Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Kaikki blogit puheenaiheesta Loma

Siirretään kesälomat

Koulujen kesälomia tulisi siirtää kahdella viikolla nykyisestä. Samalla siirtyisimme askeleen kohti eurooppalaisempaa rytmiä.

Suomen kesä on ihmisen parasta aikaa. Koulujen kesälomien siirtäminen kahdella viikolla eteenpäin mahdollistaisi paremmin kesästä nauttimisen. Itikoitakin on loppukesästä vähemmän, jolloin energiaa jäisi muuhunkin kuin huitomiseen, Könttä toteaa.

Toimitusministeristö = "Ministerit" ottivat 5 vkon vaaliloman!

Sipilän hallituksen ero viisi viikkoa ennen eduskuntavaaleja – ”koska Sote kaatui” – on poliittisen narsismin huipentuma.

Toimitusministeristö. Mitä se merkitsee? No, sitä se merkitsee, että palkka juoksee jokaiselle ”ministerille” mutta rikkaakaan ei ristiin tarvitse laittaa Suomen asioiden hoitamisen suhteen.

Siinä ne ”välttämättömät rutiinit”.

Ainakin 500 miljoonaa euroa kuluja Sotesta + tyhjäntoimitusministeristön palkat päälle monen kuukauden ajan.

Työttömän loma

Työttömän on kai 24/7/365 oltava valmiina lähtemään työhaastatteluun. Miten on loman laita? Voiko työtön lomailla esimerkiksi perheensä kanssa puolison loman aikaan? 

Lomamoodissa vapusta syyskuuhun

Suomalaisten yritysten kehitystoiminta on niin kalenteriin sidottua ja hidasta, että uusia projekteja harvemmin voidaan aloittaa vapun ja syyskuun välisenä aikana. Alkuvuoden kaksi viimeistä kuukautta juostaan budjettia kiinni ja seuraavan puolen vuoden kaksi seuraavaa kuukautta lomaillaan.

Kun suomalaiset tekevät asiat rauhassa kalenterin mukaan, muualla maailmassa tehdään asioita asiakkaan tarpeita kuunnellen.

Tunnelmia Saudi-Arabiasta

Lähdin kuukausi siten reissuun siihen Persianlahdella sijaitsevaan Lähi-idän maahan, joka herättää ihmisissä eniten ristiriitaisuutta: Saudi-Arabiaan. Matkani syy oli se, että halusin olla äitini seurana hänen suorittaessaan uskonnollista velvollisuuttaan pyhiinvaelluksesta. Minunkin oli ollut tarkoitus tämä jo aikaisemmin tehdä, mutta en ollut ollut siihen henkisesti valmis.

Yrittäjät: Virkamiesten lomista 2 miljardin euron säästöt

Yrittäjät esitti syksyllä, että julkisen hallinnon virkamiesten loma-ajat voitaisiin alentaa samaksi kuin yksityisellä sektorilla. Tällä toimenpiteellä arvioidaan säästettävän jopa kahden miljardin euron edestä. Kyseessä on niin valtava summa, että sillä saataisiin lähes kolmannes nykyisestä budjettivajeesta kurottua kiinni.

Työntekijän vuosiloman määräytymisperustetta voisi yksinkertaistaa

Moni työntekijä on varmasti hämmästellyt nykyisten vuosilomiensa määräytymisperusteiden monimutkaisuutta. Asiasta säädetään nykyisellään vuosilomalaissa 162/2005, jossa on hyvin tarkkaan eroteltuina lomakaudet, täydet lomanmääräytymiskuukaudet, lomarahat ja poikkeukset, jolloin myös lauantait, jotka eivät normaalisti ole olleet yleisiä työpäiviä enää pitkään aikaan, kuluttavat ansaittuja vuosilomapäiviä, jos niitä pidetään täysinä viikkoina.

Monenlaista palkanmaksua ?

Suomea pidetään vähän korruptuneena maana, mikä on Suomen yksi vahvuus. Likaisen rahan käytöllä ei rakenneta maata, mutta onko laillinen laittomuus pesiytymässä maahamme ? Tälläinen kysymys nousee mieleen, kun valtion työmarkkinatoimikunnan palkanmaksuohjeita on lukenut niille, jotka tekevät prosenttiosuutta työajasta. Vääjäämättä nousee kysymys, että osa-aikatyötä valtionhallinnossa ei suosita, vaan tehdään se tosi hankalaksi. Palkkahan maksetaan tehdystä työstä, ja siihen kuuluu myös oikeus lomaan, että ihmiset jaksavat olla töissä.

Miksi koululaisten kesälomien siirtoa eteenpäin ajetaan kiivaasti?

Pari viikkoa sitten viilenneet säät, jotka muistuttavat myös siitä, että elokuun loppupuoli on tyypillisestikin Suomessa pimeämpi ja epävakaisempi kuin kesäkuun alkupuoli, näyttävät hyydyttäneen vielä taannoin velloneen keskustelun siitä, kuinka koululaisten kesälomat tulisi siirtää eteenpäin alkamaan juhannuksesta ja jatkumaan elokuun lopulle.

Lomasairastamisen loppulasku: yritykset maksavat!

Yrittäjäsanomat kysyi verkkokyselyssä miten paljon oikeutta siirtää lomia sairastapauksissa on käytetty.  Vastauksia tuli 1016 ja näistä sairaslomaoikeutta käytettiin 350 yrityksessä, eli joka kolmannessa. Otanta on tietenkin pieni, mutta antaa hyvän kuvan asian laajuudesta.

Yrittäjien arvion mukaan yli 30 000 yrityksessä on tuota "oikeutta" käytetty. Kysymys on rahallisestikin todella merkittävästä kuluerästä. Yritys maksaa kaksikertaisesti. Ensin sairausajan palkan ja sitten vielä lomapalkan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä