Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Jos haluatte kiertää rahankeräyslakia, käyttäkää bitcoinia

  • Bitcoin ratkaisee lainsäädännön ongelmia kiertämällä ne.
    Bitcoin ratkaisee lainsäädännön ongelmia kiertämällä ne.

Suomen rahankeräyslaki on päin helvettiä. Käytännössä ketään ei saa auttaa mitenkään koskaan tai joutuu ongelmiin ja poliisien sakottamaksi. Jos tahtoo kerätä rahaa, sitä varten tarvitsee luvan, joka tietysti maksaa enemmän kuin mitä monissa keräyksissä edes tarvitsisi kerätä ja jonka saamisessa myös menee niin pitkään suomalaisen byrokratian ansiosta, että avuntarvitsija on jo uponnut entistä syvemmälle kuseen. Mitään väärinkäytöksiä lupamenettely ei estä, kuten olemme monta kertaa huomanneet, mutta se rajoittaa kohtuuttomasti sekä inhimillistä auttamista että kansalaisten omaisuudensuojaa.

Lainsäädännöllisesti tämä ongelma voitaisiin korjata äärimmäisen helposti. Ei tarvittaisi muuta kuin rahankeräyksen muuttaminen luvanvaraisesta ilmoitusluontoiseksi. Kaikki nykyisen rahankeräyslain (harvat) edut säilyisivät, mutta laki ei enää vahingoittaisi aktiivisesti hätää kärsiviä ihmisiä ja heitä auttavia hyviksiä. Ratkaisu olisi voitto kaikille osapuolille. Tietenkään lakia ei tulla muuttamaan, sillä poliitikot tunnetusti vastustavat kaikkia hyviä muutoksia ja kannattavat yhteiskuntaa, jossa julkinen valta on lähinnä kiusaajanilkki. Mitään lakimuutoksia siis tuskin saadaan aikaiseksi tämänkään hallituksen aikana.

Onneksi hätä ei ole tämän näköinen! Rahankeräyslaki koskee sananmuotonsa mukaisesti rahaa, eli siis käytännössä lähinnä virallista valuuttaa, eli euroja. Se ei koske esimerkiksi tavaraa. Ulkomaiden valuutta taas katsotaan laissa tavaraksi, kuten esimerkiksi bitcoinitkin. Rahankeräyslakia voi siis helposti kiertää esimerkiksi käyttämällä lahjoituksiin bitcoineja. Bitcoinit eivät ole Suomen oikeuden näkökulmasta rahaa, joten niiden kerääminen ei edellytä keräyslupaa. (Tarvittaessa voitte myös kerätä esimerkiksi kruunuja, mutta bitcoin sähköisenä valuuttana toimii huomattavasti paremmin.)

Kannattaa siis ryhtyä aktiivisesti kiertämään lakia ja alkaa käyttää lahjoituksien vastaanottamiseen ja tekemiseen esimerkiksi bitcoinia. Tällöin pahantahtoinen viranomainen tai lainsäätäjä ei voi tulla auttamishalunne tielle ja maailma pelastuu!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

”Kannattaa siis ryhtyä aktiivisesti kiertämään lakia”

Hieman rohkea sanamuoto!

Oscari Wirola

Miten olisi kansalaisaloite lain muuttamiseksi!

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Yksi mahdollisuus toki tosin en usko että ihmiset jaksavat innostua tarpeeksi. Aika paljon tarvittaisiin ja melko nerokas ja aktiivinen mainostus asian puolesta (eli se medianäkyvyys tavalla jos toisella). Voin tietenkin olla turhan negatiivinenkin, mutta pahoin pelkään olevani realistinen.

Toisaalta ei sitä mitään saa aikaiseksi ellei edes kokeile. Aktiivisille ihmisille, mikäli energiaa riittää vaan, sanoisin että siittä vaan kokeilemaan tuotakin.... kokemusta saa ainakin.

Käyttäjän JukkaKaijala kuva
Jukka Kaijala

Bitcoineihin kannattaa siirtyä monesta muustakin syystä:
https://www.youtube.com/watch?v=-weYwiDOSeg

Matias Härkönen

Lakiahan yritettiin muuttaa, mutta demarit torppasivat sen. Jungnerin sanoin: "Hemmetin tontut"

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-142138335858...

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Jungerilta tulee ajoittain hyviäkin mielipiteitä ja ainakin ilmaisee ne useinmiten kohtuu selvästi. Huonojakin tulee roppakaupalla, mutta enpä ole koskaan löytänyt ihmistä jonka kanssa olisin täysin samaa mieltä kaikesta.

Ei muuta kuin uutta yritystä pystyyn. Ei sitä kannata epäonnistumisiin luovuttaa. Jopa demarit voinevat uudistua ja muuttua paremmaksi... ehkä; pitää jättää about joka puolueelle ainakin ajatuksissa vara moiseen.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Bitcoin on siinä mielessäkin ikävän marginaalinen mahdollisuus useimmille, ettei sen tunnettavuus (tai edes halu tutustua siihen tarkemmin, vaikka bitcoinista olisi kuullut) ole erityisen suurta kansalaisten keskuudessa. Ja koska noin on, niin mahdollisuudet käyttää sitä työvälineenä ihmisten auttamiseen ihan lähitulevaisuudessa on varsin heikkoa. Tilanteet toki voivat muuttua nopeastikin, mutta vielä siitä ei ole ehkä suuria merkkejä... tai en vain ole huomannut niitä.

Siinä olen kyllä itsekin samaa mieltä, että rahankeräyslaki on Suomessa täysin päin helvettiä. Petoksien täysin realistinen mahdollisuus (joita voi varmasti ehkäistä mikäli tahtoa löytyy.. ei tarvitse kaikkea hyväksyä) on mielestäni huomattavasti pienempi haittatekijänä kuin mahdollisuudet auttaa ihmisiä monillakin tavoilla mikäli rahankeräyslakia muutetaan. Eli IMHO positiiviset mahdollisuudet voittavat reilusti kaikki mahdolliset negatiiviset tekijät.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minusta sitä yritetään lokeroida turhaan. Se ennemminkin etsii paikkaansa maailmassa. Se ei tue kulutuskulttuuria, joten se ei ole yhteensopiva oikein mitenkään. Aikamoinen mullistus pitäisi tapahtua. Mutta niitäkin tapahtuu.

Teknologiana se on helvetin näppärä ja halpa väline siirtää arvoa paikasta a paikkaan b. En ole katsellut, mitä uutta siihen on tullut, mutta NXT:ssä näkyi jo olevan clientissä kauppapaikat tavaroille ja osakkeille.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Bitcoinilla voi kiertää vähän kaikkea muutakin, joten eiköhän se kielletä Suomessakin jossain vaiheessa. Rahankeräyslaki Suomessa on todellakin syvältä ja esim. crowdfunding ei taida olla Suomessa sekään laillista, vaikka sillä saisi aikaa niitä tulevaisuuden innovaatioita melko kustannustehokkaasti. Parhaimmillaanhan kafkamainen valtiomme on hätistellyt wikipediaa siitä, että se kerää lahjoituksia pyöriäkseen ja tietenkin uhkaillut lahjoittajia mahdollisesta homman laittomuudesta. Pahuudessaan rahankeräys on muutenkin sitä luokkaa, että mahdollista laitonta rahankeräystä nähtäessä pitää soittaa heti hätänumeroon(!).

http://yle.fi/uutiset/poliisi_selvittaa_wikipedian...
http://yle.fi/uutiset/poliisi_laittomasta_rahanker...

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minusta se olisi jotenkin sympaattista, että kaikkivoipainen oikeuslaitoksemme hyökkäisi kieltämään asioita, joihin sillä ei ole mitään valtaa.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Kyllähän se on jo yrittänyt säädellä virtuaalivaluuttoja. Kuinkahan moni virtuaalivaluutan käyttäjä noudattaa noita pykäliä tai edes on lukenut nuo ohjeet?

http://vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Verohal...

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Minä annan mielummin rahaa laittomaan rahankeräykseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset