Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Roskajournalismin suosio on valtamedian vika

  • Kuvakaappaus on klassinen esimerkki Hesarin toiminnasta. Tällaista vastaavaa löytää about mistä tahansa valtamediasta.
    Kuvakaappaus on klassinen esimerkki Hesarin toiminnasta. Tällaista vastaavaa löytää about mistä tahansa valtamediasta.

Joukko suomalaisia päätoimittajia on tehnyt yhteisen kannanoton omien lehtiensä puolesta niin sanottuja "vaihtoehtomedioita" vastaan. Se on hyvä juttu, koska nämä "vaihtoehtomediat" ovat pääasiallisesti syvältä takapuolen synkimmistä onkaloista esille revittyä sätkivää ryönäistä kikkaretta.

Mutta myös valtamedian pitäisi myös katsoa peiliin. On nimittäin puhtaasti valtamedian oma vika, että nämä roskamediat ovat saaneet niin vahvan aseman Suomessa. Valtamedia on systemaattisesti jo vuosien ajan värittänyt uutisia poliittisesti ja harjoittanut lähinnä roskalehdistölle sopivaa näennäisjournalismia. Valtamedia ei siis itse noudata niitä journalistisia periaatteita, joiden puutteesta se syyttää vaihtoehtoista ryönämediaa.

Hyviä esimerkkejä tästä löytyy paljon. Tunnetuimpiin varmaankin kuuluu niin sanottu "hihamerkkikohu". Eduskunta-avustaja Helena Eronen oli tehnyt selkeästi satiirisen kirjoituksen, jossa hän irvaili Vähemmistövaltuutetun toimistolle. Kirjoituksessa muun muassa "ehdotettiin", että amerikkalaiset tulisi merkitä hampurilaistunnuksin, minkä luulisi kertovan hitaammallekin, että kirjoituksessa oli pilkettä silmäkulmassa.

Turun Sanomien aloittaman tahallisen väärinymmärtämisen ja vääristelyn seurauksena Helena Eronen muun muassa joutui eroamaan työpaikaltaan ja Suomesta levisi ulkomailla Suomen maineelle vahingollista, selkeästi valheellista tietoa. Valtamedia siis tietoisesti valehteli, jatkoi tuon valheen levittelyä pitkin mediakenttää ja onnistui sillä aiheuttamaan sekä yksilöllistä inhimillistä vahinkoa että vahingoittamaan koko maan mainetta. Hihamerkkikohu oli niin ala-arvoista, että jopa tutkijat ja professorit moittivat mediaa sen tiimoilta. Valtavasti muitakin esimerkkejä tietysti löytyy, mutta hihamerkkikohu on varmaankin yksi tunnetuimmista ja kiistattomimmista tapauksista.

Valtamedian journalistinen taso ei muutenkaan huimaa päätä. Valtamedia on Yleä myöten alentunut täsmälleen samalle klikkihuorausjournalismin tasolle kuin mitä MV-lehti ja vastaavat ryönämediat edustavat. Hyviä päivittäisiä esimerkkejä tästä klikkihuorausjournalismista löytyy Facebookin Klikinsäästäjä-yhteisöstä.

Klikkihuorausjournalismin lisäksi valtamediat myös harjoittavat tyhjänpäiväistä FB-toimittamista täsmälleen samalla tavalla kuin MV-lehdet ja vastaavat. FB-toimittamisella tarkoitan sitä, että jostain sattumanvaraisesta poliitikon tai muun toimijan FB-päivityksestä otetusta kuvakaappauksesta leivotaan uutisjuttu - ja jos hyvin käy, niin myös viikon tai pari kestävä kohu. Valtamedia ei ole tässä suhteessa yhtään sen parempi kuin ryönämedia.

Valtamedia ei siis ole paljoa parempi kuin haukkumansa ryönämedia. Toki se on parempi, mutta tämä paremmuuden aste on lähinnä marginaalista ja valtamedia syö jatkuvalla journalistisen etiikan sekä toimittajan ammattitaidon vastaisella toiminnallaan sitä paremmuutta jatkuvasti.

Mikäli valtamedia tahtoo säilyttää asemansa, sillä on siihen äärimmäisen yksinkertainen ja tehokas tapa. Nimittäin valtamedian pitää vain itse ryhtyä kunnioittamaan ja noudattamaan niitä laatujournalismin kriteerejä ja periaatteita, joita se penää ryönämedialta. Tällä hetkellä valtamedia ei sitä juurikaan tee. Juuri tämä luo sekä kysyntää että jonkinlaisen oikeutuksen ryönämedian olemassaololle. Ryönämedian olemassaolo on siis suoraan valtamedian oman pätemättömyyden ja välinpitämättömyyden vika.

En kuitenkaan usko, että valtamedia tulisi parantamaan touhuaan. Sen sijaan uskon, että valtamedian taistelu ryönämediaa vastaan konkretisoituukin lähinnä siihen, että jatketaan täsmälleen samalla linjalla kuin tähänkin saakka ja korkeintaan silloin tällöin annetaan kannanottoja siitä, miten MV-lehti imee. Toki toivossa on hyvä elää.

PS. Jos joku ei tajunnut siitä, että kutsun MV-lehteä, Magneettimediaa ja vastaavia "ryönämedioiksi", niin minä en kannata ryönämediaa tai suhtaudu siihen positiivisesti. Se, mitä koitan sanoa, on se, että valtamedian kannattajien ja ryönämedian vastustajien kannattaa yrittää ymmärtää, että valtamedia ei ole virheetön ja ne ovat nimenomaan nämä jatkuvat, räikeät virheet, joiden vuoksi ryönämedia on syntynyt.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Hyviä pointteja osin, mutta juttusi olisi pätevämpi ellei ilmiö olisi kansainvälinen ja riippumaton siitä, kuinka hyvää tai huonoa journalismia valtiossa saadaan aikaiseksi. Kyse on huomattavasti yksinkertaisemmasta asiasta: helppoudesta.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Pahoittelen kommenttien poistumista. Huomasin omassa kommentissani kirjoitusvirheen. Koska kommentissa ei ollut muokkausmahdollisuutta, poistin sen ja aioin kirjoittaa uuden tilalle. Sen sijaan, että se olisi poistanut vain kirjoittamani kommentin, se poisti kaikki kommentit.

Näiden kommenttien poistaminen ei siis ollut tarkoituksellista. Se oli hyvää ja asiallista keskustelua.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Noista lehtien suurentelemista FB- päivityksistä ym. jotka perustuvat vain joidenkin yksityisten ihmisten sanomisiin ja yleensä varsin yksipuolisiin ja musta- valkoisiin ajatuksiin, niin ne aiheuttavat vain turhaan näppyjä lukijoille, jotka odottavat enemmän asiallisuutta teksteihin. Eipä näistä ennen tehty moista, kärpäsestä härkästä. Taitaa olla syyllisiä lähinnä juttupulaa potevat kirjoittajat.

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

Pakko todeta että sinulla on pointti, joka pitäisi huomata valtamediassa.

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo

Ja se oli taas laatukirjoitus. Mukava lukea.

Lieneekö silti tavallaan molempiin median lajeihin ja siihen valtamedian mitäänsanomattomuuteen jämähtämiselle myös kolmatta syyllistä. Nimittäin yleisö.

Entä onko joitain harvoja pieniä valopilkkuja, jotka yrittävät tuottaa laatujournalismia. Jos on, missä huomio heihin.

Käyttäjän ArtoNurmi kuva
Arto Nurmi

Hieno kirjoitus. Tuo mainitsemasi Erosen kirjoitus, tai oikeammin siihen reagointi, on itse asiassa todella hyvä esimerkki kuinka tätä tahallista väärinymmärtämistä on jo jonkin aikaa kohdentunut erityisesti tiettyä poliittista rintamaa kohtaan. Tällainen reagointi aiheuttaa myös sananvapauden rajoittumista ja erityisesti satiiriseen ilmaisun varomista. Kun vyörytys lähtee ei siltä pelasta mikään, ja tämän tajuaa se "hitaampikin"...

On huomattava että nämä ns. "Kunnon mediat" ovat taloudellisesti ylivertaisessa asemassa. Erityisesti YLE, jolle verotulot tipahtavat kuin se kuuluisa Manun illallinen. Heillä on aivan eri resurssit ja kanavat mm. Taustatyön tekemiseen kuin jollain pikku verkkojulkaisulla. Juuri YLEltä tulisi vaatia myös ehdotonta puolueettomuutta, mutta mitä ihmsiä nykyisin kuuntelee yhä harvempi siihen tosiasiassa uskoo. Tämänpäiväinen vetoomus taas vahvistaa käsitystä että itse asiassa mediat ovat tätä nykyä enemmän tai vähemmän kuin yhtä puuta (ja totuutta).

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→” .. ryönämediat..”

Someen sopii myös erään sisupussin näkemys journalismista:
”Journalismi on väärää moraalista luonnetta ja elämätöntä kokemista; tyhjää rutiinia ja kuluneita korulauseita; sovinnaista aikalaisten silmillä katselemista ja ylimielistä ivallisten huomautusten tekemistä; pakonomaista kysynnän määräämää aiheiden valintaa; hengetöntä 'tietoaineksen' yliarviointia. Ja täsmälleen kaikki tämä professorimaista, yhteistä niille on sivistämättömyys.”

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset