Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Vapaaehtoisen paluun tuki lisää perusteetonta turvapaikanhakua

  • Mitä enemmän turvapaikanhakijoille annetaan taloudellisia kannustimia, sitä vähemmän Suomeen tulee aitoja turvapaikanhakijoita.
    Mitä enemmän turvapaikanhakijoille annetaan taloudellisia kannustimia, sitä vähemmän Suomeen tulee aitoja turvapaikanhakijoita.

Turvapaikanhakijoiden vapaaehtoisen paluun tuki ollaan nostamassa noin kaksinkertaiseksi aikaisemmasta. Parhaimmillaan perusteeton turvapaikanhakija voi saada jopa 5 000 euroa, mikäli hän lähtee Suomesta vapaaehtoisesti. 5 000 euroa on suomalaisesta näkökulmasta suhteellisen vähän rahaa, mutta monissa köyhemmissä maissa se voi olla jopa vuosipalkan verran.

Vapaaehtoisen paluun tukea perustellaan sillä, että se helpottaa perusteettomien turvapaikanhakijoiden palauttamista ja vähentää kaikenlaisia ylimääräisiä kikkailuja. Palauttaminen on monesti erittäin vaikeaa, vaikka palautettavalla ei olisikaan mitään syytä olla Suomessa. Palautettavat saattavat esimerkiksi laittaa useita turvapaikkahakemuksia, erilaisia valitusprosesseja (jotka pitää käydä läpi, vaikka ne olisivat ilmeisen perusteettomia) tai saattavat jopa kadota kokonaan viranomaisten silmistä. Paluun tuki saattaa teoriassa vähentää ainakin joitain näistä perusteettomista tulijoista.

Toisaalta vapaaehtoisen paluun tuki on omiaan lisäämään turhaa turvapaikanhakua. Jos hakija on liikkeellä ensisijaisesti taloudellisin perustein, on tuki mitä parhain kannustin hänelle tulla Suomeen. Jos turvapaikkahakemus menee läpi, saattaa hakija päästä hyvällä mäihällä loppuelämäkseen suomalaisten verovaroille. Toisaalta vaikka hakemus ei menisi läpi, voi hakija ottaa vapaaehtoisen paluun tuen, joka on sekin iso summa käteen.

Vapaaehtoisen paluun tukia ei todellakaan tulisi korottaa, vaan ennemminkin laskea. Aidosti suojeluntarpeessa oleville ihmisille nämä tuet eivät ole merkityksellisiä, koska he todennäköisesti saisivat kuitenkin turvapaikan. Sen sijaan turhille ja perusteettomille tulijoille ne toimivat mitä parhaimpana hunajapurkkina.

Mikäli vapaaehtoisen paluun tukia halutaan välttämättä käyttää, niihin tulee vähintään laittaa ehdoksi, että niiiden saaja sitoutuu palaamasta Suomeen. Ensisijaisesti niitä kuitenkin tulisi laskea ja lakkauttaa ja perusteettomat hakijat kääntää rajalla ilman mitään tukia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Seuraava uudistus voisi olla vapaaehtoisen Suomeen tulemattomuuden tuki. Rahat voisi siirtää PayPalilla tai Western Unionin kautta suoraan hakijalle, niin Suomi välttyisi kalliilta hakemuksen käsittelyprosessilta ja hakijan ei tarvitsisi rämpiä Euroopan läpi.

Jani Kuusela

Kyllä tulijoita jatkossakin riittää.

Nyt kun Sipilän Kempeleen kotia ei voi enää käyttää markkinointiin, Soini vastaanotti "Suomi on maailman paras maa" -palkinnon.

Olemme kaikkein eniten hyvää tekevä kansa koko ihmiskunnalle.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Teemme hyvää muulle ihmiskunnalle, mutta pahaa Suomen kansalle.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Olemme niin hyviä ja kohteliaita, ettemme voi edes vaatia maahantulijoiden opettelevan kieltämme, kulttuuriamme ja kuuntelevan maamme lainsäädännön toiveita. Liian raskastako? Miten se muualla maailmassa sopii, mutta ei meillä?

Onhan se tietysti hauskempaa käyttää aikaansa miten huvittaa, vai tulisiko heille siitä liian paha mieli, että alkaisivat lasten tavoin kiukutella. Tosin aikuisilla miehillä eivät riehuntavälineet ole enää vain leikkikaluja, vaan ne ovat nyt paljon pahempia. Milloin Suomi pudottaa vaaleanpunaiset lasinsa muiden pohjoismaalaisten tavoin?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset