Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Somekohut ovat idioottimaista heikkouden ylistystä

  • Somekohut ovat idioottimaista heikkouden ylistystä

Nykymaailman ylivertaisesti vastenmielisimpiä ilmiöitä on se, että about kaikessa mennään poikkeuksetta heikoimpien ehdoilla. Hyvä esimerkki tästä on suurin piirtein jokainen somekohu. Vaikka vuosi ei ole vielä pitkällä, ollaan jo nyt onnistuttu osoittamaan, miten idioottimaista ja pahantahtoista jengi oikein on.

Kun poliisi sanoo "soittakaa hätänumeroon, jos ulkomaalainen pyrkii lähikontaktiin", jokainen normaali ihminen varmasti tajuaa, että poliisi tarkoittaa poikkeuksellisia ja uhkaavia tilanteita. Kukaan tuskin on oikeasti niin idiootti, että luulee poliisin tarkoittaneen, että hätänumeroon pitää soittaa, jos oma vaimo on ruotsalainen tai jos ulkomaalainen kysyy tietä hotelliin. Mutta näin sitä poliisin kommenttia vaan on tulkittu kaikenlaisten näennäisnokkelien puolivillaisten maailmanparantajablogistien toimesta. Mikä helvetti saa ihmisen tulkitsemaan tahallisesti väärin asioita?

Toisena esimerkkinä tämä PAMin valtuuston jäsen, joka meni MoonTV:n haastattelussa vahingossa möläyttämään, että hyväksyy poliittisen väkivallan. Tästä tietysti seurasi somemyrsky, jonka seurauksena PAMin valtuuston jäsen joutui eroamaan. Käytännössä se, mitä tapahtui, oli varomaton kommentti, josta seurasi puhdas koulukiusaaminen ja Internet-vaino, jonka seurauksena ihmisen elämä muuttui heti ikävämmäksi. Sillä ei ole mitään väliä, että samanlaisia varomattomia kommentteja sanovat kaikki aina ja ainoa syy, minkä vuoksi tämä PAMin tyypin kommentti oli poikkeuksellinen, oli se, että se lähti leviämään Internetissä.

Kolmantena ja kaikista typerimpänä esimerkkinä imetyskohu. Siinä missä kaksi muuta asiaa saattavat jotenkin olla relevantteja esimerkiksi yhteiskunnassa, stylistin kommentti tisseistä ei ole. Tästä huolimatta se kommentti tisseistä tehdään jotenkin merkitykselliseksi ja kaikenlaiset Internetin sosiaalisen oikeudenmukaisuuden valkoritarit (eli koulukiusaajat, jotka oikeuttavat ilkeytensä ja kiusaamisensa näennäisesti hyvillä asioilla) lähtevät lynkkaamaan joukolla, jotta kukaan ei varmasti unohtaisi, miten hyviä ihmisiä he ovat.

Kaikille näille esimerkeille yhteistä on se, että niissä mennään puhtaasti typerien, heikoimpien, ehdoilla. Sen sijaan, että poliisin kommenttiin suhtauduttaisiin poliisin kommenttina, se tietoisesti ymmärretään väärin ja tästä väärinymmärryksestä tehdään asia, jota vastaan aletaan taistella. Sen sijaan, että SAK:n hallituksen jäsentä moitittaisiin hänen typeristä sanavalinnoistaan, häntä aletaan vainoa ja hänelle järkätään potkut. Sen sijaan, että stylistin höpöjuttu jätettäisiin huomiotta (kuten se täysin merkityksettömänä asiana pitäisi jättää), tehdään siitä sosiaalisessa mediassa alkavan vuoden tärkein uutinen, johon ottavat kantaa yhteiskunnalliset kommentaarit, poliitikot ja joka alan turhat julkkikset.

Jossain vaiheessa joukkohysteria, väärinymmärtäminen ja loukkaantuminen muuttuivat hyväksyttäviksi, jopa kannustettaviksi asioiksi. Tämä on roskaa ja paskaa. Typeryyteen keskittyminen ja typeryyden suvaitseminen ei edistä mitään asiaa mitenkään. Se on ainoastaan tyhmyyden ja heikkouden ylistämistä, jossa pöljäilystä, tietoisesta väärinymmärtämisestä ja varomattomista kommenteista tehdään yhteiskunnan merkityksellisimmät asiat. Terveessä yhteiskunnassa sen sijaan tämä typerä taustamöly jätettäisiin huomiotta ja keskityttäisiin esimerkiksi oikeisiin argumentteihin ja asioihin. Mutta ei; ennemmin otetaan siitä typeryydestä ruutukaappaus ja levitetään sitä koko Internetille.

Oispa Lasolia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ensin oli demokratia, sitten dummokratia, lopulta päädytään idiokratiaan. USA näyttää suunnan, muista varoa kuumaa kahvia.

Jouko Markula

Kun ei ole tarjolla suuremman luokan töppääjiä pistämään päätä pölkylle, murjotaan näitä vähäpätöisempiä leukailijoita harjoitteeksi, ja alkupalaksi
tämä on vasta alkua suuremmalle puhdistukselle. näin oletan, enkä usko, että kukaan haluaa järjestelmämme olevan rajoiltaan näin vuotava kuin se on nyt. Vasemmisto saa kauan kaipaamansa rivipuhdistuksen riveihinsä, "parempaa väkivaltaa" kaihoavat joutuvat väistymään julkisista ja hallinnollisista viroistaan, "suvaitsevaisuus" on kirosana, siinä missä "pakolaispolitiikka" -kin . täydeltä laidalta kuraa niskaan Suvakki-viher-puna-vasemmisto anarkisteille, eivät he muuta tarvitse.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Meinasin myös laittaa tästä meiningistä päivityksen faceen....mutta ei pysty. Nämä jutut ovat vaan niin luokattoman huonoja edes päivitykseen tuhlattavaksi.

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Raikas aurinkoviini, jokamiehen suosima La sol saatavilla lähimmältä huoltoasemaltasi

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Vuoden tärkein uutinen oli se, että joku vetäisi valkoisen pahvitötterön päähänsä. Toiseksi tärkein oli se, että jonkun ostoskassi tarkistettiin kaupassa ja sieltä ei löytynytkään varastettua tavaraa.
Tai sitten minulle ei syystä tai toisesta ole kerrottu ihan kaikkea.

Heli Tanja Sofia

Jos heittäytyy heti vuoden alussa todella typeräksi, niin saako olla typerä koko vuoden!

Käyttäjän HennaKupsala kuva
Henna Kupsala

Nykyiselle klikkihakuiselle medialle somekohut ovat mitä kätevintä materiaalia: Aineisto on saatavissa helposti, ilmaiseksi ja juurikaan vaivaa näkemättä. Ei tarvitse haastatella, senkun referoi kuvaruutukaappauksia. Mikä parasta, uutisoimalla somekohusta saa ruokittua somekohua vielä lisää (jolloin julkkikset, poliitikot ym. intoutuvat kommentoimaan ja tuomitsemaan) jolloin saadaan kätevästi lisää jutunaihetta, ns. jatkojuttuja, joita raivostunut somekansa voi sitten linkata ja seurata "hetki hetkeltä". Kuluuhan se aika tietenkin niinkin.

Luonnollisesti aktiivinen somekansa haluaa osallistua kohun paisutteluun ja hengissä pitämiseen viimeiseen tippaan saakka, saattaahan siitä hyvästä päästä sädekehä päässään vaikkapa johonkin ns. uutiseen jossakin klikkimediassa.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Rupesi oikein ahdistamaan, kun ymmärsin, miten hyvin tämä kuvastaa nykytilannetta.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Juurikin näin. Lisäisin vielä, että ajallemme tyypillistä on jostain syystä se, että asiat nähdään aina raskaimman kautta. Demoneja kaikkialla, kavalia piilomerkityksiä. Tulee mieleen se, kun porukka kuunteli aikanaan LP:itä takaperin, löysi sieltä joitain hämäriä viestejä ja meni sekaisin. Kukaan ei koskaan väärinymmärrä (puhumattakaan, että tekisi niin tahalteen, itsetarkoituksellisesti) asioita positiiviseen suuntaan. Ja jos joku näin tekeekin, ei sitä noteerata kohun arvoisesti.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Tätähän se on. Toimittajan tähdellisin kyky on nykyään tehdä pikauutisia poliitikkojen sekä tv-julkkisten somekommenteista.

Heli Tanja Sofia

Niin kuule Jiri, se että menee mölisemään typeriä julkisuuteen tarkoittaa, että sill voi olla seurauksia. Julkisuudessa typeriä mölisemiseen puututaan silloin, kun ne ovat asioita jotka ovat yhteiskunnallisesti ongelmallisia.

-On ongelmallista että poliisi lietsoo hysteriaa ajattelemattomasti muotoilluilla kommenteilla
-On ongelmallista että minkäänlainen yhteiskunnallinen vaikuttaja hyväksyy poliittista väkivaltaa (mitä vittua oikeesti?)
-On ongelmallista, että julkkismies solvaa julki-imettäviä naisia ja vielä ongelmallisempaa on, että naiset eivät uskalla ruokkia lapsiaan misä tahansa koska enimmäkseen miehet siitä niin hermostuvat.

Koen, että some-kohut muodostuvat kun jollakin tavalla yhteiskunnallisesti vaikutusvaltaisessa asemassa olevat (poliisi instituutiona, työvoimapoliittiset tai poliittiset tekijät, julkkikset mielipidevaikuttajina) sanovat asioita, jotka pitävät yllä sortavia rakenteita.

Ei, kiusaaminen, nimittely, vainoaminen ovat todella ei ok. Mutta kohu itsessään - se on ihan ok.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Niin ja sitten ihmetellään kansan jakautumisesta kahtia. Saahan sitä ihmetellä kun tietoisesti kiusaamismenttaliteetillä (jopa joissain tapauksissa vainon piirteitä) mediat tekevät ns. tikusta uutista.

Heli Tanja Sofia

Osa kohuun osallistuvista haluavat vain solvata kun pääsevät solvaamaan. Mutta lehdistö toimii lehdistön eettisten ohjeiden mukaan eivätkä yleensä vainoa ketään. Toki kohuista kannattaa varmaan uutisoida; ilmeisesti iltamoskakansaan ne vetoavat ja klikkejä tulee. Mutta Jirin pointti täällä vaikutti olevan että muiden kansalaisten (yksityisiä tai julkisia) reagoiminen ongelmalliseen viestintään yhteiskunnallisten vaikuttajien tasolta on turhaa, mikä ei pidä paikkaansa millään aspektilla.

Käyttäjän NinaPispala kuva
Nina Pispala

Naisten ja äitien asema, misogynia, pyrkimys ulkopuolelta kontrolloida naisten kehoja/itsemääräämisoikeutta, lasten hyvinvointi = yhteiskunnallisesti epärelevantteja asioita? Asia joka koskettaa vähintään 50% ihmisistä, kansanterveys 100%.

Suomessa imetetään terveyssuosituksiin nähden hälyttävän vähän ja lyhyen aikaa. Yksi suuri syy on imetyksen seksualisointi ja ennenkaikkea häpeällistäminen.
Imettäminen ei aina muutenkaan ole helppoa, ja se on aina hyvin henkilökohtainen ja varsinkin tuoreelle äidille herkkä asia. Imettäminen on todella, todella tärkeää.
Turhallakin julkkiksella on paljon valtaa - julkisuutta - jonka mukana tulee vastuuta. Yleinen imetysilmapiiri on jo aivan "tarpeeksi" huono ilman jonkun äidin (yksityishenkilön) häpäisyä.

Kyse on myös yhteiskunnassa vallitsevasta halusta toimia naisten "kehopoliiseina", kontrolloida naisten kehoja, sitä miten, miksi ja kenelle niitä "esittelemme". Kaupunkikuvassa on 30 metrisiä kiihoittuneen näköisiä naisia alusvaatteissa, mutta vauvan suuhun häviävä sekunnin ajan vilahtava nänni on paheksunnan aihe.
Se on epätasa-arvoa, misogyniaa ja naisten alistamista (jota myös on äitien julistaminen heikoiksi ja typeriksi).

Tero Niittiä valistettiin imetysfaktoista, hämmästeltiin hänen käytöstään (ei vain imetyskommentteja, vaan yksityishenkilön salakuvaaminen ja kuvan julkaisua), jopa raivostuttiin - syystä. Hänen sosiaalisen median feedinsä tukittiin imetyskuvilla, mikä on aika huumorihengessä toteutettu tempaus joka ei pitkää haittaa aiheuta eikä toivonmukaan parantumatonta traumaa muotialalla paljaisiin rintoihin varmaankin tottuneelle stylistille. Hänen anteeksipyyntönsä hyväksyttiin.

Se että jotkut urpot, joita imetys ei varmaan kiinnosta pätkääkään, ottivat siitä välittömästi keppihevosen homofobiselle vihapuheelle / julkkiksen haukkumiselle, on aivan toinen asia. Ja erittäin tuomittava ja itsessään raivostuttava asia - herra Kerosen sanoin "paskaa".

Herra Keroselle suosittelen "white male privilege" googlaamista, sekä faktojen tarkistamista ennen asioista julkisesti kirjoittamista.

Lisäinfoa änkyröille:
-Imettävä äiti ei ole itseään esittelemään pyrkivä narsisti. Hän pyrkii vain ruokkimaan lapsensa.
- Vauva ei voi eikä sen pidä joutua odottamaan ruokaansa.
- Imetettäessä saattaa joidenkin sekuntien ajan vilahtaa nänni, mutta enimmäkseen vauva peittää kaiken "ylimääräisen" paljaan pinnan.
- Äidin ja vauvan EI tarvitse lukittautua kotiinsa kuukausiksi eristyksiin, jotta eivät "häiritsisi" muita olemassaolollaan.
- Vessan ei pitäisi olla kenenkään ruokailutila - sitäpaitsi moni vauva viettää piiitkän ajan rinnalla. Kohtuutonta kesken oman aterian mennä vessaan kökkimään puoleksi tunniksi ...ja varaamaan vessaa.
- Monet vauvat eivät siedä minkäänsortin huiveja tai rättejä ruokailua häiritsemässä - haluaisitko itse syödä rätti naamalla? Ja katsekontakti on imetyksessä tärkeä.
- pulloruokinta haittaa imettämistä, on hygieniariski, on hankalaa, vaatii rintapumpun, lämmittämisen jne. jne. Ei järkeä jos voi imettää. Ja korvike ei vastaa äidinmaitoa ja voi olla lapselle haitaksi.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Suosittelen sinua googlaamaan "stupid bullshit" ja sitten näet, mistä tuossa on kyse.

Koko stylistin kommentti oli niin idioottimainen ja stylisti itse täysin turha henkilö, että koko hänen juttunsa olisi pitänyt vain ignorata. Tikusta ei pidä nostaa asiaa, koska se on typerää.

Heli Tanja Sofia

Oho, me vissiin erehdyimme kuvittelemaan sinua aikuiseksi ihmiseksi joka osaa argumentoida järkevästi, etenkin jos uskoo totuuteen, oikeuteen ja ihmiskuntaan, mutta täällä olikin jokin kiukkuinen teini jolle kaikki on paskaa paiti kusi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset