Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Kansanedustajien pitää maksaa taksit omasta pussistaan

  • Eniten taksilla ajeli Ville Niinistö. Näkyvänä Vihreänä Viltsun kannattaisi vastustaa taksikorvauksia ympäristösyistä.
    Eniten taksilla ajeli Ville Niinistö. Näkyvänä Vihreänä Viltsun kannattaisi vastustaa taksikorvauksia ympäristösyistä.

Kansanedustajilta pitäisi poistaa mahdollisuus ajella taksilla kansalaisten piikkiin. Kansanedustajien palkka on jo nyt noin 6 400 - 6 800 euroa per kuukausi, plus päälle veroton tonnista runsaaseen tonniin yltävä veroton kulukorvaus. Kulukorvauksen voisi olettaa olevan tarkoitettu just noihin taksimatkoihin ynnä muihin vastaaviin. Mitä järkeä edes kulukorvauksissa on, jos niiden päälle kaikki merkittävät kulut vielä korvataan erikseen?

Vuodessa taksimatkat maksavat kansalaisille noin 1,8 miljoonaa euroa, eli kymmenessä vuodessa ne vievät noin 18 miljoonan siivun. Voisi olettaa, että on yhteiskunnan kannalta tehokkaampiakin tapoja investoida 18 miljoonaa kuin antaa valmiiksi kansan kukkarolla äveriääksi paisuneiden poliitikkojen rälläillä Ikeasta Stockaan taksilla äärioikeiston ja islamistien pelossa.

Taksietujen poistamisen voisi helposti brändätä myös vihreäksi ilmastotaisteluksi. "Ilmastonmuutos tappaa kaikki, nöfnöf, joten me vastuullisina edustajina päätettiin osoittaa esimerkkiä ja kävellä ja pyöräillä enemmän!"

1,8 miltsiä ei sellaisenaan tietysti ole paljoa rahaa verrattuna yhteiskunnan lähes rajattomaan lompakkoon. Mikään yksittäinen kulu ei ole mitään sen behemotin rinnalla, joka on julkinen talous. Julkinen talous kuitenkin koostuu just näistä pienistä virroista. Tällaisia pieniä muutaman miltsin menoja on niin monta kuin jaksaa vaan etsiä.

Leikkaamalla sellaisista menoista, jotka ovat turhia kansalaisten perusoikeuksien ja valtion perustehtävien kannalta, voimme parantaa julkista taloutta ja yhteiskuntaa aiheuttamatta mitään todellista vahinkoa kuin muutamalle näennäisen eliitin edustajalle.

Kun löydämme sata höpönlöpömenoa, jotka maksavat miltsin, säästämme niistä sata miljoona kansalaisten rahaa joka vuosi. Sellaiset menot, jotka eivät selkeästikään ole tarpeellisia kansanedustajien tai muiden poliitikkojen tehtävien kannalta, mutta jotka maksavat paljon, ovat mitä erinomaisimpia kohteita leikkauksille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Miksi nostit vain Niinistön tässä esiin, ei edes top 3.
"Euromääräisesti eniten taksilla on ajanut perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko, jonka taksimatkat ovat maksaneet veronmaksajille yhteensä 29 987 euroa. Seuraavana tulevat Packalén (24 885 euroa), Toivola (23 618 euroa), Koski (23 584) ja Niinistö (22 944 euroa)."
Hurmos-Niikkohan se siellä kärjessä on.

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Johtuu varmaan siitä kun vihreät puhuvat ilmaston muutoksesta. Niinistökin ajanut taksilla 700 metrin matkan. Autoiluhan vaikuttaa ilmaston muutokseem.
"Älkää tehkö niin kuin minä vaan niin kuin minä sanon"

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Tuossa on kyllä ajatusta.

Toisaalta, kannatan edustajien tehtäväkenttän tarkennuksia joiltain osin. Kustannustehokkuus on oikein hyvä ja terve tapa fokusoida toimintaa. Kaikki edustajat etätöihin. Näin vähennetään minimiin kansanedustajien turhanaikainen istuskelu ja tyhjänpäiväinen kokoontuminen eduskuntatalolle. Pysykööt nohevat edustajat kotonaan, siellä omalla alueellaan äänestäjiensä parissa auttelemassa. Yhteydet omaan ryhmään ja sinne puoluetoimistoon hoituvat, kuten nytkin puhelimella, ja se turhanpäiväinen kokoustaminen voidaan hienosti hoitaa myös etänä. Säästetään samalla myös luontoa ja pienennetään myös edustajia itseään huolestuttavaa hiilijalanjälkeä.

Etätyö on tietenkin hiukan haastavaa, mutta onneksi ajankäytön hallintaan löytyy ohjelmia auttamaan ja ohjaamaan ajankäyttöä ja fokusta oikeaan suuntaan. Illan tullen sitten raportti sähköisesti jakoon. Työn tulokset ovat reilusti kirjatut ja tarvittaessa kaikkien nähtävillä.

Veikkaan, että kansanedustajat itsekin olisivat oikein innoissaan päästessään eroon turhasta ja kalliista matkailusta sekä toivottamasta halvan asunnon haeskelusta PK seudulla.

Matkailu, tai maksettu turismi toisten rahoilla, edustuksellisen parlamentarismin nimeen, eivät todellakaan voi olla kansanedustajien intressissä.

Käyttäjän EsaMPaloniemi kuva
Esa M Paloniemi

Kansanedustajilla on niin hyvät edut, että palkkaa/palkkiota ei tarvitsisi maksaa ollenkaan.

Susanna Koskihan se kehaisi, ettei kansanedustajan tarvitse useinkaan käydä kaupassa kun aina on joku lobbari aterian tarjoamassa. Matkat ja asuminenkin ovat ilmaisia kansamme edustajille, ties vaikka saisivat vaaterahaa kuten mustalaiset.

Kansanedustajilla rahaa tulee tonnikaupalla ja ainakin ennen kansanedustajat saivat veroissa 10% alennuksen (Tamminiemen pesänjakajat, 1982) ja rahaa ei mene elämiseen lainkaan.

http://asfalttikukka.blogspot.com/2019/02/suomen-s...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset