Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Hakaristi tulee ottaa takaisin Suomelle

  • Hakaristi näkyy muun muassa pressan omassa lipussa olevassa vapaudenristissä.
    Hakaristi näkyy muun muassa pressan omassa lipussa olevassa vapaudenristissä.

Natsit tekivät valtavasti pahaa ja tuhosivat merkittävästi eurooppalaista kulttuuria. He tuhosivat taideaarteita, vääristelivät historiaa ja siirsivät kulttuurillisesti merkittäviä artifakteja pitkin poikin Eurooppaa. Nykyään natsien aiheuttamia vahinkoja kulttuurille on pyritty korjaamaan esimerkiksi etsimällä ja palauttamalla natsien varastamia taideaarteita sekä korjaamalla heidän propagandansa aiheuttamia harhaluuloja.

Yksi kulttuurillisesti merkittävä juttu tästä vahinkojen parantamisesta on kuitenkin unohdettu, nimittäin hakaristi. Hakaristi on muinainen hyvän onnen symboli ja sitä ovat käyttäneet esimerkiksi hindut niin pitkään kuin ovat olleet olemassa. Natsit vain ottivat hakaristin käyttöönsä, koska se oli Hitlerin mielestä nätti. Hakaristin ja natsien yhteys siis perustuu yhden itävaltalaisen jäbän visuaalisiin mieltymyksiin, eikä mihinkään sitä syvällisempään.

Suomalais-ugrilaiset kansat ovat käyttäneet hakaristiä ammoisista ajoista saakka muun muassa suojautuakseen pahoilta voimilta. Viralliseen käyttöön hakaristi tuli jo 1900-luvun alussa heti itsenäistymisen jälkeen itsensä Gallen-Kallelan suunnittelemiin kunniamerkkeihin. Tämän jälkeen hakaristiä on käytetty muun muassa korkeimmissa kunniamerkeissä sekä ilmavoimien käytössä. Nykyäänkin hakaristi komeilee vielä tasavallan presidentin lipussa.

Hakaristi ei siis kuulu natseille. Sen alkuperäinen merkitys ei ole mitenkään paha. Hakaristin tuomitseminen ja kammoaminen sen vuoksi, että natsit käyttivät sitä vähän päälle 10 vuotta, on sama kuin inhoaisi ja pelkäisi Suomen lippua, koska joku piripäinen skini on ommellut sellaisen pilottitakkiinsa. Tai että tuomitsisi Punaisen puolikuun kuunsirpin, koska myös ISIS käyttää sirppejä. Ei siis erityisen järkevää. Natsit (tai ISIS, tai mikä tahansa muu vastaava jengi) voi omia symboleita ainoastaan, mikäli heidän annetaan se tehdä.

Meidän tulisikin omia kulttuuriimme kuuluva hakaristi takaisin natseilta ja nostaa se sen alkuperäiseen merkitykseensä. Tämä on sitä kulttuurillista parantumista, jossa menneisyyden varjoista ja niiden aiheuttamista tabuista päästään eroon. Natseja ei enää edes ole olemassa muutamaa Brasiliassa piileskelevää vanhaa käpyä lukuunottamatta, joten olisiko jo aika, että lopettaisimme kumartelemasta kuvia.

PS. Päädyin näihin pohdiskeluihin käytyäni Parolan panssarimuseossa. Se oli hieno kokemus ja suosittelen sitä kaikille historiasta ja teknologiasta kiinnostuneille!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Oscari Wirola

Jiri, sinun pitää mennä Hämeenlinnasta Lähteen päin ja nähdä kauppakeskus Tuulosessa Hanssin Jukka, joka on alkuperäistetty DC-2 lentokone.

Pain virhe tehtiin kun de Gaullen toiveesta Suomen Valkoisen Ruusun suurristin ketjuista poistetiin alkuperäiset hakaristit ja ne korvattiin kuusenoksilla. Ketju oli suunniteltu jo paljon ennen Aatun aikaa ja elämöintiä. Mutta siinä menetettiin osa suomalaista perinnettä. Onneksi olemme väitellen oppimassa pois hakaristifobiasta, jossa ranskalaiset vielä kieriskelevät Suomessakin vieraillessaan.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Hakaristi oli kreivi von Rosenin tunnus, siitä ilmavoimat.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Hakaristi ei selittelemällä muutu rauhan ja rakkauden symboliksi, vaan se on sotamerkki parhaimmillaan, minkä mainetta natsit ovat osaltaan lisänneet. Sota on julmaa ja merkkien pitää olla sen mukaisia. Niinpä hakaristi sopisi erinomaisesti Suomen armeijan tunnukseksi. Kannatan myös pääkallojen maalaamista kypärään, kuten kovimmat jätkät Karjalan kannaksella aikoinaan tekivät.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Pilattu symboli on aina pilattu symboli. Graafisia symboleja voi kehittää lisää tarpeen mukaan. Eihän terve ihminen nykyisin käytä Suomen vaakunaleijonaakaan, koska tulee sillä assosioiduksi väärään viiteryhmään.

Marko Huttunen

Ei vaakunaleijonaa tai Puolustusvoimien hakaristisymbolia ole kukaan pilannut. Börje olet nyt ennakkoluuloinen muutaman ikävän yksittäistapauksen takia. Ennakkoluulot johtuvat usein reviiriajattelusta ja vieraan pelosta, jopa vihasta. Lotta Svärdin kunniakas hakaristi sentään on vapautunut suomettumisen ajoilta ja näkyy tämän isänmaallisen järjestön jäsenten kuolinilmoituksissa hesaria myöten,eikä siitä kai ole pöyristynyt kuin joku desantti joka höperehtii Pariisin rauhansopimuksesta.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Graafinen symboli assosioituu aina sen tunnetuimman käyttäjäryhmän mukaan. Hakaristin tunnetuin käyttäjäryhmä olivat natsit ja vaakunaleijonan tunnetuin käyttäjäryhmä tällä hetkellä on suomalaiset uusnatsit ja rasistit. Vaakunaleijona saattaa "puhdistua" tai "tahriintua" lisää lähivuosina riippuen sen käytöstä. Hakaristin osalta taitaa mennä vielä jokunen sukupolvi. Riippuu lähinnä siitä kuka sitä alkaa seuraavaksi käyttää.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #9

Sirppi ja vasarakin ovat ihan ok, kunhan eivät ole tietyllä tavalla ristissä nsdap-aatteenpunaiseen lippuun piirretyinä, ks. http://herrakeronen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/20507...

Miltä muuten kuulostaisi punaisen ristin ja puolikuun ja daavidintähden ohella punainen hakaristi? Ks. https://fi.wikipedia.org/wiki/Hakaristi#Punainen_h...

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Taikausko on aina taikauskoa ja siitä on vaikea parantua.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Börje, "terveet" käyttävät vihreää leijonaa!

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Sirppi ja vasarakin ovat olleet vuosituhansia ja ovat edelleen myös kunniallisessa käytössä, vaikka itäfasistisiat pilasivat niiden maineen verenpunaiseen stalinistirättiin piirrettyinä.

Selvästikin ei-natsistisella Plan-järjestöllä on "visio maailmasta, jossa kaikkien ihmisoikeuksia kunnioitetaan". Se ei estänyt sitä ottamasta nimeltään hakaristiä tarkoittavaa nepalilaistyttöä symboliksi lapsityövoiman riistoa vastustavalle kampanjalleen:
Swastikan tie orjuudesta vapauteen "Haluan taistella orjuutta vastaan"
https://plan.fi/swastikan-tie-orjuudesta-vapauteen

Ei ruotsalainen kreivi Rosenkaan ainakaan todistettavasti ollut natsi 1918 lahjoittaessaan Suomen ilmavoimille sen ensimmäisen lentokoneen, jossa siis oli hänen onnenmerkkinsä, sininen hakaristi. Kalevalais-yleismaailmallinen svastikasymboli on löydetty tosin 1930-luvulla myös meteoriittimetallista tehdystä 1000 vuotta vanhasta patsaasta - löytäjät/ryöstäjät olivat kyllä natseja, mutta patsaan tekijät kai eivät, ks. http://www.iltasanomat.fi/tiede/art-1288503027046....

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Suojeluskunta ja lottasvärd,-ne pitäis herättää henkiin,symboleista viis !

Sebastian Schubakoff

En ota kantaa kyseiseen blogiin tai Jirin postaukseen.
Tarkoitukseni on sen sijaan pikkasen valaista siitä mistä ja miten hakaristi ilmestyi Suomeen, historiallisesti:

06.03.1918, hakaristi saapui modernissa ajassa Suomeen, maalattuna ruotsalaisen Kreivi Eric von Rosenin Suomelle lahjoittamansa lentokoneen kyljessä, (Suomen siihen aikaan vasta toinen lentokone).

Lahjoittava (Suomi ystävällinen) von Rosen oli käyttänyt hakaristiä jo pitkään omana merkkinä mm. matkatavaroissaan vuodestä 1901, lähtiessään Etelä-Amerikan reissulle. Hän oli omaksunut sen Gotlandissa opiskellessaan,näkemiensä vanhojen kaiverruksien inspiroimana. Hän sen jälkeen sijoitti sitä myös muuhun omistukseensa, kuten linnassaan, Rockelstadissa, Ruotsissa, ja nimenomaan Suomelle lahjoittamansa lentokoneen kylkeen.

18.03.1918, eli vain 12 päivää myöhemmin tämän lahjakoneen vastaanottamisesta (hakaristeineen), Mannerheim antoi käskyn sen kyljessä olevan kuviosta otettavaksi ilmavoimien tunnusmerkiksi. Mulle jäi epäselväksi oliko se Gallen-Kallelan muuneltamana viimeisessä muodossaan tuossa lyhyeessä aikavälissä, vai seurausta siitä, kuinka ilmavoimien hakaristin merkin ympäröivä valkoinen ympyrä olisi johtunut yksinkertaisesti siinä lentokoneessa alkuperäisesti hakaristin lisäksi olevan Thurin-lentokoulun mainosmerkinnän ylimaalaamisesta. Eri lähteet, eri stoorit. Kuitenkin, hakaristi (von Rosenin) siinä oli, ja pysyi.

Joka tapauksessa.

Samana vuotena, (1918), tämän hakaristikuvioisen lahjalentokoneen saapumisen jälkeen, Gallen-Kallela sai toimeksiannon ja suunnitteli useita arvo/kunniamerkkejä joissa myös oli hakaristi, enimmäkseen Mannerheimin perustamiin kolmeen ritarikuntaan, jotka astuivat voimaan seuraavana vuotena (1919).

Samana vuotena (1918) perustettiin myös Lotta Svärd, joka kuitenkin sai hakaristi kuvioisen tunnuksensa viimeisessä muodossaan vasta 1921, Eric Wasström suunnitelmana. En saanut selvää mitkä olivat Lotta Svärdin tunnusmerkit siinä välillä. Epäilen vahvasti, että edelleen silloinkin hakaristisiä.

Oli ilmeisesti erittäin kiireinen ja tapahtumarikas vuosi, toi 1918, hakaristin osalta, Suomessa.
(Huom: Kaksi vuotta ennen kun Natsit ottivat hakaristin omaksi tunnukseksi, toisalta musta/valko/punaisena).

Muita kiinnostavia historialiisia tapahtumia hakaristiin, ja varsinkin ja nimenomaan krevi Eric von Rosenin liittyen:

Hermann Göring tapasi ja ystävystyi Eric von Roseniin sattumalta. Ensimmäisen maailman sodan jälkeen, jossa Göring oli ansioitunut lentäjänä, hän muutti Saksasta Tanskaan, ja sieltä Ruotsiin ja sai duunia Svenska Lufttrafiikissa. Eric von Rosen palkkasi hänet sieltä (talvena 1920-21) lentämään hänet Tukholmasta hänen linnaansa, Rockelstadiin. Sään ollessa huono saapuessa, ja heidän tuttavustumisen myötä lennon aikana, von Rosen tarjosi Göringille jäädä linnaansa yöksi. Siellä ollessaan, Göring tapasi ja ihastui von Rosenin vaimon sisareen, ja he myöhemmin menivät naimisiin (joka sittemmin eteni ja päättyi aika traagisesti, mutta se ei sinäänsä liity aiheeseemme). Saman matkan aikana, Göring myös huomasi ja otti puheeksi von Rosenin käyttämän hakaristi kuvion hänen omaisuudessaan Rockelstadissa.

Natsit ottivat hakaristin omaan käyttöönsä samana vuotena (1920, eli kaksi vuotta Suomen hakaristin käyttöön oton jälkeen). Eii kuitenkaan Göringistä johtuen, sillä hän liittyi puolueeseen ja tapasi Hitlerin vasta muutama vuotta myöhemmin (1922 tai 23, riipuen lähteestä).

Huomioitava myös, että von Rosenista myöhemmin kehkeytyi natsipuolueen tukija Ruotsissa 30luvulla, eteenkin aateliston/ylemmän porvariston keskuudessa.

Mitä hakaristiin tulee yleisesti, se on ilmennyt kautta ajat eri yhteiskunnissa ympäri maailmaa joilla ei ollut mitää yhteyttä toisiinsa. Se on itsessänsä pelkkä geometrinen kuvio, joka vaikka ilmenevä monissa eri kulttuureissa on, toisalta aika jännästi, aina (tietääkseni) kantanut positiivisia vivahteita. Ymmärrettävästi, nykyään, sen vivahteet ovat vahvasti keskittyneet Natseihin. Kuitenkin muistettava, että ennen NSDAP:ta sitä ei käsitetty negatiivisesti juuri missään, saati Suomessa.

Päätelköön tästä kaikesta mitä itse katsoo asialliseksi.

Halusin vaan pikkasen enemmän valaista siitä, mitä itse tiedän ja olen saanut selviteltyä hakaristin historiasta, varsinkin Suomessa.

TLDR: Hakaristi saapui Suomeen, kirjaimellisesti, lentokoneen kylkeen maalattuna.

Käyttäjän anttikivivalli kuva
Antti Kivivalli

Hakaristi on kyllä ollut Suomessa ja aktiivisessa käytössä vuosituhansia ennen lentokoneita ja ruotsalaisia kreivejä.

Myös Gallen-Kallela käytti hakaristiä paljon ja ennen tuota. Selvin esimerkki on alkuperäisen, Suomen pankin omistuksessa olevan Aino-triptyykin (1889) kehys: http://www.suomenpankki.fi/fi/julkaisut/muut_julka...

Hakaristi ei todellakaan ole vain suomalainen symboli, mutta täällä sitä on käytetty paljon. Johtuen viime vuosisadan väärinkäytöstä ihmiset muuallakin maailmassa ovat nostaneet ajatusta hakaristin palauttamisessa asialliseen käyttöön niille, jotka sitä haluavat käyttää. Saksan suunnasta on ollut myös hankkeita, joiden mukaan sen käyttö pitäisi kieltää, kuten se on kielletty Saksassa: http://reclaimtheswastika.com/

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset