Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Näillä vinkeillä vaalikoneista saadaan parempia - katso järkyttävä kuva

  • "Järkyttävä kuva". Oikeasti tämä kuva ei järkytä ketään, vaan kirjoitin niin pelkästään klikkiotsikkoa varten.
    "Järkyttävä kuva". Oikeasti tämä kuva ei järkytä ketään, vaan kirjoitin niin pelkästään klikkiotsikkoa varten.

Vaalikoneiden täyttäminen on kyllä omanlaisensa taiteenlaji ja risusavotta. Kysymykset ovat usein erittäin tulkinnanvaraisia, minkä jälkeen pitää vastata jollain skaalalla tyyliin "erittäin hymiö" viiva "ei kovin hymiö". Sitten jokainen tulkitsee kysärit omista lähtökohdistaan ja kaikki on lähinnä diipadaapaa ja puolihallitsematonta mielipidekaaosta.

Vaalikoneita on myös aivan perkeleesti ja ehdokkaita vielä enemmän. Näillä määrillä on aika varmaa, että sinne tulee klikkailtua inhimillisiä virheitä. Veikkaan, että meikäkin on nyt vahingossa kertonut samaan aikaan kannattavani sukupuolineutraaleja pukukoppeja orvoille oraville että itseni laittamista kaasukammioon. No, tekevälle sattuu - etenkin, kun ei katso eteensä.

Vaalikoneiden laatijat myös tykkäävät koplata asioita yhteen. Esimerkiksi eräs vaalikone kysyi, että kannatanko ihmisoikeuksiin perustuvaa translakia, ELI pakkosterilisaation kieltoa JA oikeutta valita sukupuolensa ilmoituksenvaraisesti JA että tämä oikeus kuuluu myös alaikäisille. Tuossa on kolme kysäriä, joista kaikista voi olla perustellusti eri mieltä. Meikä kannattaa pakkosterilisaation kieltoa, mutta meikä näkee ongelmia siinä, että alle 18-vuotiaiden annetaan ilmoituksenvaraisesti vahvistaa sukupuolensa.

Vaalikoneiden laatijoiden kannattais meikän mielestä tehdä selkeämpiä "kyllä/ei"-kysäreitä, jotka olisivat mahdollisimman vähän tulkinnanvaraisia. Esim. "miten äänestäisit tästä laista, jos tulisi eduskuntaan?" ja vaihtoehdoiksi jaa, ei, tyhjää ja poissa - just kuten eduskunnassa. Kysäreitä ei pitäisi myöskään koplata yhteen, vaan eri asiat pitäisi pitää mahdollisimman erillään toisistaan. Kaikenlaisten arvolatauksien ja tulkintojen asettamista kysymyksiin pitäisi myös välttää.

Aionkin alkaa eläkkeellä pro bono -vaalikonesuunnittelijaksi. Silloin on varmaan jo virtuaalitodellisuuskin niin pitkällä, että koneessa vastaajat voivat asettua virtuaaliseen äänestystilanteeseen eduskuntaan. Kokemus on niin autenttinen, että eduskunta jopa tuoksuu kahvilta ja välinpitämättömyydeltä ja siellä on virtuaalinen Ben Zyskowicz huutelemassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

"Vaalikoneena" ehdokkaat pitäisi pistää pelaamaan utopiaa.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2011/04/13/utopiapel...

Karsiutuisi ainakin "rahaa saa aina rahaseinästä" ja "kansalaisia voi kurittaa loputtomasti" kaverit pois.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Myös joku Civilization tai Democracy ois laatua. Jos ehdokkaat osaavat pelata pelejä, he saattavat ymmärtää esim. peliteoriasta jotain, mikä eittämättä parantaisi päätöksentekoa.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Täytyy sanoa, että allekirjoittanut ällistyi pahemman kerran saadessaan eräässä vaalikoneessa ensimmäiseksi osumaksi kristillisdemokraatin:o/

Suhtaudun ihan näin äänestäjänä melko varauksellisesti vaalikoneisiin. Pelkän vaalikoneen perusteella en ehdokkaitani valitse. Puoluetasolla voi ehkä saada jonkinlaista suuntaa, mutta siihen se jää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset