Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Kun hallitus vakoilee, kannattaa taistella vastaan

Hallitus on aloittanut verkkovakoilua koskevan lain valmistelun, koska hallituksen mielestä Suomi ei ole vielä riittävä kontrolliyhteiskunta ja säännöistä ja viranomaismielivallasta huolimatta meiltä puuttuu vielä muutamia olennaisia kyttäyksen keinoja, kuten oma kansallinen NSA. Perustuslaki ja kansainväliset ihmisoikeussopimukset toki vähän hiertävät vastaan, mutta kuten tässä maassa yleensäkin, niitä ei tarvitse noudattaa, etenkään kun kyse on tietoliikenteestä.

Loppupeleissä ainoa seuraus tästäkin on, että lähinnä tavallinen kansalainen saa kärsiä. Tavallinen, syytön kansalainen harvoin harkitsee edes tietoliikenteensä salaamista. Sen sijaan tällainen lainsäädäntö ja siitä seuraavat käytännöt tarkoittavat, että esimerkiksi rikolliset, terroristit ja muut vastaavat ryhtyvät salaamaan tietoliikenteensä entistä tarkemmin. Loppupeleissä viranomaiset onnistuvat siis lainsäädännöllä lähinnä rikkomaan perusoikeuksia ja saamaan rikolliset kaivautumaan vielä syvemmälle netin pimeyteen. Kuten yleensäkin, tälläkin kertaa ainoastaan syyttömillä on jotain pelättävää.

Ja kuten olemme monta kertaa huomanneet, eivät poliisit tai muut viranomaiset ole ollenkaan valtuuksiensa väärinkäytöksen yläpuolella. Eivät todellakaan, vaan viranomaisten väärinkäytöksiä paljastuu tästäkin maasta jatkuvalla syötöllä. Kun sitten viranomaisille annetaan vielä enemmän valtaa ja vapauksia (ja todennäköisesti yhtä vähän vastuuta kuin tähänkin asti), voidaan olla käytännössä varmoja, että laitonta kyttäämistä ja puuttumista tulee tapahtumaan entistä enemmän. Aina, jos jotain voidaan käyttää väärin, sitä tullaan käyttämään väärin.

Tietysti tähän liittyy myös se uhka, että kun vakoilua ensin käytetään ns. "puhtain motiivein", niin kohta sen käyttöä aletaan laajentaa - juuri kuten kävi esimerkiksi nettisensuurin kanssa. Ensin nettisensuuria käytettiin lapsipornon sensuroimiseksi. Seuraava askel olikin, että sitä voidaan käyttää myös esimerkiksi tekijänoikeussuojatun materiaalin sensuroimiseksi. Nykyään nettisensuuria käytetään jo nettisensuuria kritisoivien mielipiteidenkin sensuroimiseksi. En keksi montaa syytä, minkä vuoksi tässäkin tapauksessa piru ei veisi koko kättä välittömästi, kun sille antaa pikkusormen. Vie koko miehen.

Kun perusoikeuksista on kerran luovuttu, niitä on hyvin vaikea saada takaisin. Tämän vuoksi kannattaakin taistella viimeiseen saakka, että niitä ei alunperinkään viedä. Jos olet huolestunut ihmisoikeuksien rapistumisesta Suomessa, kannattaa täyttää Piraattipuolueen kannattajakortti osoitteessa
www.allekirjoita.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset