Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Maksuton toisen asteen koulutus on tulonsiirto suuryrityksille

  • Creative commons, copyleft ja muut lisenssit tekevät opiskelusta halvempaa.
    Creative commons, copyleft ja muut lisenssit tekevät opiskelusta halvempaa.

Poliittiset nuorisojärjestöt vaativat "maksutonta toisen asteen koulutusta", koska ne ovat typeriä. Aina, kun puhutaan jostain "maksuttomasta", sillä tarkoitetaan, että sinä maksat.

Ehdotus menee suurin piirtein seuraavalla tavalla: otetaan rahaa veronmaksajilta ja ostetaan sillä kirjoja opiskelijoille. Käytännössä tämä poliittisten nuorisojärjestöjen ehdotus tarkoittaisi massiivisia tulonsiirtoja kirjakustantajille ja tekijänoikeusjärjestöille suoraan veronmaksajien kukkarosta.

Nykyään jokaisella on jo mahdollisuus hakea sossusta massia, mikäli rahat eivät riitä kirjojen tai opiskelutarpeiden ostamiseen. Raha ei tule esteeksi Suomessa, vaikka olisit miten perseaukinen opiskelija. Ne, jotka tukea tarvitsevat, sitä myös saavat. Ne, jotka eivät tarvitse, eivät sitä saa.

Itse tietysti parantaisin nykytilannetta entisestään, ja meikällä on huomattavasti parempi idea tähän kuin nuorisojärjestöjen verotus ja suuryrityssosialismi. Tehdään kaikista koulukirjoista avoimia creative commons -kirjoja, joita kuka tahansa voi kopioida tai muokata vapaasti. Näitä kirjoja voidaan tuottaa esimerkiksi yliopistoissa (tai vapaaehtoisvoimin, kuten Avoimen matematiikan kanssa kävi).

Vapaa ja avoin oppimateriaali tarkoittaa, että veronmaksajilta ei tarvitse ottaa yhtään sen enempää massia kuin nykyään, minkä lisäksi se polkee opiskelun kustannuksia huomattavasti. Vapaa ja avoin tarkoittaa myös, että valtion ei tarvitse maksaa sosiaaliturvaa suuryrityksille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Ja kun tuo maksuttomuusvaatimus ei jää koulukirjoihin vaan täytyy myös olla tietokone. Eikä mikään Acerin miniläppäri vaan uusi Macbook pro / Ipad, koska rikkaidenkin pennuilla on semmoset. Koska paha eriarvoisuus.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset