Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Yhteiskunta voi säästää lisäämällä omaishoidon tukia

  • Sosiaali- ja terveysministeriö mainostaa omaishoitoa näin sympaattisesti, mutta valtio pyrkii tekemään siitä mahdotonta.
    Sosiaali- ja terveysministeriö mainostaa omaishoitoa näin sympaattisesti, mutta valtio pyrkii tekemään siitä mahdotonta.

Omaishoito on Suomessa päätöntä. Omaishoitajat saavat muutaman satasen tukea per kuukausi. Tuesta myös maksetaan verot, ja jos olet omaishoidon ohessa töissä (kuten on käytännössä pakko olla), verot luonnollisesti nousevat. Samaan aikaan laitoshoito kustantaa 150-250 euroa per päivä.

Hommaa pitäisi korjata siten, että omaishoitajien tukia pitäisi aivan aluksi nostaa. Jep, kuulitte oikein; tukia pitää todellakin nostaa! Syy tälle on yksinkertainen: omaishoito on lähtökohtaisesti halvempaa yhteiskunnalle kuin laitoshoito. Tämän lisäksi sairaalle lähimmäisellekin on kivempaa, että häntä hoitaa rakas poika, armas siskokulta tai muu perheenjäsen.

Toiseksi omaishoitajien tuki pitää siirtää kunnilta Kelalle, jolloin sen saavat helpommin kaikki kriteerit täyttävät omaishoitajat riippumatta kunnan omista päätöksistä tai taloustilanteesta.

Kolmanneksi omaishoidon tuki tulee saattaa kokonaan verovapaaksi. Yleisesti ottaen on turhaa kierrättää veroja siten, että ensin maksetaan verovaroista tukia, jonka jälkeen näistä verovaroista maksetuista tuista otetaan veroja, joilla voidaan sitten maksaa lisää tukia.

On päätöntä, että valtio maksaa tuhansia siitä, että vanhukset voidaan eristää kuolettamoihin, mutta samaan aikaan omaishoidosta tehdään taloudellisesti mahdoton ratkaisu. Tukemalla omaishoitoa enemmän valtio voisi sekä kannustaa huolehtimaan omistaan että myös säästää riihikuivaa rahaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset