Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Verot kuuluvat kansalle, eivät poliitikoille

  • "Mikä on hauskempaa kuin raha? Toisten ihmisten raha" pohtii Danny DeViton hahmo klassikkoelokuvassa Other People's Money.
    "Mikä on hauskempaa kuin raha? Toisten ihmisten raha" pohtii Danny DeViton hahmo klassikkoelokuvassa Other People's Money.

"Mihin kokoomuslaiset esimerkiksi Helsingissä haluavat laittaa rahaa taloudellisen tilanteen parantuessa? Veronkevennyksiin", ihmettelee Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Tähän kiteytyy jotain hyvin olennaista nykyisestä poliittisesta meiningistä. Vaikka veronmaksajat tekevät koko yhteiskuntaa pyörittävän työn, rahat eivät varsinaisesti ole heidän, vaan poliitikkojen. Rahaa "laitetaan" veronkevennyksiin ikään kuin olisi jokin armopulla kansalaiselle, että poliitikko ottaa hänen lompakostaan hiukan vähemmän rahaa.

Vinkkinä kuitenkin Li Anderssonille ja muille poliitikoille: verot eivät ole teidän rahaanne, vaan kansalaisten rahaa. Veroilla ei ole mitään itseisarvoa. Verotuksen ainoa funktio on se, että niillä voidaan taata jotkin tietyt toiminnot, jotka yhteiskunta on katsonut tarpeellisiksi, kuten vaikkapa maanpuolustuksen. Vaikka verotus onkin välttämätöntä, se ei tee siitä hyvää asiaa. Verotus on välttämätön paha.

Verotus on aina puuttumista kansalaisen perus- ja ihmisoikeuksiin kuuluvaan omaisuudensuojaan. Se rajoittaa ja hidastaa taloudellista kehitystä ja syö kansalaisen ostovoimaa. Mitä enemmän poliitikko ottaa välistä, sitä vähemmän kansalaisella on oikeus nauttia oman työnsä hedelmistä ja päättää omista asioistaan. Verotus tulee pitää niin matalana kuin mahdollista, jotta valtion puuttuminen kansalaisen perusoikeuksiin olisi mahdollisimman vähäistä. Jos valtion on mahdollista laskea veroja, sen on myös pyrittävä laskemaan niitä samalla tavalla kuin sen on pyrittävä edistämään muita ihmisoikeuksia.

Hyvinvointivaltio luonnollisesti edellyttää korkeaa verotusta, mutta jopa hyvinvointivaltiossa poliitikkojen tulee tunnustaa, että verorahat eivät ole heidän rahojaan, vaan kansan rahoja. Jos veroja lasketaan, se ei tarkoita, että veroja "käytetään veronlaskuun", vaan se tarkoittaa, että veronmaksajat joutuvat maksamaan vähemmän poliitikkojen touhuista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Piraatit eivät ainakaan käytä muiden rahoja, jos puolueen Helsingin osaston varapuheenjohtajan käyttämän ajoneuvon kunnosta voi tehdä jotain johtopäätöksiä.

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo

Hyi. Ei saa puhua asiaa. On niin ilkeää ja epämukavaa.

Pekka Pylkkönen

Minusta tämä ei ole vain poliitikkojen ongelma. Myös ihan tavallinen kansalainen saattaa ajatella että jos hänen työttömyyskorvaustaan lasketaan ja samalla alennetaan verotusta, hän joutuu maksamaan ne veronalennukset.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Voisiko mitenkään tulla hänelle mieleen käänteisesti ajatellen, jotta hän on elänyt toisten tienaamilla verorahoilla "liian ruhtinaallisesti"? Riippuen myös siitä keiden verotusta alennetaan. Kaikkien vai vain suurituloisten.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Koska kansalaiset maksavat valtion ja kuntien toiminnot, veronmaksajien tulisi saada nykyistä suuremmat oikeudet tarkistaa ja vaikuttaa siihen mihin heidän maksetut verorahat käytetään.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Mahdoton vaatimus käytäntössä muutoin kuin äänestämällä puoluetta, jonka katsoo ajattelevan verorahojen käytössä taloudellisuutta ja keillä on esim. suurin tarve tukiin, sekä missä määrin.
Ns. ilmaisia lounaita ei ole. ;)

Pekka Pylkkönen

Helpoitenhan tämä toteutuu kun jokainen saa tosiaan päättää mihin omat rahansa käyttää. Eli niitä ei veroteta pois.

Aitoa demokratiaa.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Pekka kommentisi lyhytnäköisyys on mahtava.

Otetaan vaikka poliisi ja oikeuslaitos pois esimerkkinä vaikka moni muukin tarpeellinen toiminto lakkaisi Pekan Suomessa.

Eli ei sääntöjä eikä niiden valvontaa, Pekka ryöstetään kaupassa, töissä, matkalla kotiin ja sinne saavuttuaan kämpästä viety kaikki arvokas ja loput rikottu, mitä Pekka tekee? ei mitään muuta kuin harmittele tilannetta, ei ole muuta tehtävissä kuin suunnata kauppaan ostamaan uutta ja toivoa ettei tule ryöstetyksi kaupan ovella kun tulee ulos tavaroineen. Sama toistuu kerran pari kuukaudessa.

Onko Pekan Suomi kiva paikka? Ja tuo oli vain pintaraapaisu mahdollisista tapahtumista Suomessa ilman veroja.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #9

Enhän minä sanonut että kaikki verot pitäisi poistaa. Mutta kyllä ihmisillä olisi syytä olla enemmän mahdollisuuksia päättää omien preferenssiensä mukaisesti.

Mitkä ovat valtion ydintehtävät ja etenkin millä tasolla minkäkin palvelun on oltava? Vuodesta 1990 julkiset menot ovat reaalisesti kaksinkertaistuneet 60 miljardista 120 miljardiin. Eikö edes sen 60 miljardia voisi palauttaa takaisin veronmaksajille? Sillä hyvinvointivaltio meillä oli myös vuonna 1990.

Edit. 60 miljardin veronkevennyksellä voisi poistaa ansiotuloveron, yhtiöiden tuloveron ja arvonlisäveron kokonaan. Eipähän tarvitsisi kenenkään valittaa ettei töitä ole tai palkalla ei tule toimeen. Ja meille jäisi vielä vuoden 1990 hyvinvointivaltio.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt Vastaus kommenttiin #10

Jos jostain pitäsi lähteä liikkeelle olis verorahojen käytön tehokkuuden nostaminen, nyt rahaa jaetaan todella löyhällä kädellä kilpailuttamatta ja virastot on tehottomuuden esikuvia. Luulisi että Yritysjohtaja tyylillä toimiva pääministeri olisi ottanut nämä heti kättelyssä työn alle, mutta ei, vaikka näistäkin olisi ollut suoraa ja epäsuoraa hyötyä kaikille, jopa Hjallikselle.

Nyt kun saa sopimuksen tehdä jotain valtiolle niin se on juhlan paikka, koska rahaa voi pyytää aina lisää "odottamattomien kulujen" myötä ja kun kysyvät että mihes tarvitaan niin laukoo vain ammattijargonia joka menee virkamieheltä yli hilseen ja mielellään joku "konsultti" viereen nyökyttelemään päätä, niin rahaa tulee ovista ja ikkunoista.

Tosiaan tarvitaan puolue jolla on tehokkuuslähtöinen politiikka ja palleja toteuttaa sitä, eikä persujen tapaan kun hallitukseen pääsee niin ollaan nöyrää ja myötäilevää muiden hallituspuolueiden kanssa isoissa linjoissa, jotka on niitä joita toteutetaan rahaa polttamalla vähän joka suuntaan ja silti onnistuvat kämmäämään.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #12

Olen samaa mieltä. Mitä tehokkaammin hyvää julkinen puoli tuottaa, sen paremmin hyväksyn korkean verotuksen. Mutta kun Vantaan terkkarilääkärikäynti maksaa 115€ (kokonaiskustannus), ei jaksaisi kuulla höpötystä julkisen erinomaisuudesta ja yksityisen kalleudesta.

Ja siis heti perään, julkisella sektorilla on todella paljon oikeita onnistumisiakin - myös terveydenhuoltosektorilla.

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo Vastaus kommenttiin #9

Valtion roolin vähentämistä kannattavista valtaosa jättäisi vähintään oikeuslaitoksen ja poliisin sekä armeijan. Ainoastaan anarkokapitalistit poistaisivat ajan kanssa nekin, mutta heilläkin on niiden tilalle vaatimuksena yksityinen vastaava. Edes anarkistit eivät siis kannata sellaista "anarkismia", jota käytät verukkeena.

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo

Nyt olisi haussa puolue/ehdokkaat, jotka ymmärtävät suhtautua näin blogistin kuvaamalla tavalla oikein verotukseen. Verotus on periaatetasolla väärin, ja siitä syystä verorahojen käyttelyyn tulisi suhtautua asianmukaisella skeptisyydellä kuin sinappia ulostaisi. Täysin sama koskee sääntelyä eli asioiden ohjaamista julkisella vallalla. Näitä asioita ei voi tehdä hyvällä omallatunnolla ja hyviä yöunia nukkuen. Kyse on äärimmäisen kinkkisestä toimenpiteestä, kuin ripulin hoitamisesta piereskelyllä.

Ongelma tähän asti on ollut siinä, että päättäjät ovat suhtautuneet suorastaan rikollisen huolettomasti siihen, miten paljon voidaan verottaa ja mitä kaikkia voidaan säädellä, kunhan joku veruke on keksitty. Vaalipropagandaa seuloessa muutosta ei juuri näy. Eri tahot vain ehdottavat verottavansa, säätelevänsä ja lahjovansa eri tavoin, mutta kaikki uskovat yhtä lailla noihin toimenpiteisiin.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Oulussa voi äänestää minua numerolla 102.

Piraattipuolueella on ehdokkaita myös kaikissa muissa suuremmissa kaupungeissa.

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo

Meillä ei täällä Kokkolassa ikävä kyllä ole yhtäkään. Lähtisin itse jos olisin jouten ja taipumusta sellaiseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset