Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Poikien ja tyttöjen erilaisuus on järkevää tunnustaa

  • Poikien ja tyttöjen biologisten ja psykologisten erojen tunnustaminen auttaa ratkaisemaan ongelmia.
    Poikien ja tyttöjen biologisten ja psykologisten erojen tunnustaminen auttaa ratkaisemaan ongelmia.

Miehet ja naiset - pojat ja tytöt - ovat biologisesti ja psykologisesti erilaisia monella hyvin olennaisella tavalla. Pojilla alkaa esimerkiksi murrosikä keskimäärin myöhemmin kuin tytöillä ja heidän aivonsa kehittyvät hitaammin. Lisäksi pojilla on huomattavasti enemmän adrenaliinia, testosteronia ja muita hormoneja, jotka tekevät pojista "vilkkaampia" ja "vähemmän konformistisia" kuin tytöistä.

Yksi nykyajan epätieteellisyyksistä on se, että nämä sukupuolten väliset erot pyritään kieltämään ja häivyttämään. Lapsia koitetaan kohdella pelkästään tabula rasana, joka ei ole edes poika tai tyttö ennen kuin hän itse päättää, mitä hänestä isona tulee. Periaate tässä on hyvä: "ei pakoteta ketään ahtaisiin muotteihin".

Mutta käytännössä se, mitä tästä seuraa, on että vanhemmat eivät edes kerro lapsille, miten heidän pitäisi olla. Kaikki sosiaaliset nisäkäslajit opettavat lapsilleen vähän, että mitä kannattaisi tehdä, miten koiraan kuuluisi liikkua ja miten naaraan kannattaisi keikistellä. Ihminen on eläin siinä missä kaikki muutkin eläimet, vaikka miten koittaisimme asiaa kieltää. Mikäli menemme yhteiskuntaan, jossa kaikki on pelkästään vapaata post-modernia välinpitämättömyyttä, on se käytännössä sama kuin jättäisimme opettamatta lapsillemme asioita, joiden opettaminen olisi oikeasti tärkeää.

Poikien heikompi pärjääminen kouluissa tyttöjä huonommin on fakta. Samoin on faktaa, että pojilla on useammin muitakin sosiaalisia vaikeuksia ja syrjäytymistä kuin tytöillä. On aika epätodennäköistä, etteikö poikien ja tyttöjen olennaisilla biologisilla ja psykologisilla eroilla olisi tekemistä tämän kanssa.

Koulujen ja laajemmin yhteiskunnan tulisi tunnustaa ja ymmärtää poikien ja tyttöjen väliset erot. Mikäli näitä eroja ei tunnusteta tai ymmärretä, esimerkiksi poikien syrjäytymistä ja koulutusta koskevat kysymykset on vaikeampi ratkaista. Todellisuuden kieltäminen on aina tyhmää ja todellisuuden hyväksyminen on aina viisasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Mä olen kuullut että blogisti on paljonkin keikistellyt viime aikoina.

Ihan sama, kukin taaplaa tavallaan.

Pasi Rantanen

Mitä olet päätellyt hänen sukupuolestaan?

1. Mies
2. Nainen
3. Muu

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

En tunne häntä joten voi olla musu.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

Juu, biologiset erot esim. naisoletettuun itseeni ovat tulleet selviksi. Ehkä tempaus pohjustikin vain tätä tiedebloggausta? Niin biologiselta kuin psykologiselta puolelta, sillä blogistia lainatakseni: "Pojilla alkaa esimerkiksi murrosikä keskimäärin myöhemmin kuin tytöillä ja heidän aivonsa kehittyvät hitaammin. Lisäksi pojilla on huomattavasti enemmän adrenaliinia, testosteronia ja muita hormoneja, jotka tekevät pojista "vilkkaampia" ja "vähemmän konformistisia" kuin tytöistä."

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

"ENSIN VÄITE: Naisen ja miehen aivot ovat erilaiset"

Harmi, juttu näyttää olevan maksumuurin takana .

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006029521.html

"Väittäjä ja ehdottaja on ruotsalainen Markus Heilig tuoreessa tietokirjassaan Naisen aivot, miehen aivot – onko aivoilla sukupuolta? (Atena). Heilig on aivotutkija, joka työskentelee professorina Linköpingin yliopistossa.

Tulenarkoja ajatuksia. Monen mielestä aivot ovat samanlaiset sukupuoleen katsomatta. Jos väittää muuta, leimautuu helposti tasa-arvon vastustajaksi. Mutta Heilig ilmoittaa heti ensimmäisellä sivulla tavoittelevansa nimenomaan tasa-arvoa."

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Yksi nykyajan epätieteellisyyksistä on se, että nämä sukupuolten väliset erot pyritään kieltämään ja häivyttämään. Lapsia koitetaan kohdella pelkästään tabula rasana, joka ei ole edes poika tai tyttö ennen kuin hän itse päättää, mitä hänestä isona tulee. Periaate tässä on hyvä: "ei pakoteta ketään ahtaisiin muotteihin"."

Sukupuolisensitiivisessä kasvatusotteessa huomioidaan toki se tosiasia, että sukupuolien välillä on eroja. Epätieteellistä tässä yhteydessö on lähinnä sukupuolen kuvitteleminen dimorfiseksi ominaisuudeksi ...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Mutta käytännössä se, mitä tästä seuraa, on että vanhemmat eivät edes kerro lapsille, miten heidän pitäisi olla."

Miksi pitäisi?

Sukupuolisuus tulee kertomattakin: https://www.youtube.com/watch?v=Bm9xXyw2f7g

"Kaikki sosiaaliset nisäkäslajit opettavat lapsilleen vähän, että mitä kannattaisi tehdä, miten koiraan kuuluisi liikkua ja miten naaraan kannattaisi keikistellä."

Mutta eivät opeta koirata leikkimään autoilla ja naaraita leikkimään nukeilla.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

On paljon turhia asioita kuten väittää että ammatti X on miesten työtä ja ammatti Y naisten työtä tai että väri Z Poikien väri ja väri Å on tyttöjen väri. En näe mitään syytä jaotella asioita erikseen työttöjen ja poikeien adioiksi, kaikkein turhimpua on erikseen tytöille ja pojille suunnatut tuotteet kutten vaaleanpunaiset ja vaalean siniset kindermunat. Miksi ihmeessä tuoda eri sukupuolille kohdistetut tuotteet kun markkinoilla on jo pitkään ollut jo toimiva aivan kaikille sukupuolille sopiva sukupuolineutraali tuote. Nykyään boikotoin tämäntakia kinderiä. Ahtaat sukupuoliroolit ovat aivan eriasia kuin sukupuolien väliset yksilökohtaiset erot, sukupuoliroolot ovat usein nimenomaan kulttuurisidonnaisia eikä niillä ole mitään tekemistä yksilön ominaisuuden kanssa. Mikään ei estä miestä tanssimasta balettia ja laittamasta ruokaa eikä naista korjaamasta autoja ja urheilemasta, eikä mikään estä niitä tekemästä toisinkaan päin. Toivon että voimme säilyttää tämän edelleen tulevaisuudessa ja sen eteen meidän on juurikin tehtävä kovasti töitä.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Ja tuollaiset jutut ovat aivan kulttuurisidonnaisia eli niillä ei oikeasti ole mitään tekemistä biologisen sukupuolen kanssa.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ei tietenkään estä tekemästä duunia tai tykkäämästä poikia punaisesta jne.. Mutta esim. Markkinoissa sinä haluat markkinoidda tuotetta niille jotka sitä todenäköisesti ostavat. Vaikka miten olisi vapaaehtoista niin pojat haluavat enemmän autoja ja sotilaita, leikkiaseita kuin taas tytöt tahtovat heppoja, vaatteita jne.

Markkinat myyvät tavaraa niille jotka sitä ostaa, sen takia on hyvä eritellä tuotteita sen mukaan mikä menee enemmän kaupaksi millekin. Eipä olisi mukava katsella farkkuja jos kaikki farkut olisivat samassa läjässä, niin miesten kuin naistenkin. Nimittäin farkuilla on eroja.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Jännä, että Pirkanen mainitsi juuri farkut...

Leikkauksissa on totta kai eroja istuvuuden kannalta. Sen sijaan farkkumuodin monet muut asiat on eri tavoin hassulla tavalla sukupuolittuneita. Muutama vuosi sitten tulivat muotiin naisten tosi värikkäät farkut ja kuulin sanottavan, että tuollaisia miehet eivät ikinä jalkaansa laittaisi ... kunnes niitä alkoi näkyä myös miesten päällä! Sama juttu on tapahtunut pillifarkuille, jotka katumuodissa ovat olleet vuosia naisten yksinoikeutta, kunnes ne ovat ilmaantuneet myös miesten jalkoihin.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Farkkujen vertaus on o tuva. Miesten ja naiste farkuissa ei ole muuta eroa kuin se että naisten farkuissa on tarkoituksella takapuolta "suurentava" leikkais enkä ollenkaan ymmärrä miksi. Kuitenkin aiemmin samat farkut kävi jokaiselle eikä eri sukupuolille ole tarvinnut olla erikseen omia farkkuja. Eikä farkut tai kindermunat ole ainoat esimerkit tuotteista joita on aiemmin ollut vain sitä yhtä ja sitten on vain päätetty tuottaa pojille ja tytöille omat. Siinä ei ole mitään järkeä. Seuraavaksi varmaan keksitään painattaa miehille ja naisille omaa Helsinginsanomia.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #13

Eipä kyllä naisten farkut sopisi minun päälleni, ihan sama mikä malli...

Tyylit/trendit vaihtuvat muotialalla vuosittain/kuukausittain, joskus miehet pitävät vain mustaa joskus punaista.. Harva ihminen jaksaa seurata muotia, vaan ottaa sen mikä omasta mielestään istuu mukavasti päälleen.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #14
Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #16
Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Mulle menee ihan hyvin poikien farkut, naisten farkut tahtoo olla perseestä liian isoja.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #19

Näin päin ne tahtoo sopia.. Isot sopivat jokaiselle pienet ei. :)

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Suuret kiitokset tästä kirjoituksesta. Tekee hyvää kulla kerrankin järjen ääntä. Kiitos.

Käyttäjän strengellheikki82 kuva
Heikki Strengell

Naisilla aivokuori,aivojen ympärillä oleva harmaa aine,on miesten aivokuorta keskimäärin tiheämpi. Käsittääkseni aivokuori yhdistää ja tulkitsee kaikkea saapuvaa informaatiota.Tiheällä aivokuorella on katsottu olevan yhteys korkeisiin pisteisiin älykkyyttä ja kongnitiivisia taitoja mitatessa.

Aivokuorenalaiset alueet taas,esim. ohimolohko ja mantelitumake,tai väliaivot ja talamus,jne.,ovat miehillä keskimäärin naisia suuremmat.Vai kuuluuko sanoa tilavammat?

Kuinka tämä ero sitten näkyy aivojen tavassa toimia, käyttäytymisessä, tai älykkyydessä?Puhumattakaan istuuko jompikumpi "asetus" paremmin nyky-yhteiskuntaan ja sen vaatimuksiin,en osaa sanoa,mutta jos yleisesti ottaen aivot ryhmien välillä ovat melko samanlaiset,älykkyysosamäärät keskimäärin samanlaiset,niin vertailtaessa ryhmien jäseniä keskenään saadaan lopputuloksista erillaiset.

Siinä missä naisilla ei aivokuoren tiheydessä ja aivojen tilavuudessa suuria keskenäisiä eroja ole, niin miehillä hajonta on selvempää. Tämä tekee mielenkiintoiseksi aikaisemmat tutkimukset,joissa on havaittu naisissa olevan miehiä enemmän sekä keskinkertaisesti älykkäitä että fysikaalista samankaltaisuutta kun taas miehissä on enemmän tyhmiä ja älykkäitä,fyysisesti heikkoja ja vahvoja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset