Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Kaikki blogit puheenaiheesta Laki ja oikeus-puolue

Kristillistä totalitarismia Puolassa

Puolalaista naista uhkaa jopa kahden vuoden vankeus maalattuaan sateenkaarisädekehän Neitsyt Marialle ja Jeesus-lapselle. Pidätettyä naista syytetään uskonnollisten tunteiden loukkaamisesta, joka on katolisessa Puolassa rikos. Asiasta ovat kertoneet lukuisat maailman mediat, Suomessa Yle.

Nainen on ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan ihmisoikeusaktivisti, minkä järjestö katsoo olevan todellinen syy pidätykseen.

Kotietsinnässään poliisi takavarikoi muun muassa naisen kannettavan tietokoneen ja matkapuhelimen.

Puolassa oikeusministerille laaja nimitys- ja erottamisoikeus

Puolan presidentti Andrzej Duda on allekirjoittanut oikeusuudistuspakettiin kuuluvan kolmannen lain, jolla oikeusministeri saa oikeudet nimittää ja erottaa alempien oikeusistuinten puheenjohtajia.

Duda, joka on itsekin oikeustieteen tohtori, ilmoitti aiemmin käyttävänsä veto-oikeuttaan kahteen muuhun oikeusuudistuspaketin lakiin, jotka olisivat siirtäneet korkeimman oikeuden ja kansallisen neuvoston Laki ja Oikeus-puolueen poliittiseen kontrolliin. Nämä lait siirtyvät takaisin parlamentin alahuoneeseen.

Duda käytti veto-oikeuttaan – Mistä oikeastaan on kyse?

Puolan presidentti Andrzej Duda on käyttänyt veto-oikeuttaan kiisteltyyn Laki ja Oikeus-puolueen ajamaan korkeinta oikeutta ja kansallista oikeusneuvostoa koskevaan lakiesitykseen.

Kiistelty lakiesitys olisi siirtänyt korkeimman oikeuden jäsenten valinnan ja erottamisen hallituksen valtaan. Vastaavasti eri oikeusasteiden tuomareiden nimityksistä vastaavan neuvoston jäsenten valinta olisi samalla siirtynyt hallitsevan puolueen poliittiseen kontrolliin.

Puolaan pientä toivoa

Puolan predidentti Andrzej Duda on ilmoittanut, että hän käyttää veto-oikeuttaan ja palauttaa Laki ja oikeus - puolueen enemmistöhallituksen valmistelemat kaksi lakia taikaisin maan parlamentin alahuoneeseen. Lait olisivat romuttaneet maan oikeuslaitoksen riippumattomuuden. Näiden lakien turvin olisivat politiikot nimittäneet maan korkeimman oikeuden tuomarit ja enemmistön eri tuomioistuinten tuomarit valitsevaan neuvostoon.

Puolassa kiistelty laki läpi senaatissa – Seuraavana ero EU:sta?

Puolan parlamentin ylähuone, senaatti, on hyväksynyt kiistellyn lakiesityksen, jonka määrä siirtää Puolan korkeimman oikeuden jäsenten nimitys- ja erottamisoikeus täysin hallituksen kontrolliin. Torstaina maan parlamentin alahuone hyväksyi lakiesityksen, mistä se eteni pikavauhtia senaattiin. Presidentillä on aikaa kolme viikkoa vahvistaa lakiesitys allekirjoituksellaan.

Kymmenet tuhannet ihmiset ovat useamman päivän ajan kokoontuneet lukuisten kaupunkien kaduille ja syyttävät johtavan kansalliskonservatiivisen Laki ja Oikeus -puolueen johtajaa diktatuurista.

Puolan juntta repii EU:ta – Maa valuu kohti diktatuuria?

Puolaa johtava kansalliskonservatiivinen Laki ja Oikeus -juntta on aikaisemmin rajoittanut maan julkisen median vapautta, nyt vuorossa on oikeuslaitoksen siirtäminen juntan kontrolliin, mikä on saanut kansan kaduille.

Torstaina Puolan parlamentin alahuoneessa meni läpi lakiesitys, joka toteutuessaan mahdollistaisi esim. maan korkeimman oikeuden jäsenten erottamisen milloin tahansa juntan toimesta.

Lakiesitys tarvitsee vielä parlamentin ylähuoneen hyväksynnän ja presidentin allekirjoituksen, joiden voi nykyisissä olosuhteissa katsoa olevan läpihuutojuttu.

Lähde:

Puolan perustuslaki?

Puolan perustuslakituomioistuin on todennut hallituksen joulukuussa päättämän lakiuudistuksen olevan Puolan perustuslain vastainen.

http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/209038-puolan-poliittinen-tilanne

Perustuslakituomioistuin näki siinä yrityksen lamaannuttaa tuomioistuimen toiminta. Pääministeri Beata Szydlo on jo ilmoittanut, että hallitus ei tunnusta perustuslakiotuomioistuimen kantaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä