Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Kaikki blogit puheenaiheesta Leimautuminen

Kuinka huono-osainen luodaan?


 

Kerron teille erään tarinan. Se on Suomesta, meidän yhteiskunnasta. Saatan kuitenkin olla muuttanut sen merkityksettömiä yksityiskohtia.

 

Tarina kertoo kahdesta pojasta. He olivat suunnilleen samanikäisiä. Tuolloin elettiin 90-luvun puoliväliä. Pojat eivät tunteneet toisiaan. Eivätkä heidän tarinansa liity toisiin oikeastaan mitenkään, paitsi että molempia poikia yhdistää sama diagnoosi, ADHD. Vaikka eihän sitä silloin 90-luvulla tuolla nimellä kutsuttu.

 

Häpeä, leimaantuminen ja sosiaalipolitiikka - kirjoitus ihmisyyden puolesta

Meillä suomalaisilla on tapana ajatella, että ihmiselämään kuuluu koulunkäynti lapsena, opiskelu nuorena ja työelämä aikuisena. Sitten joskus työuran jälkeen pääsemme hyvin ansaitulle eläkkeelle.

Mutta mitä jos elämä ei mene tämän käsikirjoituksen mukaan? Onko ihminen silloin epäonnistunut?

Sosiologeilla on tapana sanoa, että palkkatyönormi on Suomessa huomattavan vahva. Meillä on siis taipumus luokitella ja arvostella ihmisiä sen mukaan minkälaisessa työssä he ovat – ja ovatko he työssä ylipäätään. Silti aikuisista työikäisistä vain noin kaksi kolmasosaa on töissä.

Leimaamista ja leimautumista

Poliisin yhteiset arvot vahvistettiin 18.1.2008 silloisen poliisiylijohtaja Markku Salmisen toimesta. Ensimmäisenä arvona oli oikeudenmukaisuus. Poliisina, ja ennen kaikkea ihmisenä, olen pyrkinyt vaalimaan tätä arvoa. Valitettavasti samaa ei voi sanoa mediasta - ei perinteisestä eikä etenkään sosiaalisesta mediasta. Perinteiselle medialle tärkeintä ei enää tunnu olevan se, onko juttu oikeudenmukainen, vaan että se kerää "klikkauksia". Paljon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä