Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Kaikki Ylen tuottama materiaali avoimeksi kansalaisille

  • USA:n public domain -politiikka on tuottanut valtavasti historiallisesti arvokasta materiaalia koko ihmiskunnalle.
    USA:n public domain -politiikka on tuottanut valtavasti historiallisesti arvokasta materiaalia koko ihmiskunnalle.

Kaikki Ylen tuottama materiaali tulee julkaista välittömästi public domainina nettiin. Ylen tuottama materiaali tehdään meidän rahoilla, ei Ylen rahoilla, minkä vuoksi sen oikeat omistajat ovat kansalaiset eikä Yle. Tämä palvelisi Ylen sivistyksellisiä ja kulttuurillisia tehtäviä huomattavasti paremmin kuin kepulaisten kyseenalaisuuksien peittely tai epämääräiset keskusteluohjelmat, joiden suurin anti on sanoa "Le Pen on sala-Hitler ps populism facism".

Jenkeissä homma toimii juuri näin. Jos liittovaltio tuottaa jotain materiaalia, on se materiaali välittömästi ja vapaasti kaikkien kansalaisten kätytettävissä. Tätä perustellaan sillä, että materiaali on kansalaisten verovaroilla tuotettua, joten tietysti maksajalla tulee olla myös oikeus käyttää tuotetta. Mikäli Jenkkilandiassa ei olisi tällaista käytäntöä, olisi esimerkiksi Wikipedia huomattavasti tyhjempi ja sitä kautta Internet huomattavasti tyhmempi.

Suomessa taas homma toimii niin, että Yle tuottaa kansalaisten rahoilla mediaa, minkä jälkeen se alkaa mustasukkaisesti taistella kansalaisia vastaan suojellakseen "omia" tekijänoikeuksiaan. Hyvänä esimerkkinä tästä Muumit-sarja, jonka suomalaisen dubbauksen esittämisen Yle kielsi, koska tekijänoikeudet. Sillä, että dubbaus tehtiin veronmaksajien rahoilla, ei ole Ylelle mitään väliä.

Surullista tästä tekee sen, että jopa Venäjällä - siis Neuvostoliitossa, jossa toimittajia pistetään päiviltä ja Putin on tsaari - tässä tiedon avoimuudessa ollaan pidemmällä. Myös Venäjän federaation tuottamasta materiaalista merkittävä osa on vapaasti ja julkisesti käytössä. Sananvapaus, tiedonvapaus ja avoin media eivät ole tietenkään koskaan olleet Suomessa kovassa huudossa, mutta siinä vaiheessa menee heikosti, kun Suomi ei pärjää tiedon vapaudessa edes Venäjälle.

Avoin ja vapaa tieto on sekä Suomen kansalaisten että koko ihmiskunnan etu. Ylen olisi hyvä ajaa Suomen kansalaisten ja ihmisten etua oman ja poliitikkojen edun sijasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Youtubessa olen laittanut merkille että esimerkiksi YLE:n Mot ohjelman ääniraita, jossa kerrotaan vapaamuurareista on hiljennetty.

https://www.youtube.com/watch?v=ePElJsP46OA

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset