Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Rajat kiinni! -miekkari Oulussa sekä rakentava vuoropuhelu

  • Jengiä tuli paikalle hyvin, vaikka oli joulun alusaika ja vettäkin tippui silloin tällöin taivaalta. Kiitos siitä!
    Jengiä tuli paikalle hyvin, vaikka oli joulun alusaika ja vettäkin tippui silloin tällöin taivaalta. Kiitos siitä!

Pidimme viikonloppuna Oulussa Rajat kiinni! -tapahtuman. Tapahtuma onnistui erinomaisesti; minkäänlaista hämminkiä ei ollut, viranomaiset kiittelivät hyvästä tapahtumasta ja Joulun kiireistä huolimatta paikalle ilmaantui runsaasti toista sataa henkilöä. Tapahtumassa uskalsi moni kertoa mielipiteensä huolimatta usein vaikeistakin aiheista ja ajatustenvaihto hoidettiin asiallisesti sekä rakentavasti. Tätä lisää.

Samalla viikonlopulla koitettiin järjestää myös vastamielenosoitus Rajat kiinni! -tapahtumalle, mutta poliisin vaatimukset tekivät sen käytännössä mahdottomaksi laillisesti. Poliisi vaati sekä Rajat kiinni! -miekkarilta että vastamielenosoituksen porukalta neljää järjestyksenvalvojaa. Tämä tuntui jo aluksi kohtuuttomalta sekä meidän että vastamielenosoituksen mielestä, eikä vastamielenosoitus kyennytkään järjestämään neljää järjestyksenpalvojaa. Tarjosimme sitten omia järkkäreitämme heille "lainaan", jotta myös heidän miekkarinsa onnistuisi. Tämä ei kuitenkaan kelvannut, ja ymmärrän kyllä myös niitä perusteluja, joiden vuoksi avusta kieltäydyttiin. Rajat kiinni! -miekkari kritisoikin poliisien vaatimuksia, jotka tosiasiallisesti estivät vastamielenosoittajia toteuttamasta heidän perustuslaillisia oikeuksiaan. Sananvapaus kuuluu kaikille, myös niille, jotka ovat eri mieltä.

Miekkarin ja vastamiekkarin järkkäreiden ja puuhahenkilöiden välit olivat siis jo lähtökohtaisesti hyvät ja rakentavat. Tätä on ihmetelty, koska jostain kummallisesta syystä ihmiset elävät harhamaailmassa, jossa he luulevat, että jos toinen on eri mieltä kuin itse, niin tätä toista ei voisi tai pitäisi kohdella ihmisenä. Mutta eihän asia todellakaan näin mene. Todellisuudessa ihmisillä on aina valtavasti mielipide-eroja, mutta nämä mielipide-erot eivät oikeuta olemaan kusipää tai kohtelemaan toisia huonosti. Kun tämän tajuaa, myös esimerkiksi rakentava vuoropuhelu on mahdollista. Jos sitä ei tajua, silloin tulee lähinnä seisomaan sen rakentavan vuoropuhelun tiellä.

Tämä rakentava vuoropuhelu on erityisen tärkeää, sillä Suomen kansa on vaarallisesti ajautumassa itseään vastaan. Vain muutama vuosi sitten poliittinen väkivalta oli ennenkuulumatonta. Nykyään täällä puukotetaan kirjastoissa, julkaistaan nimilistoja netissä, uhataan heitellä kivillä laillisia mielenosoituksia, hyökätään ministerin koskemattomuuden päälle kesken luennon ja niin edelleen ja niin edelleen. Tällainen touhu ei ole kenenkään kannalta mitenkään hyödyllistä, mutta koko sisäisen turvallisuuden, poliittisten vapauksien ja kansan yhtenäisyyden kannalta se on äärimmäisen vahingoittavaa. Kukaan tuskin oikeasti tykkää sisällissodasta.

Asia, joka kaikkien tulisi muistaa, on että ihmiset tahtovat keskimäärin hyvää. Myös se, joka on täysin päinvastaista mieltä kanssasi. Ihmisillä on vain erilaisia prioriteetteja, erilaisia näkemyksiä, erilaisia kokemuksia ja niin edelleen. Ihmiset ovat erilaisia, minkä vuoksi tulee aina välttämättä olemaan ristiriitoja. Näitä ristiriitoja voi kuitenkin ratkaista ja purkaa puhumalla ja keskustelemalla sekä ennen kaikkea suhtautumalla kaikkiin hyväntahtoisesti ja suopeasti, vaikka sydän sykkisikin primitiivireaktioita ja vihaa. Vaivaa se vaatii, mutta se on välttämätöntä, jos hommat halutaan hoitaa kunnolla ja ilman väkivaltaa.

Asiat tappelevat, eivät ihmiset. Ei tapella. Ollaan ihmisiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Jyväskylässä tappeli myös ihmiset. Kiva jos homma alkaa saada järjellisiä piirteitä.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Niin teki, ja se oli ikävää. Just sen takia, että niin ei kävisi, olisi hyvä, jos demonisointi loppuisi joka suunnalta ja kaikki alkaisivat suhtautua toisiin ihmisinä. En tiedä, miten tämä on käytännössä mahdollista toteuttaa, mutta jokainen voi vaikuttaa siihen omalta osaltaan.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Itse ovat itsensä demonisoineet,luotettavuus pitää ansaita.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen Vastaus kommenttiin #19

Ei kannata ajatella ihmisiä kasvottomina laumoina. Jokainen on yksilö. Jos sen perusteella oikeuttaa demonisoinnin, että KVL puukottaa kirjastossa, on se sama kuin oikeuttaisi maahanmuuttajien demonisoinnin sillä, että jotkut turvapaikanhakijat syyllistyvät raiskauksiin tai ovat terroristeja.

Ihmiset ovat yksilöitä. Kaikki.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo Vastaus kommenttiin #20

Yksilö puukottaa, yksilö voi kuulua tiettyyn ryhmään. On ihan järkevää olla varuillaan.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #19

Ketkä ovat itsensä demonisoineet?

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo Vastaus kommenttiin #26

Ne kadotetut sielut joihin paha henki on siinnyt. Read between the lines.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Olen ollut Piraattipuolueen äänestäjä viime vuodet. Tällainen ei näytä hyvältä jatkon kannalta.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Saanko kysyä, mikä vuoropuhelussa on huono asia?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ei tietenkään mikään, mutta ei saada jäädä mielikuvaa, että Piraattipuolue olisi Rajat-kiinni-porukan tukena. Tai jos tänä päivänä on, niin voihan sitä aina jotain muutakin puoluetta äänestää.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen Vastaus kommenttiin #8

Puolueella ei ole minkäänlaista kantaa asiaan. Huomioi, että myös vastamielenosoituksen järjestäjä oli Piraattipuolueen jäsen. :)

Tarkoitushan on saada aikaiseksi positiivista ja järkevää keskustelua. Se on AINOA tapa saada nämä hommat ratkaistuksi, eikä sitä pidä missään vaiheessa moittia tai rajoittaa, vaan kannustaa ja edistää.

Käyttäjän HeikkiTunkkari kuva
Heikki Tunkkari

Tuota Rajat kiinni -teemaa, avaatko vähän mitä se käytännössä tarkottaisi eli miten rajat pantaisiin kiinni ja mitä se tarkoittaisi Suomen kv-sopimusten kannalta.
Vähän vaikea kuvitella muuta kuin että rajatarkastukset palautettaisiin ja kaikilta rajat ylittäviltä tarkastettaisiin paperit, eli tämäkö on tavoitteena?

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Käytännössä se tarkoittaisi tätä:

Haluamme:

1) Rajan välitöntä sulkemista Euroopan ulkopuolelta luvatta tuleville. Schengenin sopimus mahdollistaa rajavalvonnan poikkeusoloissa, eikä se takaa oikeutta vapaaseen liikkuvuuteen kuin sopimusvaltioiden kansalaisille.

2) Turvallisista maista tulleiden turvapaikanhakijoiden välitöntä palauttamista. Turvallisista maista tulevien turvapaikanhakijoiden hakemukset voidaan jättää tutkimatta ja heidät voidaan palauttaa turvalliseen maahan, josta he olisivat voineet hakea turvapaikkaa, kuten Ruotsiin.

3) Loppu nykyisen maahanmuuttopolitiikan arvostelun demonisoimiselle. Nykyisestä maahanmuuttopolitiikasta voi olla huolissaan aidoista ja perustelluista syistä, ja moni onkin. Maahanmuuttopolitiikka ei ole sen kummallisempi kysymys kuin muutkaan poliittiset kysymykset ja siitä tulee pystyä puhumaan demokratiassa samalla tavalla.

(Nämä olivat mielenosoituksen "viralliset" tavoitteet.)

Käyttäjän HeikkiTunkkari kuva
Heikki Tunkkari

Tuo ykköskohta käsittääkseni tarkoittaa juuri sitä että kaikki on tarkistettava, muutenhan ei voi luvatta tulevia löytää.
Mitä mieltä olet suunnitelmasta Schengen- alueen ulkorajalla tapahtuvan valvonnan tehostamisesta, eikö se olisi vapaan liikkuvuuden kannalta paras ratkaisu.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen Vastaus kommenttiin #21

Se on välttämätöntä. Suomen on siihen kuitenkin vaikea vaikuttaa, paitsi pitämällä omalta osaltaan huolen Euroopan itärajasta. Olisi hyvä, mikäli Schengen-alueen ulkorajojen valvonta paranisi, mutta en itse luota, että niin tapahtuisi, minkä vuoksi Suomen on otettava asia omiin käsiinsä.

Käyttäjän HeikkiTunkkari kuva
Heikki Tunkkari Vastaus kommenttiin #22

Luottamus, sehän se. Tuossa näkyy kuinka helposti annetaan periksi kansallisen itsekkyyden nimissä niin perusoikeuksista kuin vaikkapa vapaasta liikkuvuudestakin. Höyrypäisimmät muistaakseni Kempeleessä vaativat jo kenttäoikeuksia käyttöön.
Kuinka helposti niistä peruspilareista sitten luovutaan, se surettaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #21

Turvapaikkahakemus pitää ottaa vastaan paperittomaltakin.
En ymmärrä miten rajavalvonnan tehostaminen Euroopan puolella Välimerellä tyrähdyttäisi laitonta liikennettä. Merihädässä olevia ihmisiä on pelastettava. Vain jos heitä voidaan palauttaa lähtömaihin, Turkkiin ja Libyaan, sillä olisi vaikutusta.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kohta 3 saa vähän kulmakarvat kohoilemaan...
Rajat kiinni -Facebook-ryhmä on täynnä raiskatuksi joutumisen toivotuksia erimielisille, sairaita väkivaltafantasioita ym kuvottavaa. Niitä syydetään ihmisten silmille henkilökohtaisestikin, yhä useammin myös kasvotusten tutulle, tuntemattomille ja mm. kansanedustajille. Ja sama sakki kehtaa vaatia demonisoinnin lopettamista, asiallista dialogia jne? Kannattaisikohan aloittaa omista joukoista?

'Kansan oikeutettu turhautuminen' tai 'se on suvakkien oma vika' eivät kelpaa vastaukseksi. Tuollainen yököttävä möly pitää vain saada loppumaan.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen Vastaus kommenttiin #28

Mikäli olisin ylläpitäjä Rajat kiinni! -ryhmässä, harjoittaisin huomattavasti tiukempaa moderaatiota sekä peräisin kunnioittavampaa sävyä. Valitettavasti en ole.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Tuo ykköskohta kummastuttaa vähän. Asun itse USA:ssa ja tähän asti ei USA:n ja Suomen välillä olevan viisumivapaussopimuksen vuoksi perheeni Suomessa käyntiin ei ole tarvittu mitään lupia. Minkälainen tuo lupa on ja mistä se haetaan kun laki on tullut voimaan. USA:n suurlähetystö kuitenkin on kertonut tähän asti minulle etten minä tai perheeni mitään viisumia tarvitse?

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Onko maahanmuuttokriitikoita alkanut pelottaa se, minkä matopurkin olette avanneet? Luin juuri siitä kuinka Lucia-kulkueen käynti vastaanottokeskuksessa aiheutti sontamyrskyn netissä. Emma Kari kommentoi tiukasti sitä millaisia viestejä hän on saanut viimeisen vuoden aikana. Tuhopolttoja ja niiden yrityksiä, ilkivaltaa, pahoinpitelyjä.

Tiedän että myös joissakin vastamielenosoituksissa on homma karannut lapasesta. Silti vahingonteoissa ja tuhopoltoissa, uhkailussa ja herjauksissa maahanmuuttokriitikot vetävät reilusti kaulaa.

Tämä on vain silkkaa realismia. Mitä aiotte tehdä että maahanmuuttokriitikoiden eri tavalla ajatteleviin kohdistuva terrori loppuisi?

Maahanmuuttopolitiikka on sitten tästä aivan erillinen kysymys. Jokainen joka lähtee rasismin, uhkailun ja vandalismin tielle tekee sen ratkaisun aivan itse. Maahanmuuttopolitiikka ei ole rikollisuutta lieventävä asianhaara.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

"Jokainen joka lähtee rasismin, uhkailun ja vandalismin tielle tekee sen ratkaisun aivan itse."

Näinhän se juurikin on, joten älä lähde rasismin, uhkailun tai vandalismin tielle.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Kuinka monta VOK:a olet nähnyt minun polttavan? Tai oletko huomannut minun uhkailevan ketään?

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Jos Paulilla on tiedossa, kuka tuhopolttoja tai vahingontekoja on tehnyt, niin kannattaa kertoa ihan suoraan poliisille.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Silti vahingonteoissa ja tuhopoltoissa, uhkailussa ja herjauksissa maahanmuuttokriitikot vetävät reilusti kaulaa."

Kuulostaa mututuntumalta.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Kuulostaa siltä että olet pihalla kuin lumiukko. Käypä lukemassa vaikka Rajat kiinni - facebook-ryhmässä esillä olevia kommentteja ja kerro sitten, mitä ne edustavat.

Jukka Mäkinen

Pystyykö Vennervirta nimeämään yhtään vahingontekoa tai tuhopolttoa, jossa tekijä olisi nimenomaan maahanmuuttokriittikko?
Enemmän ne tekijät taitaa olla vaan yksinäisiä rassukoita joilla on elämä hukassa, paha olo ja asiat päin #¤%&%a.

Siinä mielessä antifan katuväkivalta on yhteiskunnallisesti paljon vaarallisempaa, koska se on selkeästi organisoitua ja taustalta johdettua.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

En ottanutkaan huomioon ettei maahanmuuttokriitikko voi olla juoppo rassukka.

Ottaen huomioon miten paljon esim. rajat kiinni - ryhmässä on tarjolla hyväksyntää näille teoille en ihmettele ollenkaan että jotkut tarttuvat asiaan.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #33

Tietenkin maahanmuuttokriitikko voi olla juoppo rassukka, ihan siinä missä maahanmuuttajahyysärikin voi olla juoppo rassukka.
Kierteleminen ei kuitenkaan muuta asiaa. Jos Vennervirta väittää, että maahanmuuttokriitikot ovat tehneet vahingontekoja ja tuhopolttoja, olisi syytä pystyä näytämään edes yksi tapaus kumpaakin. Hyväksynnän tarjoaminen tehdylle teolle ei ole samaa kuin teon tekeminen. Minäkin hyväksyn kaikki Messin tekemät maalit, mutta ei se minusta tee maalikuningasta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kai Emmalla on konkreettista näyttöäkin uhkailustaas sanomisensa lisäksi.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Juuri tähän on pyrittävä. Mieltä on pystyttävä osoittaamaan rauhallisesti sekä puolesta, että vastaan.

Hienoa työtä Jiri et co.!

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Kyllä. Se on välttämätöntä, mikäli pidämme itseämme sivistyneinä ihmisinä.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

En ole rajat kiinni (kumpaan suuntaan?) porukkaa mutta muuten hyvä veto Jiri.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"..., viranomaiset kiittelivät hyvästä tapahtumasta" Tulee mieleen, että jos viranomaiset kiittelevät niin mielenosoitus on epäonnistunut. Silloin nykyinen olotila, johon halutaan muutosta, on pysynyt mukavuusalueella, ja mielenosoitus on jäänyt vaille vaikutusta.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Viranomaisia vastaan kapinoiminen ei ole itseistarkoitus. Ei siitä ole mitään hyötyä, että vittuilee vaikkapa kytille. Pelkkää haittaa.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

rajat kiinni,,suomen vai euroopan ?
-putin on jo laittanut,sinne ei ählämeillä ole asiaa,,samoin viro,latvia,liettua,puola,,,unkari,,mutta suomiraasu uinuu kaikessa naiviiudessaan ruususen unta,,,!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Miten mainitsemasi Euroopan maat ovat laittaneet rajansa kiinni? Unkari tosin on rakentanut aitaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset