Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Poliitikot eivät ole tehneet leikkauksia koko 2000-luvun aikana

  • Jos haluatte lisää velkaa, veroja ja julkisia menoja, kannattaa äänestää SDP:tä, Kokoomusta, Keskustaa ja vihervasemmistoa.
    Jos haluatte lisää velkaa, veroja ja julkisia menoja, kannattaa äänestää SDP:tä, Kokoomusta, Keskustaa ja vihervasemmistoa.

Meikästä on hienoa, miten poliitikot puhuvat leikkauksista ikään kuin niitä olisi tehty tai tehtäisiin. Totuus kuitenkin on, että julkinen sektori on kasvanut koko tämän vuosituhannen. Julkisyhteisöjen menot ovat vuonna 2019 noin kaksinkertaiset vuoteen 1999 nähden. Valtionvelka taas on kaksinkertaistunut edellisen 10 vuoden aikana.

Kun poliitikot puhuvat, että julkisesta sektorista leikataan, he oikeasti tarkoittavat, että julkisen sektorin kasvua pyritään hidastamaan. Mitään todellisia leikkauksia ei tehdä, vaan varoja lähinnä siirrellään yhdestä kohteesta toiseen. Juuri mikään puolue ei myöskään edes aja leikkauksia. Jopa ns. "oikeistolaiset" puolueet, kuten Kokoomus, hierovat karvaisia käsiään keksiessään uusia veroja, maksuja ja tulonsiirtoja.

Julkisen sektorin paisuminen ei voi jatkua loputtomiin, vaan ennemmin tai myöhemmin siitä tulee liian suuri ja raskas ylläpidettäväksi. Jossain vaiheessa maksajilta loppuvat rahat ja velkataakka kasvaa kohtuuttomaksi. Kun valtio kasvaa behemotiksi, se tulee romahtamaan.

Suomessa pitäisi kerrankin ryhtyä leikkaamaan. Leikkausten tavoitteena tulee olla, että julkinen sektori on pienempi kuin ennen leikkauksia. Oikeastaan jos tätä ei tapahdu, leikkauksista ei voida edes puhua, vaan kyse on lähinnä veromassien siirtämisestä A:sta B:hen.

Tämä leikkaaminen voidaan tehdä helposti ja aiheuttamatta vahinkoa kansalaisille, koska Suomi käyttää niin valtavia summia massia kaikkeen sellaiseen, joka ei edes kuulu varsinaisesti valtion tehtäviin. Tällaisia kohteita löytyisi esimerkiksi yritystuista, maahanmuutosta, kehitysavusta, työkkäristä, Yleltä, kulttuuritukiaisista ja niin edelleen.

Leikkauksia - ei elvytystä. More incisions - no resuscitation.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän SeppoPuurunen kuva
Seppo Puurunen

Eipä taida onnistaa, kun siellä julkisella on aina yhä enemmän äänestäjiä. Jatketaan samaan malliin. Vielä löytyy runsaasti verotettavaa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kaikkein surkuhupaisinta on tämä jatkuva sössötys ja vääristely leikkauksista.

2000-luvulla julkiset menot ovat kasvaneet paljon enemmän ja nopeammin, kuin mitä kokonaistuotanto missään muualla Euroopassa - myös Sipilän hallituksen aikana.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Yrityistuista voidaan leikata helposti valtaosa pois. Siihen ei löydy kyllä poliittista tahtoa edes persuilta.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen
Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Se on juuri näin, mutta kerro nyt sitten äänestäjille, että juuri sinun työpaikkasi, tai sinun etuuksiasi tullaan leikkaamaan. Julkinen sektori on kasvanut liian suureksi. Liian moni ihminen on riippuvainen tulonsiirroista ja julkisen sektorin työpaikoista. Ei ihmiset äänestä omien etuuksien tai työpaikkojen menettämisen puolesta. Siksi mikään puolue ei todellisuudessa leikkaa niin kuin sanot. Rahaa ainoastaan siirretään heidän näkökulmastaan seksikkäämpiin kohteisiin.

Käyttäjän TeppoRaininko kuva
Teppo Raininko

Tyypillinen esimerkki:
- poliisi-organisaatio vaatii 30 miljoonaa lisää rahaa
- valtio antaa 20 miljoonaa
- poliisi lähettää tiedotteen: määrärahoja leikattiin 10 miljoonaa
- lehdet julkaisevat poliisin tiedotteen kritiikittömästi
- kansa raivostuu
- poliitikot lupaavat hädissään 5 miljoonaa lisää
- määrärahoja pienennetty 50 %.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset