. Ideana oli mennä muuriksi Pride kulkueen eteen.

 

Tämä sama logiikka toistuu kaikissa vastamielenosoituksissa. Motiivina on selkeästi joko luoda väkivallan pelkoa tai yllyttää mielenosoittajia joukkotappeluun tai käyttää itse väkivaltaa. Usein kaikki kolme keinoa ovat käytössä yhtä aikaa, sillä vastamielenosoittajia on erilaisia.

Kuluvan viikon tapahtumia Suomessa

Kuluva viikko on mielestäni ollut erittäin tapahtuma rikas. Perussuomalaisille on tullut paluumuuttajia ja vielä odotellaan tuleeko jatkoa myös sillä saralla. Hallituskriisikin on saanut uutta vivahdetta, kun sote-uudistus on törmännyt perustuslaillisiin ongelmiin yhtiöittämisen osalta. Se taas siihen, että kokoomus ja keskusta ovat käyneet kipakkaakin sananvaihtoa keskenään.

Hajoitetaan palautuspolitiikka, ei mielenosoituksia!

Törmäsin tänään kirjoitukseen, jossa vaadittiin toimia Helsingissä käynnissä olevan mielenosoituksen "hajoittamiseksi". Tunnistin myös kirjoittajan koska hän istuu kanssani samassa lautakunnassa, jossa käymme läpi esimerkiksi julkisten alueiden käyttöä. Kirjoituksen perimäinen viesti oli se että mielenosoitusalue on pelottava (koska siellä käy rasisteja huutelemassa mielenosoittajille) ja "kaikki sivullisetkaan eivät säästy huuteluilta".

Ei koske natseja

Natsismi tai uusnatsismi on aihe mihin moni ei halua koskea pitkällä tikullakaan. Tämä on sangen ymmärrettävää, sillä kukapa haluaisi itselleen turhaan leimakirveen osumaa.

Mutta jos kukaan ei halua koskea aiheeseen, niin vaarana on myös asian yksipuolinen käsittely, jossa on myös omat isot riskinsä.

Keskustelu tällä kertaa lähti pyörimään Itsenäisyyspäivän tapahtumien ympäriltä. Itsenäisyyspäivälle kun oli ilmoitettuna useampi mielenosoitus. Ja kyllä, perustuslaki turvaa natseillekin mielenosoitusoikeuden.

Perustuslaki 13 § 1 mom.

Väkivallatonta kivittämistä

Pyhäjoella osoitettiin mieltä ja hiukan muutakin kuin pelkkää mieltä. Ylen toimittajaa yritettiin heittää kivenmurikoilla. Onko väkivallattomuuden huippu nyt löydetty, eli kun hermo pettää saa väkivallattomuudesta luopua?

Illan uutispätkässä naisääni yritti naurussa suin vitsailla, että toimittaja varmasti ymmärtää erottaa  väkivallattoman mielenosoituksen ja kivittämisen toisistaan. Yksittäisen mielenosoittajan tekoja ei siis oteta vastuulle, ei kanneta vastuuta omista teoista.

"Mielenosoittajien" väärä kohde

Mielenosoitukset ovat tärkeä osa sananvapautta ja samalla demokratiaa. Se on itsestään selvä asia ja toistan sen vain siksi ennen kuin joku tulee muistuttamaan, että emme ole "missään Kuubassa tai Nicaraguassa".

Suomalainen kansalaisyhteiskunta on ollut vuosia liian nukkuneena, liian hiljaisena ja näin se ei voinut jatkua, jos on ollut aiheita. Minusta on hyvä, että mieltä osoitetaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä