Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Kaikki blogit puheenaiheesta Aurinkoenergia ja fuusio

Pienet modulaariset ydinvoimalat tulollaan 2020-luvulla

USA:ssa tehtiin viimehetken päätös huomioida budjettiin verohyvitysten osalta pienet modulaariset ydinvoimalat (SMR). Päätöstä kaavaillaan käänteentekeväksi, ydinvoima on saamassa uutta nostetta pitkään jatkuneen alamäen jälkeen.

Aurinkovoimalle kaavaillaan merkittävää lisäystä Amerikassa

Amerikassa investoinnit aurinkokennoihin vuonna 2016 ylittävät jo investoinnit tuulivoimaan. 

 

Tuulivoiman voittokulku esteistä huolimatta on saanut jatkua, mutta nyt se saattaa loppua lyhyeen kuin kanan lento. (Kuva 1) Näin ainakin Suomesta katsottuna. http://www.ucsusa.org/aggregator/sources/9#.WMUI8vnyjIU (Katso kuvat 2 - 5)

 

Länsimainen elämäntyyli ilmastonmuutoksen vauhdittajana

Ihmiskuntaa on peloteltu viimeisten 20 vuoden ajan, kuinka fossiiliset polttoaineet loppuvat ja ilmastonmuutos ajaa miljardeittain ihmisiä maanpakoon. Lordi Nicholas Stern on ennustanut ilmastonmuutoksesta aiheutuvan kriisin olevan pahempi kuin mitä meneillään oleva finanssikriisi on.

Ilmastonmuutos aiheuttaa hiilen hapettumista

Maanpäälliset kasvit ja kasviplanktonit merissä sitovat ilmakehän hiilidioksidia ja ylläpitävät hiilen kiertokulkua maapallolla. ”Pitämällä tasapainossa hiilen sitomista yhteyttämisen avulla ja vapauttamista hapettamalla on globaalin hiilen kierron perusta. Periaatteet tämän kierron suhteen on tunnettu jo pitkään, mutta eri sääteleviä tekijöitä tämän tasapainon ja dynamiikan ylläpitämiseksi ei ole vielä täysin ymmärretty (Falkowski ym.

Merkkejä ilmaston kylmenemisestä?

Arktisen merijään lisääntyminen on selvä merkki ilmaston kylmenemisestä, samaan aikaan kun Antarktinen mannerlaatta kerää lisää jääpeitettä, merijään kertymä saatta jäädä jälkeen vain hieman viime vuoden ennätyksestä.

 

Pitäisikö nyt viimeistään unohtaa menneet puheet maapallon lämpenemisestä kun merkit viittaavat maapallon kylmenemisestä?

 

Bethe oli alansa etevin tiedemies ja paljon aikansa edellä

Tarkastelen tässä Puheenvuorossa erikoisesti H. Bethen paperia auringon fuusioprosesseista julkaisussa:

H.A. Bethe, ´Energy Production in Stars´, Physical Review, March 1, 1939.

(Received September 7, 1938):

http://journals.aps.org/pr/pdf/10.1103/PhysRev.55.434

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä