Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Rituaalinen ympärileikkaus on silpomista ja se pitää ehdottomasti kieltää

  • Rituaalisilpominen ei ole koskaan hyväksyttävää. Se rikkoo ihmisoikeuksia ja siitä ei ole mitään hyötyä.
    Rituaalisilpominen ei ole koskaan hyväksyttävää. Se rikkoo ihmisoikeuksia ja siitä ei ole mitään hyötyä.

Poikalasten rituaalinen ympärileikkaaminen on absoluuttisesti väärin ja ympärileikkaus ilman lääketieteellistä syytä pitää ehdottomasti kieltää jokaisessa tilanteessa. Se ei ole mitään muuta kuin silpomista sanan varsinaisessa merkityksessä. Siinä terveeltä vauvalta poistetaan terve ja luonnollinen osa heidän sukupuolielimistöään ilman mitään oikeaa syytä vain sen takia, että lapsen vanhemmat uskovat, että jumala, jota ei ole olemassa, vaatii veriuhreja. Poikien silpominen ei eroa millään olennaisella tasolla tyttöjen silpomisesta ja on yksiselitteisesti sairasta ja väärin, että poikien fyysinen koskemattomuus on heikompi kuin tytöillä.

Ympärileikkaus ilman lääketieteellistä syytä on ensinnäkin vastoin lääkärin etiikkaa. Lääkärin etiikka kieltää terveen elimen amputoimisen ilman lääkietieteellistä syytä ja ympärileikkaamisessa on kyse juurikin tällaisesta turhasta amputaatiosta. Turha amputaatio asettaa poikkeuksetta vaaran vammautumiselle tai jopa kuolemalle ja jopa Euroopassa on kuollut viime vuosina vauvoja myös koulutettujen lääkärien tekemiin ympärileikkauksiin. Näitä riskejä ei pysty mitenkään välttämään, vaan ne sisältyvät välttämättä jokaiseen kirurgiseen operaatioon. Vauvan silpominen uskonnollisista syistä on sama kuin lataisi revolveriin luodin ja pelaisi vauvalla venäläistä rulettia; todennäköisesti vauva jää henkiin, mutta osa kuolee. Rituaalinen silpominen on aina vauvan asettamista turhaan kuolemanvaaraan.

Ympärileikkauksesta ei myöskään ole yhtään mitään hyötyä missään kehittyneessä valtiossa. Kenties joskus 2000-3000 vuotta takaperin Lähi-idässä saattoi olla hyödyllistä ympärileikata poika hygieenisistä syistä, mutta olemme tulleet vuosituhansien aikana pitkälle ja esimerkiksi meillä Suomessa on sellaisia mullistavia keksintöjä kuin suihkut ja saippua, jotka ovat äärettömästi tehokkaampia pitämään kikkeli puhtaana kuin minkäänlainen rituaalisilpominen koskaan. Myöskään marginaalinen HIV-tartunnan riskin väheneminen ei oikeuta rituaalisilpomista, sillä olemme keksineet muun muassa kondomit.

Rituaalisilpomista puolustellaan sillä, että jos silpominen ei olisi sallittua, mentäisiin lapsia silpomaan ulkomaille. Tämä on tietysti huono argumentti, koska samalla logiikalla myös esimerkiksi tyttövauvojen silpominen tulisi sallia, sillä tyttöjä viedäänkin ulkomaille silvottavaksi. Tai vaihtoehtoisesti lapsiprostituutio pitäisi sallia, koska jos lapsilta ei saa maksullista seksiä Suomessa, lapsiinsekaantujat lähtevät seksituristeiksi Thaimaahan. Sivistyneen yhteiskunnan ei pidä myydä periaatteitaan sen vuoksi, että maapallolla on vähemmän sivistyneitä yhteiskuntia.

Ennen kaikkea rituaalisilpominen on törkeästi vastoin lapsen ihmis- ja perusoikeuksia. Se arpeuttaa lapsen pysyvästi ja hänet merkataan jo vauvana osaksi vanhempiensa uskontoa kysymättä lapselta, haluaako hän oikeasti edes kuulua tuohon uskontoon. Lapsillahan ei ole uskontoa, vaan heillä on vanhempiensa kasvatus. Vanhempien uskonto taas ei voi mitenkään oikeuttaa lapsen silpomista. Mikäli sille tielle lähdetään, silloin minä saan polttaa vauvani takapuoleen pentagrammin uskonnollisista syistä. Tämä polttomerkintä kun on fyysisesti vähemmän haitallinen toimenpide kuin rituaalisilpominen, vaikkakin periaatteellisesti yhtä väärin.

Lasten rituaalisilpominen kaikissa muodoissa on ehdottomasti kriminalisoitava Suomessa. Siihen syyllistyneitä vanhempia sekä lääkäreitä on rankaistava ehdottomalla vankeudella lapsen törkeästä pahoinpitelystä sekä ruumiinvamman tuottamisesta. Tässä asiassa ei voida alistua millekään kompromissille, sillä kyse on lapsista, lajimme tulevaisuudesta, ja heidän oikeuksistaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Muutama yksittäinen seikka asiasta:Ero tyttöjen ympärileikkaukseen on yhtä suuri kuin yöllä ja päivällä. Tyttöjen on radikaalisti paljon pahempi.
Poikien ympärileikkauksen kohdalla on suuri merkitys myös sillä, että se tehdään juuri 6:ntena päivänä, Vanhan Testamentin mukaan. Juutalaiset osaisivat kertoa siitä enemmäm miksi, ja ilmeisesti se silloin on myös kivuttomin.
.
Parempi hygienia on tietysti kehittyessään poistanut mainitsemasi Lähi-Idän aavikko-olosuhteiden puhtaana pito-ongelmat ja riskin hiekan joutumisesta aroille alueille.
.

Yksi miesten hormonaalinen syöpätyyppi kuitenkin pysyy poissa ympärileikkauksella.
Asia palautui nyt mieleeni uudessa muodossa, olikin niin, että juutalaisilla naisilla, joiden miehet on ympärileikattu, ei esiinny ollenkaan erästä kohdun syöpätyyppiä, mutta mikä se tarkemmin ottaen oli, en enää kykene muistamaan.

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve Päivi,

"Ero tyttöjen ympärileikkaukseen on yhtä suuri kuin yöllä ja päivällä."

On tai ei, sillä ei ole mitään väliä. Kummassakin tapauksessa lapselle kuuluu oikeus koskemattomuuteen.

Perinteet ja rituaalit kehittyvät, kun ihminen sivistyy, niin miksei tämäkin. Oma ehdotukseni:
http://bisi59.puheenvuoro.uusisuomi.fi/155384-j%C3...

-Rauhaa ja Rakkautta, ilman aikuisten mielikuvituskavereitten mielikuvitussääntöjä

Käyttäjän PetriStenroos kuva
Petri Stenroos

Päivi tuolla samalla logiikalla tytöiltä pitäisi leikata rinnat, koska rintasyöpä on todella yleinen. Rintasyöpää esiintyy noin 48 per 100,000, penissyöpä luku taitaa olla siinä noin 1 per 100,000. Niin ja ero ei todellakaan ole kuin yöllä ja päivällä, esinahassa sijaitsee noin 10,000-20,000 hermopäätä(vertaa klitoris 8000 hermopäätä) ja sen puuttuminen tekee myös terskasta melko tunnottoman.

Ympärileikkaus on väkivaltaa lasta kohtaan ja se tulee kieltää lailla kokonaan(paitsi lääketieteelinen syy/ oma halu yli 18-vuotiaana).

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset