Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Somalimaa itsenäiseksi

Muutos 2011 ehdottaa Somalimaan itsenäisyyden tunnustamista. Tunnustamalla Somalimaan itsenäisyyden Suomi loisi kansainvälisiä edellytyksiä Somalian pakolaisongelman ratkaisemiseksi ja edistäisi maailmanlaajuista demokratiakehitystä.

Sisällissodasta kärsivässä Somaliassa ei ole ollut toimivaa valtiojärjestelmää vuosikymmeniin. Kuitenkin Somalian pohjoisosa, Somalimaa, on vapaa monista Somaliaa vaivaavista ongelmista, kuten merirosvoudesta, ja sen presidentinvaalit sujuivat rauhallisesti. Köyhyydestään ja muista vaikeuksistaan huolimatta Somalimaa on käytännössä toimiva valtio, ja Somalimaassa ponnistellaan aidosti toimivan demokratian rakentamiseksi. Tästä huolimatta yksikään valtio ei ole tunnustanut Somalimaan itsenäisyyttä.

Somalimaan itsenäisyyden tunnustaminen liittyy suoraan kansainväliseen pakolaisuuteen. Pakolaisuus on ulkopoliittinen ongelma, eikä Suomi voi ratkaista sitä sisäisesti Suomessa. Mikäli Somalimaan itsenäisyys saisi kansainvälisen tunnustuksen, helpottaisi se ponnisteluja rauhan palauttamisessa koko Somaliaan. Somalimaan itsenäisyyden tunnustaminen ei maksaisi Suomen valtiolle, mutta se olisi iso askel koko Somalian pakolaisongelman ratkaisemisessa.

Somalimaan itsenäisyyden tunnustaminen olisi osoitus Suomen halusta kannustaa demokratian kehittymiseen maailmanlaajuisesti sekä hakea oikeita ja kestäviä ratkaisuja inhimillisiin kriiseihin sen sijaan, että lievitettäisiin vain oireita. Tunnustamalla Somalimaan itsenäisyyden Suomi voi näyttää kansainvälistä esimerkkiä pyrkimyksissä ratkaista humanitaarisia ongelmia ja kehittää kansanvaltaa globaalisti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Vanha demari (nimimerkki)

Näin esiintymisesi Pressiklubissa: hajuton, väritön ja mauton.

marko räisänen (nimimerkki)

#1 tutustu asiaan, ja puutu sitten vasta demokratiaan... Näin on Jiri ja senhän on kaikki polittikot tienneet jo ajat sitten, mutta muutosta ei siihenkän he ole saaneet kun eivät ole kertoneet totuutta meille kansalaisille.

Einari (nimimerkki)

Kerosen esiintyminen Pressiklubissa oli mielestäni oikein hyvä. Hän puhui asiallisesti, vastasi kysymyksiin rehellisesti eikä melskannut tai puhunut toisten päälle, niinkuin joillakin on tapana. Hyvää mainosta Muutokselle! Vaikka en olekaan samaa mieltä kannabiksen laillistamisesta, ymmärrän toki, että kyseessä oli yksittäisen ehdokkaan kannanotto, eikä puolueen virallinen kanta. Monille muille tämä kuitenkin tuntuu olevan ylitsepääsemättömän vaikeaa tajuta. Mutta se siitä. Itse blogin aiheeseen liittyen jonkinlaisia ratkaisuja Somalian ongelmiin on alettava etsiä kansainvälisellä tasolla ja Muutoksen kannanotto vaikuttaa ihan hyvältä. Suomi voisi olla aloitteellinen tässä asiassa eikä aina raahautua jälkijunassa.

marko (nimimerkki)

Pääministeri kutsui joukot koolle, aiheena on tehdä Suomesta rauhanvälityksen mahtimaa.

Presidentti toppuutteli ja kertoi kuinka kallista ja työlästä on on sellaisen aseman saaminen.

Kansa ja kansanedustajat keskustelevat kiivaasti maahanmuuton ongelmista.

Jiri vetää narut yhteen ja antaa ratkaisun.

Somalimaan rauha on kaikkien etu.

Somalien kotiinpaluu vaatii rauhan.

Somalimaan tunnustaminen on ensiaskel rauhaan. Suomi tunnustaessaan ensimmäisenä valtiona Somalimaan, se antaisi mediahuomiota rauhanvälittäjänä pienin kustannuksin.

Se auttaisi pitkällä tähtäimellä Suomessa ja muualla asuvia Somaleita palaamaan kotimaahansa.

Se helpottaisi meidän ja jopa muidenkin valtioiden maahanmuutto-ongelmaa.

Upea ehdotus, todella ajattelevan miehen ehdotus, kannatan!

Brian (nimimerkki)
Jirbux (nimimerkki)

Ei käy Yhdysvalloille. Liittovaltiomuoto tai valtio hajottaminen olisi rahoittanut myös osan Afganistania ja Irakia.

Mutta kuten tiedetään, ei ns. länsimaiden hallitusten tavoitteena ole demokratia ja rauha Somaliaan, Afganistaniin tai Irakiin, vaan ns. länsimieleiset hallitukset.

marko (nimimerkki)

Jirbux, kyllähän se tiedetään, ja Jirin ehdotus estäisi muuten monen valtuuskunnan lomamatkatkin Afrikkaan MUTTA

Ehdotuksen tekikin MUUTOS 2011, siis muutos poliittiseen ajatteluun ja järjestelmään.

Ja Suomi ITSENÄISENÄ valtiona tekee juuri niinkuin tekee RAUHANEDISTÄMISESSÄ ja kuka sitä nyt vastustaisi, RAUHAA.

Kysymys on poliittisesta kannanotosta joka on jokaisen itsenäisen valtion itsemääräämisoikeus :)

Ollemmehan me itsenäisiä, eikö?

Juurgen Klismani (nimimerkki)

Onko tietoa, koska Muutos 2011 rekisteröidään puolueeksi? Niiden muutaman hassun kortin tarkastaminen on nyt kestänyt jo pari viikkoa. Eiköhän alkaisi jo pikkuhiljaa riittämään se nussiminen korttien kanssa, hä?

Pietu (nimimerkki)
frank (nimimerkki)
marko (nimimerkki)

Afrikan unioni on todennut Somalimaan täyttävän kaikki kriteerit itsenäiseen valtioon.

Ainoat hajaäänet ovat tulleet diktatuurivaltioilta ja syykin on selvä, pelko itsenäisyyden leviäminen Afrikan mantereella.

pertti heinonen (nimimerkki)

Kannatan jos takaisin laivaukset voidaan aloittaa pikaisesti. Eikö miinalaiva Pohjanmaan persuuksiin voisi pistää hinaukseen muutaman lotjan...niissä sitä kulkisi kätevästi paluumuuttajia uuteen valtioon. Ja tulee takuulla halvemmaksi kuin lentolippu.

iiris (nimimerkki)

Somalimaan itsenäisyys pitäisi tunnustaa. Suurin osa Suomen somaleista olisi kai "palautettavissa" Somalimaahan.

Puolueeton (nimimerkki)

Konkreettinen ja pureskeltu ehdotus. Hienoa. Tällaista keskustelua sopisi käydä laajemmaltikin Afrikan tilanteesta. Sikäli, kun on meidän asia puuttua maailman toisella laidalla olevan valtavan mantereen asioihin. Joskus vain on pakko antaa riitapukareiden mättää toisiaan turpaan niin kauan, kunnes toinen on hävinnyt. Sen jälkeen voi ambulanssi mennä paikalle ja paikata haavat.

Jukka Turunen (nimimerkki)

Hyvä kirjoitus.

Pietu (nimimerkki)
Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Heikki Porkalla paras analyysi Homma-forumissa Pressi-klubista, jossa Jiri Keronen vieraana. Ja "Vanha demarikin" (#1) jäljillä arviossaan.

Yllä oleva Jirin kirjoitus ajatuksineen hyvä.

Reijo Tossavainen

Olen samaa mieltä Kerosen kanssa. Toimenpide olisi pieni, mutta tarpeellinen askel somalien ongelmien ratkaisemiseksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset