Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Piratismi tehostaa taloudellista toimintaa

  • Jos voisit ladata Internetistä auton ilman, että se auto olisi pois keneltäkään, tekisitkö niin?
    Jos voisit ladata Internetistä auton ilman, että se auto olisi pois keneltäkään, tekisitkö niin?

Netistä lataaminen hyödyttää viimekädessä kuluttajaa ja tehostaa taloudellista toimintaa. Tutkijat ovat huomanneet, että piratismin olemassaolo pakottaa viihdepalveluntarjoajia parantamaan palvelujaan ja tekemään tuotteistaan halvempia.

Monimutkaisissa jakeluketjuissa voi olla tusinoittain osanottajia, joista jokainen haluaa oman siivunsa. Tämä nostaa luonnollisesti tuotteiden hintaa, minkä lisäksi se hidastaa tuotteiden tulemista markkinoille.

Netissä jakaminen puolestaan ohittaa nämä kaikki lisäkädet ja tekee palveluketjusta tuottajan ja kuluttajan välillä huomattavasti lyhyemmän. Nykyinen tekijänoikeuslainsäädäntö luo turhaa, keinotekoista niukkuutta, jota piratismi puolestaan vähentää.

Tämä ei sinällään ole mikään yllätys kenellekään, joka on seurannut nettijakamista ja sitä koskevaa sääntelyä. Piratismin kieltäminen, kovat sakot ja sen sellaiset eivät ole estäneet piratismia. Sen sijaan Spotify, Netflix ja muut palvelut, jotka tekevät maksamisesta ja viihteen kuluttamisesta helpompaa, vähentävät sitä.

Pohjimmiltaan tiedonvapaudessa on kyse markkinoiden vapaudesta. Jos tietoa rajoitetaan suuryritysten hyväksi, vahingoittaa se loppukäyttäjää ja rajoittaa kilpailua. Kun tieto on vähemmän rajoitettua, yritykset joutuvat keskittymään parempien tuotteiden ja palvelujen toimittamiseen asiakkaille. Tämä taas on luonnollisesti hyväksi taloudelle.

Vapaa tieto ei ole ihmiskunnan hyvinvoinnin kannalta huono juttu, vaan hyvä juttu. Se lisää runsautta tuottamatta juurikaan lisäkustannuksia, minkä lisäksi se pakottaa yritykset palvelemaan yksilöitä parhaalla mahdollisella tavalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Laadukkaan sisällön tekeminen yleensä maksaa aikaa ja rahaa ja sisällön tuottajille pitäisi saada jostain rahaa tuotantokustannuksiin ja elämiseen.

Vaikka teknologian kehittyminen on painannut kuluja alas niin ihan hyväntekeväisyytenä tuo ei vielä onnistu. Vähintäänkin perustuloa tarvitsisi.

Sen sijaan voisi kiinnittää huomiota tekijänoikeuksien suoja-ajan pituuteen, kun liian pitkä suoja-aika itseasiassa vaarantaa joidenkin taideteosten säilymistä kun tekijänoikeuksien haltijat eivät itse ole aina kiinnostuneet ylläpitämään teoksia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset