Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Suurmoskeijaa ei pidä tukea, koska ei ole yhtä islamia

  • Salafismiä lännessä. Tätä suurmoskeijaa vastustavat muslimit vastustavat.
    Salafismiä lännessä. Tätä suurmoskeijaa vastustavat muslimit vastustavat.

Monet muslimiyhteisöt vastustavat Helsingin suurmoskeijahanketta. Muslimiyhteisöjen mukaan suurmoskeija voisi tukea väkivaltaisempia islamin versioita. He perustelevat tätä sillä, että moskeijan rahoittajatahot ovat vahvasti yhteydessä ääri-islamiin ja aikaisemminkin tukeneet salafismin leviämistä. Toinen heitä huolettava asia on, että esimerkiksi Suomen islamilainen neuvosto ei ole mukana valmistelemassa moskeijaa.

Päättäjille tämä voi tulla yllätyksenä, sillä päättäjät elävät harhaluulossa, että on olemassa yksi sellainen ilmiö tai uskonto kuin "islam", vaikka näin ei tietenkään ole. Islam on maailman toiseksi suurin uskonto ja sen sisällä on valtava määrä erilaista variaatiota. Helpoimpana esimerkkinä tietysti sunnit ja shiiat, mutta sunnit ja shiiatkin jakautuvat lukuisiin erilaisiin koulukuntiin, joiden opit eroavat toisistaan radikaalisti. Oletus, että yksi moskeija palvelisi kaikkia muslimeja, on vähän kuin olettaisi, että Vatikaani on olemassa koko kristikuntaa varten.

Mikään näistä islamin muodoista ei myöskään ole yhtään enempää oikein kuin toinen. Tämä johtuu siitä, että uskontojen kaltaiset mielikuvitusrakennelmat eivät sisällä objektiivisia totuuksia eikä niitä voi verrata mihinkään tiettyyn objektiiviseen mittatikkuun, jolla voisi varmistaa, että milloin puhutaan ns. "oikeasta" uskonnosta ja milloin ei. Fanaattinen vääräuskoisia mestaava salafismi on aivan yhtä oikeaa islamia kuin lempeä ja lähimmäistä rakastava normishiialaisuus.

Toki puolestani vaikka äärimuslimit saavat rakentaa oman kirkkonsa, sillä sananvapaus ja uskonnonvapaus, eikä edes ääriajattelua voida pitää itsessään rikoksena. Heidän kuitenkin tulisi tehdä se omilla rahoillaan. Tällä hetkellä taas niin ei olla tekemässä, vaan esimerkiksi Helsingin kaupunki harkitsee miljoonien arvoisen tontin lahjoittamista tai antamista huomattavasti markkinahintaa huokeammalla suurmoskeijalle. Käytännössä siis julkinen valta on aikeissa siirtää miljoonien edestä kansalaisten omaisuutta muutamien muslimien uskonnonharjoittamista varten. Sekulaarissa ja vapaassa yhteiskunnassa taas valtion ei pidä tukea rahallisesti uskontojen harjoittamista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Tontin hinnoittelu on kyllä hyvin perusteltu: "Viljasen mukaan kaupunki voi osoittaa julkiseen käyttöön tulevan tontin ilmaiseksi tai hyvin edullisesti, mutta ei osallistu muuten uskonnollisten yhteisöjen rakennuskustannuksiin. Moskeijan yhteyteen tässä vaiheessa kaavaillut muuut toiminnot kuten majoituspalvelut voivat kaupallisen luonteensa vuoksi vaikuttaa paljonkin tontin hinnoitteluun, toteaa Viljanen."

Tosin en usko että tontin hinnoittelu on lopulta rehellistä, koska kaupunkien tonttihinnoittelu perustuu rakennusliikkeille jaettaviin ale-hintaisiin korruptiotontteihin.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Kait tuossa on tasapuolisuus taustalla tai siis aikoinaan Helsingin kaupunki lahjoitti juutalaiselle seurakunnalle tontin ilmaisex.

Toinen perustelu voisi olla sosiaalidemokaattinen: Suomessa kristillisiä fundamentalisteja on ollut varsinn vähän (lukuun ottamatta Leo Mellerin & co. lafkoja) siksi, että valtion yliopistoissa opetetaan teologiaa. Toisin sanoen valtiovalta ja yliopisto pystyy tsekkaamaan minkälaista uskonnollista tulkintaa tuleville papeille opetetaan ja tunnetusti Helsingissä Raamatun opetus on ollut korkeatasoista eli liberaalia ja tieteellistä (ainakin siinä mielessä kun teologia voi oppiaineena täyttää tieteen kriteerit). Samalla logiikalla valtion yliopistoissa pitäisi alkaa opettaa liberaalia ja feminististä tulkintaa islamista. Uskonnon oopiumin pössyttelyä ei siis pyritä kieltämään tai vetämään örvereitä, vaan sosiaalidemokraattisesti monopolisoimaan sen myynti valtiovallan firmalle, kuin alkoholin käytölle on tehty.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Todellinen myyntimies laittaisi ostajaehdokkaat samalle viivalle ja katsoisi, keneltä saa parhaat rahat iterointien kautta.

Onko Helsingin kaupungilla myyntimiehiä, vai sössitäänkö potentiaalinen tulonlähde helpon kautta, koska ei osata?

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Kun asia on poliittinen niin hinta on sen mukainen. Halpa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset