Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Termistä "maahanmuuttokriittinen" tulee päästä eroon

Termistä "maahanmuuttokriittinen" tulisi päästä eroon. Termi on harhaanjohtava, eikä sillä ole mitään tiettyä merkityssisältöä, josta kaikki olisivat yhtä mieltä. "Maahanmuuttokriittinen" on tyhjänpäiväistä uuskieltä, eikä se anna mitään todellista tietoa siitä, mitä mieltä sanalla leimattu henkilö on. Lisäksi sana "maahanmuuttokriittinen" hämärtää sitä faktaa, että maahanmuutto ei ole yhtenevä ilmiö, vaan maahanmuuttoa on erilaista.

Kriittisyys on suhtautumistapa, jossa pyritään havaitsemaan asian ongelmat ja puutteet. Kriittinen ei ole synonyymi vastaiselle, eikä siihen sisälly minkäänlaista sisäänrakennettua negatiivista suhtautumista. EU-myönteinen henkilö voi olla samalla tavalla EU-kriittinen kuin EU-vastainenkin henkilö, sillä asian kannattaminen ei vaadi kritiikitöntä suhtautumista asioihin. Vastaavasti asian vastustaminen ei ole mikään edellytys sille, että asiaan suhtautuisi kriittisesti. Henkilö voi vastustaa esimerkiksi autoveroa pelkästään sen vuoksi, että hänen isänsä on koko hänen elämänsä ajan julistanut hänelle paatoksellisesti autoveron pahuutta. Tällöin vastustus ei perustu kriittiseen suhtautumiseen, vaan puhtaasti intuitioon ja ennakkoluuloihin.

Kriittisyys ei ole sidottu millään tavalla asian vastustamiseen tai kannattamiseen. Mikäli ministeri Astrid Thors katsoisi, että maahanmuuttojärjestelmän tarkoituksena on saada miljoona sosiaaliturvaperäistä maahanmuuttajaa Suomeen, voi hän nähdä epäkohtia Suomen nykyisessä järjestelmässä, koska se ei vedä miljoonaa sosiaaliturvaperäistä maahanmuuttajaa. Tässä tilanteessa Astrid Thors olisi täysin yhtä maahanmuuttokriittinen sanan varsinaisessa eli oikeassa merkityksessä kuin Jussi Halla-aho, joka puolestaan katsoisi, että Suomen nykyisen järjestelmän ongelma on se, että se vetää liikaa sosiaaliturvaperäisiä maahanmuuttajia. Jokainen, joka näkee Suomen nykyisessä maahanmuuttojärjestelmässä minkäänlaisia ongelmia, on maahanmuuttokriittinen.

Termin "maahanmuuttokriittinen" määritelmän pyörittely ei kuitenkaan ole olennaista. Olennaista on se, mitä termin käyttämisestä seuraa. Terminä "maahanmuuttokriittinen" käsittää kaiken maahanmuuton yhtenä monoliittisena ilmiönä. Näin ei kuitenkaan ole, vaan maahanmuutto on äärimmäisen heterogeeninen ilmiö. Esimerkiksi tietoisesti sosiaaliturvaa väärinkäyttämään tuleva henkilö on maahanmuuttaja. Samoin maahanmuuttaja on inkeriläinen työperäinen paluumuuttaja tai YK:n sopimusten kriteerit täyttävä pakolainen. Näillä ryhmillä ei kuitenkaan ole juuri mitään tekemistä toistensa kanssa käytännön tai motiivien tasolla, mutta silti he kaikki ovat maahanmuuttajia. "Maahanmuuttaja" ei tarkoita mitään muuta kuin sitä, että henkilö on muuttanut maahan. "Maahamuutto" taas ei tarkoita muuta kuin sitä, että henkilö muuttaa maahan.

On tärkeää ymmärtää, että maahanmuutto ei ole missään tapauksessa yksi yhteneväinen ilmiö, vaan joukko monia toisistaan erillisiä ilmiöitä. Osa maahanmuutosta on ongelmallista ja osa ei. Esimerkiksi pelkästään Suomen omaan lainsäädäntöön perustuva humanitaarinen suojelu on ongelmallisempaa kuin YK:n pakolaissopimukseen perustuva kiintiöpakolaisuus. Humanitaarinen suojelu on alttiimpaa hyväksikäytölle kuin YK:n pakolaissopimukseen perustuva kiintiöpakolaisuus, koska kiintiöpakolaisuudessa tarkastetaan jo ennalta, että ihminen täyttää pakolaisuuden kriteerit. Suomen omaan lainsäädäntöön perustuvassa humanitaarisessa suojelussa näin ei tehdä.

Annan esimerkin; Turussa oli taannoin Kokoomuksen Me puhumme maahanmuutosta -tapahtuma. Olin tietysti paikalla, ja yleisökysymyksien aikana esitin kysymyksen siitä, miten paljon maahanmuuttajia Kokoomuksen mielestä Suomeen tulee ottaa humanitaarisen suojelun perusteella. Paikalla puhumassa olleen Jyrki Kataisen vastaus ei kuitenkaan koskenut mitenkään humanitaarista suojelua, vaan hän alkoi puhua romanialaisista kerjäläisistä. Romanian kerjäläiset eivät tule Suomeen humanitaarisen suojelun, vaan EU:n lainsäädännön perusteella. Vaikka EU:n lainsäädäntöä muutettaisiin siten, että romanialaisia kerjäläisiä ei enää tulisi Suomeen, ei se vaikuttaisi millään tavalla humanitaarisen suojelun ongelmiin. Mikäli termien määrittely jätetään yksinomaan poliitikoille tai medialle, silloin he voivat puhua mistä lystäävät ilman, että heidän tulee puhua sanaakaan asiaa.

Maahanmuutto ei ole monoliitti, jossa on kokonaisuutena ongelmia, vaan maahanmuuton eri osa-alueissa on erilaisia ongelmia. Tämän vuoksi on tärkeää tehdä selväksi se, mistä puhutaan, sen sijaan, että puhutaan yleisesti maahanmuutosta. Jos ihminen pyrkii tekemään selväksi esimerkiksi sosiaaliturvaperäisen turvapaikanhakijan ja pakolaisen eron, hän ampuu itseään jalkaan, mikäli hän sanoo itseään "maahanmuuttokriittiseksi". Maahanmuuttoa on erilaista, josta osa on Suomelle hyödyllistä ja osa ei. Jos tätä eroa ei tehdä, voidaan haitallista maahanmuuttoa ajaa hyödyllistä maahanmuuttoa puoltavilla argumenteilla - ja hyödyllistä maahanmuuttoa vastustaa haitallista maahanmuuttoa vastustavilla argumenteilla.

"Maahanmuuttokriittinen" on huono ja turha termi. Maahanmuutosta keskusteluun ei tarvita mitään erityisiä termejä kuvailemaan keskustelijoita. Jos keskustellaan asiasta, ovat keskustelijat merkityksettömiä ja ainoa, millä on väliä, ovat asiaan liittyvät argumentit. Keskustelu esimerkiksi Venäjän kaasuputkihankkeesta on täysin mahdollista ja jopa helppoa ilman, että ketään kutsutaan "NordStream-kaasuputkikriittiseksi". Vastaavasti poliittisessa keskustelussa ei viljellä termejä kuten "kansalaispalkkakriittinen" tai "Kreikan laina -kriittinen". Se, että erikoistermistöä käytetään yhdessä poliittisessa asiassa, mutta ei toisessa, vääristää todellisuutta ja luo kuvaa, että maahanmuutto olisi jotenkin mystisesti täysin muista poliittisista kysymyksistä poikkeava asia. Näin ei kuitenkaan ole, vaan maahanmuutto on poliittinen asia juuri kuten Kreikan laina tai autovero.

LISÄÄ AIHEESTA:
Maahanmuuttajat ei ole yksi tasapaksu ryhmä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

mjkontinen (nimimerkki)

MINÄ OLEN SIIS MAAHAN MUUTTO VIHAMIELINEN !

VS

Torsti Virtanen

Alapas Keronen jo vihdoin töihin ja mainostamaan Muutos 2011 -puoluetta oikein kunnolla. Kyllä ne kortit kohta hyväksytään.

Maahanmuuttopolitiikasta voi lopettaa jauhamisen, koska siitä jauhetaan jo tarpeeksi. Kiitos siitä Homma -foorumille.

Nyt muutoksen rattaat pyörimään ja suora demokratia kaiken kansan tietoisuuteen.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Selvä. Keskiviikkona tulee Muutoksen televisiomainos ulos. Ensimmäinen esityskerta on 45 Minuuttia -ohjelman katkolla.

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Olet kyllä oikeassa, ko. termiä ei tarvita. Asioista voi keskustella ilman keskustelijoiden kategorisointia ja ko. termiin voi liittyä montaa erilaista merkitystä ihmisten mielissä. Se saattaa olla useille synonyymi sanalle "muukalaisvastaisuus" vaikka maahnmuuttopolitiikan kritsiointi voi olla myös sen kritisointia, että politiikka on liian tiukkaa.

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Ja Torsti Virtaselle, kyllä huonosta maahanmuuttopolitiikasta kannattaa jauhaa niin kauan, kunnes asioihin tulee parannusta.

turunen (nimimerkki)

Joku termi on käytössä joka tapauksessa. "Maahanmuuttokriittinen" ei ole lainkaan niistä huonoin. Aina saa ehdottaa parempaa, mutta valtamedia puhuu silti vain "rasisteista" ja "maahanmuuttajavastaisista".

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Mielestäni mitään erityistä termiä ei tarvita. Muissakaan poliittisissa asioissa ei käytetä erityistä termiä (kuten esimerkiksikin Kreikan lainapaketti), joten maahanmuutostakaan puhuttaessa ei pitäisi käyttää sellaisia. Maahanmuutto on tavallinen poliittinen kysymys, johon voi suhtautua tavallisen poliittisen kysymyksen lailla.

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

Vaikka poliittiset kysymykset ovat monitahoisia niin käytännössä ne hyvin usein redusoidaan pelkiksi mustavalkoisiksi dipoleiksi. Olet joko natomyönteinen tai natovastainen, ydinvoiman puolesta tai vastaan. Muutenkin kovin harvalla on aikaa tai mielenkiintoa paneutua kaikkien ehdokkaiden ja puolueiden monitahoisiin näkemyksiin, vaan ihmiset kaipaavat, varsinkin vaalien alla, vastakkainasettelua ja helppoja erotteluita. Tähän älyllisesti epärehelliseen diskurssiin ei toki tule täysin alistua, mutta ei siltä voi välttyäkään. Ne, jotka osaavat kommunikoida tehokkaasti potentiaalisille kannattajilleen ovat menestyksekkäämpiä politiikassa.

Ja joka tapauksessa eduskuntavaaliehdokkaan (ja puolueen kokonaisuudessa) kantoja esitetään monessa yhteydessä ykkösinä ja nollina, vaikka totuus olisi jossain näiden välissä tai vaikka vastakkainasettelu ei olisi lainkaan toimiva. Esimerkiksi pelkän nato-option mainitseminen merkitsee käytännössä natomyönteisyyttä - siis ei viestijän näkökulmasta vaan niiden jotka asian lukevat esimerkiksi mediasta. Jos yrität korjata asiaa, otat tietoisen riskin tulla leimatuksi urapoliitikoksi joka puhuu paljon mutta ei sano mistään mitään.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Hyvä juttu. Mutta osaatko kirjoittaa suomen kielellä niin, että meikäläinenkin ymmärtäisi paremmin?

Marko Sihvonen

Onneksi meillä on rintama, vahvistuva rintama joka seisoo vahvasti agendansa, suoran demokratian tukena ja juuri valitun Suomen nuorimman Puoluejohtajan tukena :)

Olemme ymmärtäneet tämän ainutkertaisen mahdollisuuden jonka avulla voimme muuttaa Suomen demokraattiseksi tasavallaksi, tätä perustuslaillista olemustamme lähemmäs kuin kukaan, koskaan ennen...

Kovia sanoja mutta tosia :)

Meillä on yli 6kk aikaa kertoa Suomalaisille, muutoksen "ilosanoma" :)

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Tavallaan ymmärrän tämän. Toinen puoli on se, että on olemassa jokin ilmiö, jonka olemassaolo on kiistaton, ja tämän ilmiön ympärille on syntynyt esim. Hommaforum — ja vähintäänkin on myönnettävä, että Hommaforumilla oli merkittävä rooli meidänkin puolueemme synnyssä.

Tämä ilmiö ei katoa sillä, että siltä otetaan nimi pois. "Maahanmuuttokriittisyydessä" terminä on heikkoutensa, mutta mikä sitten tulisi tilalle?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset