Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Wikileaks-Assangelle on annettava turvapaikka Suomesta

Muutos 2011 r.p. ehdottaa, että Suomi myöntää Wikileaks-sivuston päämies Julian Assangelle turvapaikan. Henkilöön kohdistuva poliittinen vaino täyttää kansainvälistensopimuksen kriteerit ja se on periaatteellisesti koko turvapaikkajärjestelmän ydinasia. Mikäli Assangea kohtaan esitetyt raiskaussyytökset osoittautuisivat paikkansapitäviksi ja hän saisi lainvoimaisen tuomion niistä, turvapaikkaoikeus peruuntuisi. Suomen ei pidä myöntää turvapaikkoja tai oleskelulupia raiskauksiin tai muihin väkivaltarikoksiin syyllistyneille.

Wikileaksin vuodot koskien Irakin sotaa sekä USA:n diplomatiaksi naamioitua vakoiluverkkoa ovat osoittaneet Wikileaksin olevan yksi aikamme tärkeimmistä medioista sekä poliittisista vaikuttajista. Wikileaks edistää tiedon avoimuutta ja kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia. Turvapaikan myöntämällä Suomi voi osoittaa tukensa tiedon vapaudelle.

Julian Assange täyttää poliittisen pakolaisen tunnusmerkit. Häntä vainotaan maailmanlaajuisesti, ja vaino on saanut hyvin kieroutuneita piirteitä. Kanadan pääministeri Stephen Harperin neuvonantaja Tom Flanagan on todennut CBC:n haastattelussa, että hänen mielestään Assange tulisi salamurhata. Kiina on estänyt kansalaistensa pääsyn Wikileaksiin. Interpol on puolestaan laittanut Assangen Interpolin etsityimpien listalle,  samalle listalle, jolle kuuluu myös Osama bin Laden. Julian Assangea vastaan on nostettu raiskaussyyte, joka on jo kerran todettu perättömäksi, mutta otettu uudestaan tutkintaan. Assangen itsensä mukaan häntä on varoiteltu hänen henkilöönsä kohdistuvasta mustamaalauksesta, jota esimerkiksi eri maiden tiedustelupalvelut harjoittavat.

Päättäjien reaktiot Wikileaks-vuotoihin ovat olleet hyvin kyseenalaisia. Esimerkiksi Suomen ulkoministeri Alexander Stubb kieltäytyy kommentoimasta Wikileaksin paljastuksia perustellen, että tiedot on hankittu laittomin keinoin. Missään kansainvälisessä tuomioistuimessa laittomuutta ei kuitenkaan ole todettu. Stubb paheksuu Wikileaksia ja Wikileaks-ilmiö on hänen mielestään vastenmielinen.

Muutos 2011 pitää Alexander Stubbin reaktioita Wikileaksiin kummallisina. Muutoksen mielestä vastenmielistä on pikemminkin se, että valtiovalta salailee kansalaisilta sellaisia asioita, jotka kansalaisilla on oikeus tietää. Demokratiassa kansalaiset päättävät, miten valtion tulee toimia. Tämä demokraattinen oikeus ei voi toteutua, mikäli valtio piilottelee sitä, mitä oikeasti tapahtuu. Kansalaiset, jotka elävät valtioiden levittämissä valheissa, eivät ole vapaita kansalaisia. Muutos 2011 haluaa, että päättäjämme ryhtyvät toimiin entistä suoremman ja avoimemman demokratian puolesta ja julkistaisivat esimerkiksi Tiitisen listan. Demokratiassa kansalaisilla on ehdoton oikeus tietää.

Wikileaks edustaa uutta ja modernia kansanvaltaa. Se on ottanut perinteisen median paikan vallan vahtikoirana ja tutkivan journalismin tuottajana. Ennen kaikkea Wikileaks osoittaa internetin mahdollisuudet demokraattisena välineenä. Ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa ihmisten on mahdollista käydä kansainvälistä ja välitöntä kansalaiskeskustelua. Kaikkien demokratiaa ja kansanvaltaa ajavien tahojen tulisi pyrkiä edistämään Internetin ja tiedon vapautta kaikin mahdollisin keinoin sen sijaan, että ne yrittäisivät poliittisella pelillä ylläpitää kulisseja ja ajastaan jäljessä olevaa lehmänkauppademokratiaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Mikko Mäkinen

Jees. Mamukokoelmastamme onkin tainnut puuttua australialainen raiskausepäilty.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Löisitkö vetoa sen puolesta huomattaviakin summia, että on oikeasti syyllinen?

Mikko Mäkinen

No kuitenkin jo kolme eritasoista ruotsalaista tuomioistuinta on todennut, että Assangea voidaan syyttää ja pidätysmääräys pitää voimassa. Jotain näyttöä taitaa syyttäjällä olla. Riittäisikö se tuomioon, jää nähtäväksi.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Turvapaikkajärjestelmän ideana on se, että jos esimerkiksi poliittista aktiivia vainotaan mielivaltaisten syytteiden perusteella, voidaan tälle vainotulle antaa suojaa.

Mikko Mäkinen

Mistäs tiedät, että Assangea vastaan esitetty syyte on mielivaltainen. Ainakin toistaiseksi Ruotsi on ollut oikeusvaltion maineessa. Jos annettaisiin Assangelle mahdollisuus puolustautua ja Ruotsin syyttäjälle mahdollisuus syyttää. Muuten Assangella ei ole mahdollisuutta puhdistaa mainettaan tässä raiskausasiassa.

Torsti Virtanen

Mielivaltainen kunnes toisin todistettu.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Mikko Mäkinen:

Tuo on kyllä hyvä perustelu.

Mutta entä, jos kyseessä todella olisikin kansainvälinen jahti ja Ruotsi olisi esim. USA:n painostuksesta valmis väkisin tuomitsemaan Assangen? Tällainen riski on olemassa.

Toisaalta voidaan kysyä, tarvitaanko Assangea mihinkään, jos materiaali on jo useammalla taholla. Kyllä tämä Assange-ilmiö on saanut maailman kiinnostumaan whistle blowing -organisaatioista ja niitä voisi tulla lisää.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Hyvä pointti.

Assangen syyllisyyden tai syyttömyyden selvittäminen olisi helpompaa, jos Assangella olisi turvapaikka. Assangea on tällä hetkellä muun muassa uhkailtu salamurhalla suorassa televisiolähetyksessä. Turvapaikka mahdollistaisi sen, että Assangea kohtaan ei tehtäisi mitään toimia, mikäli hän osoittautuu syyttömäksi. Jos hän on syyllinen, turvapaikka tietysti peruutetaan.

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

Esimerkiksi piratebay-oikeudenkäynti on jo kauan aikaa sitten osoittanut Ruotsin oikeusvaltion maineen kestämättömäksi. Eikös nämä syytteet jo kertaalleen pudotettu muuten?

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Harri Kivistö,

Assange hakeutui Ruotsiin juuri siksi, että Ruotsissa on suurin sananvapaus, eniten lakeja, jotka turvaavat sananvapauden.

Torsti Virtanen

@Elonen

Vai hakeutuiko Ruotsiin siksi, ettei ollut Ruotsista juuri paljastettavaa eli vangitsemisen pelkoa valtiovallan taholta?

Normaalioloissa yhdysvalloissahan on selvästi enemmän sananvapautta kuin Ruotsissa, mutta materiaalin julkaisusta johtuen ei tainnut kyseisellä hepulla olla asiaa Yhdysvaltoihin.

Käyttäjän tuusitalo kuva
Tuija Uusitalo

Kannatetaan ehdottomasti!!

Hän kehui yhteiskuntamalliamme parhaimmaksi byrokratian avoimuuden takia. Suomalaisena tuhon olisi tietty vähän oikaistavaa, täällä Suomessa..

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Aye, aye!

Kansan pitäisi painostaa eduskuntaa tähän. Adressit.com äänestys pystyyn!

Pikkasen kyllä pelottaa se, että jos Venäjästä alkaisi tulla raskaamman luokan paljastuksia, että lisäisikö se Venäjän halua tuhota Suomi.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Pekka Lampelto.

Venäjästä ei mitään uusia Venäjälle nagatiivisia paljastuksia tule, eikä voi tulla. Mahdollisesti näyttöä jo tunnettuihin "faktoihin". Venäjälle positiivisia asioita meiltä on piilossa runsaasti, ehkä niistä joku tulee julkisuuteenkin.

Torsti Virtanen

Julian Assangelle turvapaikka ja asunto Helsingin keskustasta, tulkkipalvelut, oma uimahallivuoro, palvelintilaa googlen palvelinhallista, oma televisiokanava ja kaikki tämä veronmaksajien maksamana.

Lisäksi Matti Vanhasen on pyydettävä anteeksi.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Kannatan. Turvapaikka olis myös Jorma Ollilan johtaman imagotyörymän linjausten mukainen.

Marko Sihvonen

Assange voisi tulla mun luo...

Jos ihmistä suorassa lähetyksessä toivotaan salamurhan kohteeksi, noinkin korkealta taholta, kysynpä vain mitä toimintaa tuollainen on?

Aivan käsittämätöntä, suorastaan ennenkuulumatonta, puhuiko Hitlerkään noin julkisesti?

Aku Ankka

Kannatan lämpimästi, idea on hyvä, ja Stubbin pelokas käytös on tyypillistä ihmisiä huijaavan maanpetturin (viittaan Stubbin toimintaan Venäjä-suhteissa ja salakavalaan "natottamiseen") käytöstä.

Raya Mudie (nimimerkki)

Hetkinen Hyvä Herrasväki!

Mikäli herra Assangea vastaan nostetut RAISKAUSSYYTTEET pitävät paikkansa, vastustan ehdottomasti hänen puolustamistaan henkilönä,
vaikka sanan vapautta puolustan aina! Raiskauksesta on vain yksi kunnollinen rangaistus, Munat Vex!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset