Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Facebook pitää kieltää toimittajilta

Hesari uutisoi kovaan ääneen, miten kansanedustaja Laura Huhtasaari on "liittynyt rasistiseen ryhmään". Todisteinaan Hesari käyttää epämääräisiä ruutukaappauksia ja typeriä oletuksia Facebookin toiminnasta. Tällainen Facebook-"journalismi" on yksi parhaista todisteista siitä, miten alhaiseksi moderni toimittajakunta on rapautunut. Toimittajat eivät tee muuta kuin istuvat koneellaan, kaivavat persettä ja kirjoittelevat roskaa sosiaalisesta mediasta, jonka toimintaa he eivät ymmärrä rahtustakaan. Aika kaukana siitä, että pyritään välittämään olennaista ja totuudenmukaista tietoa kansalle.

Jos Facebook näyttää yhteisössä "liittynyt" tai "joined", se ei oikeasti lähellekään aina tarkoita sitä, että henkilö olisi oikeasti liittynyt ryhmään. Se voi tarkoittaa myös, että henkilö on liitetty ryhmään. Se, näkyykö henkilön liittäminen Facebookissa muodossa "liitetty" vai "liittynyt", riippuu ryhmän, liittäjän ja liitettävän asetuksista. Jos siis olettaa, että "liittynyt" tarkoittaa automaattisesti, että ihminen on liittynyt, on yhtä hölmö kuin Hesarin toimittaja sosiaalisessa mediassa. Jokainen varmasti löytää omistakin ryhmistään näitä "liittynyt"-juttuja, vaikka ei olisi koskaan itse liittynyt ko. ryhmään.


Toinen vastenmielinen puoli, jonka tämä juttu tuo esille, on moderni ruutukaappauspolitikoinnin kulttuuri. Toimittajat, sekundaetsivät ja muut selkärangattomat elämänmuodot, etsivät epämääräisiä kohtia, kommentteja ja muuta sosiaalisesta mediasta, jonka he sitten voivat tallettaa ruutukaappauksilla ikään kuin todisteeksi. Tällainen touhu on typerää. Se ei koskaan voi kertoa mitään todellista, vaan nämä ruutukaappaukset ovat aina sattumanvaraisia asiayhteydestä irrotettuja heittoja, jotka eivät millään tavalla voi heijastaa kokonaiskuvaa ihmisestä tai keskustelusta. Ruutukaappauspoliitikointi ja -journalismi on sama kuin äänittäisi ihmisten keskustelun ja sitten alkaisi poimia sieltä ne parhaat palat, jotka tukevat omaa agendaa. Tällä tavalla kenestä tahansa voidaan maalata demoni tai pyhimys, etenkin mikäli hän kirjoittaa paljon (kuten poliitikot yleensä tekevät).

Journalistien tulisikin oppia muutamia juttuja, mikäli he tahtovat nostaa ammattikuntansa arvostuksen siitä suosta, johon ovat sen itse tunkeneet. Ensinnäkään journalismia ei tehdä kyttäämällä Facebookia. Toiseksi jos tahdotaan kytätä Facebookia, pitää vähintään perehtyä siihen, miten Facebook toimii. Kolmanneksi ruutukaappausjournalismi tulee lopettaa ja journalistien pitää alkaa käyttää uudelleen normaaleja journalismin työkaluja, kuten haastatteluja ja asiakirjojen ynnä muiden todisteiden hankkimista. Mikäli journalistit eivät edes näin yksinkertaisia asioita opi, on varmaa, että he tulevat menettämään vähätkin arvostuksen rippeensä.


Lopettaisin Hesarin tilauksen, mikäli tilaisin sitä. Valitettavasti en voi tehdä sitä. Sen sijaan laitankin adblockista erillisoikeudet Hesarin kilpailijoille, jotta selaimeni näyttää niiden sivuilla mainoksia, mutta ei edelleenkään Hesarin sivuilla. Nyt Hesarin kilpailijat saavat enemmän rahaa ja Hesari jää edelleen ilman.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Minä ja sukkanukkeni kuuluvat mitä erikoisimpiin ryhmiin. En tyypillisesti kommentoi koska tehtävänäni on kerätä informaatiota. Toki minulla on ihmisiä eri kulttuuripiireistä jotka ilmoittelevat asioista. Luulevat tiedottavansa ideologian parista. Kyseessä on kuitenkin vakoiluoperaatio. Tai jotain jota voisi tehdä joku journalisti, tutkiva journalisti...

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Onko Tuomas "hihamerkkikohu" Muraja palkattu Turun Sanomista tekemään "uutisia"facebook-päivityksistä ja blogeista? Toivoisin kovasti, että hesari ei lähtisi tälläiseen pintapuoliseen touhuun, josta haisee tietty halu kirjoittaa yksipuolisesti ja ymmärtää väärin.

Olen yrittänyt pysyä hesarin tilaajana jo lähes 20 vuotta, mutta en tiedä enää. Älkää ymmärtäkö väärin. Luen kaikkea laidasta laitaan, jotta en urautuisi ajatuksissani ja siksi haluan lukea myös hesaria. En vaan haluaisi enää kannattaa lehteä maksamalla, jos suunta on tälläinen.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Saku Timonen on selkeästikin väärässä, kuten jo aloituksessa selitin. Ryhmään liitetyllä ihmisellä voi näkyä "liitynyt". Tämä riippuu liittäjän, liitettävän ja ryhmän asetuksista. Jos kaikilla kaikki on julkista, silloin näkyy "liitetty", mutta jos siellä on mitään yksityisyysasetuksia, silloin näkyy "liittynyt".

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Selitys hyväksytty.

Toimittajien pitää kuitenkin antaa kirjoittaa myös artikkeleita, jotka eivät ole persuille edullisia. Facebook on julkinen sosiaalinen media, eivätkä kuvankaappaukset ole kiellettyjä.

Kansanedustaja Huhtasaari ei myöskään näytä piittaavan feseryhmän rasistisuudesta tuon taivaallista. Hän keskittyy väistelemään ja syyttämään muita, kuten Timosta, siitä millaisten tyyppien kanssa hän on tekemisissä somessa.

Siitä rasismista voisi irtisanoutua esimerkiksi ojentamalla tuttapiiriin kuuluneita oitkän linjan netsejä.

Marko Parkkola

Luo feikkiprofiilin. Luo ryhmän. Kirjoittaa rassistisfassistista sisältöä. Liittää vasemmistoliiton ja vihreiden kansanedustajat ryhmään. Ottaa kuvakaappauksen. Myy jutun Seiskaan.

Easy money.

Keksin vieläkin helpomman. Tekee MS Paintilla kuvan johon kopioi poliitikkojen naamoja ja myy jutun Seiskaan.

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

KeroAnen puhuu nyt kyllä ihan omiaan. Facebookissa ei ole toimintoja, jolla liittämisen saisi näyttämään liittymiseltä.

Haastan liittämään allekirjoittaneen johonkin FB-ryhmään ja muuttamaan oikeuksia sitten niin, että näyttäisi kuin olisin liittynyt itse.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Olet kovin varma asiastasi. Paljonko maksat ? Maksatko kaikille ? 1000 eur ?

Entä jos joku liittää sekä sinut, että HS:n sandaali-uutisen toimittajan ?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Ajattelitko tarjoutua vapaaehtoiseksi liittämään? Persuja ei näemmä vaan saa kritisoida.

Asioista on voitava puhua!

Käyttäjän JoniBs kuva
Joni Böös

Minä en tiedä miten liittämisen saa näyttämään liittymiseltä, mutta voin täysin varmasti sanoa että jotenkin se onnistuu. Kävin juuri vilkaisemassa omia tietojani eräästä ryhmästä, jossa kohdallani lukee "liittynyt yli vuosi sitten", vaikka minut on tuohon ryhmään 100 % varmasti liitetty toisen henkilön toimesta.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Menetkö valalle väitteestäsi? Useammasta lähteestä olen kuullut ja nähnyt että väitteeisi ei pidä paikkaansa. Eli tiputetaan ossimäntylahti-kansioon.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Yhtä sellaista asetusta ei olekaan, vaan se johtuu muista asetuksista ja / tai niiden yhdistelmästä. Tämä on tapahtunut useille ihmisille. Itsekin olen joutunut usein näkemään, että kohdallani lukee vain "joined", kun joku on liittänyt minut ryhmään, ja kun olisin tahtonut blokata tuon liittäjän. En myöskään ole ainoa, kuten olet noista kommenteista varmaan voinut lukea. Uskon, että sinäkin voit löytää omista ryhmistäsi "joined", vaikka et olisi itse liittynyt.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Hyvä ryhmä Facebooksissa:

(Ryhmän about kohdassa lukee:
I'd like to be asked for confirmation first please! or at least an option to say NO!)

Why can't i stop people from adding me to a new group :)
https://www.facebook.com/pages/Why-cant-I-stop-peo...

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Ensimmäisellä kerralla Huhtasaari on voitu ryhmään todellakin liittää, mutta jos hän on ryhmästä edes kertaalleen eronnut, niin uudelleen hän ei sen jäseneksi ole vastoin omaa päätöstään voinut päätyä. Lukekaa FB:n helpit.

Koska Huhtasaari oli ryhmän jäsen, niin joko hän ei koskaan sen jäsenyydestä eronnut tai sitten hän on itse sinne uudelleen liittynyt.

Kummin tahansa, kovin on heiveröiset kansanedustajan eväät selitellä asiassa yhtään mitään.

Ilkka Huotari

Kuulostaa epäuskottavalta, että Huhtasaari olisi tarkoituksella poistunut ja liittynyt useamman kerran.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Niin minustakin. Siksi epäilen, että hän liittyi alkujaankin itse.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #15

Minä en. Luulen, että on liitetty.

Jos Huhtasaari olisi liittynyt alunperin itse, en usko, että hän olisi alkanut väittää tulleensa liitetyksi.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #19

Käyttöliittymän teksti ("liittynyt") ei tuohon viittaa. Mutta vaikka hänet olisi alkujaan liitettykin, niin uudelleenliittämisen hän olisi voinut helposti estää, muttei niin tehnyt.

Ainoa asia, jota ryhmästä erottaessa kysytään, on se, halutaanko ryhmään liittäminen estää.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #20

Niin, no oikeastaan minua ei kiinnosta pätkän vertaa :)

Enkä tiedä, mikä on totuus. Se selviäisi vasta asiaa tutkimalla. Sitähän Tuomas "hihamerkki" Muraja ei halunnut tehdä, sortui vain vihjailemaan ala-arvoisesti.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #21
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #22

Missä asiassa? En edes tiedä mistä ryhmästä on kyse, ei ole kiinnostanut.

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani

Minut on liitetty muutaman kerran erilaisiin ryhmiin facebookissa ja on välillä ollut työlästä päästä niistä eroon. Tämä on yksi syy miksi en ole enää facebookissa.

Osa ryhmistä oli jotain osto- ja myyntipalstoja ja muistan että yksi oli oikeasti rasistinen ryhmä.

Eli liittäminen ilman lupaa ja omia toimenpiteitä onnistuu helposti eikä asiaa edes huomaa välttämättä.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Ryhmän jäseneksi sinut on voitu liittää vastoin tahtoasi vain kertaalleen.

Siitä, millaista sanamuotoa liitetystä jäsenestä kulloinkin käytetään, en sitten mene takuuseen.

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani

Jep, kun en ole tällä hetkellä facebookissa en osaa sanoa onnistuuko uudelleen liittäminen.

Aikanaan tuli pelattua Facebookissa Mafia Warsia ja sitä kautta tuli kavereita ympäri maailmaa yli 200. Aika sekalainen joukko ihmisiä melkein jokaisesta maailman maasta. Oli toisaalta hauska seurata mitä ihmiset puuhastelivat eri maissa. Mukana oli väistämättä myös aika erikoisia tapauksia äärivasemmistosta ja äärioikeistosta islamisteihin. Näitä oli toki vähemmistö.

Jari Leino

Ryhmästä erotessasi sinun pitää erikseen ruksata se "Estä muita liittämästä uudestaan" -laatikko. Testasin juuri. En tiedä, miten hyvin tuo laatikko näkyy jos käyttää Fb:tä pääasiassa esim. kännykällä.

Ihmettelen tätä kohinaa jostain Fb-ryhmästä.

Miksi ette mieluummin haluaisi keskustella jostain tärkeästä, kuten vaikkapa EU:n taakanjaosta? Montako "siirtolaista" Suomeen otetaan? Riittääkö miljoona? Pitääkö olla 10 miljoonaa, että ollaan riittävän suvaitsevaisia?

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Hyvä kysymys: "Miksi ette mieluummin haluaisi keskustella jostakin tärkeästä...?"

Ja mitähän se voisi olla? Katsotaanpa hiukan aiheita Journalisti-lehden numerosta 7/2015 (21.5.2015):

Kansikuvajuttu (pääjuttu), 5 sivua juttua toimittajasta, jolle suututtiin somessa. Toimittajille listattiin tietoa
- laittomasta uhkauksesta
- rikosilmoituksen tekemisestä
- kunnianloukkauksesta
- turvakiellosta
- lähestymiskiellosta.

Kovin on käynyt toimittajien elämä vaaralliseksi täällä Suomessa. Onneksi normikansalaisella ei ole mitään hätää. Ei tarvitse pelätä, että tulee pataan missään, kun ei vain kirjoita mistään? Siwan kanssat, lepo vaan! Palkka on pieni, mutta työ on turvallista.

Sen jälkeen oli juttu otsikolla "Sijoitukset kannattelevat SJL:n taloutta".
Todettiin, että Suomen Journalistiliiton varallisuus on yli 23 miljoonaa euroa ja liiton sijoitukset tuottavat hyvin. Kiinteistösijoituksia on mm. 3 miljoonan arvosta ja osakerahastoja yli 8 miljoonan arvosta.

Näin Sofian ja Carl-Philipin häiden tienoilla oli sitten varsin ajankohtainen haastattelu (2 sivua) hovitoimittaja-freelancerista, joka kirjoittaa paljon kuninkaallisista.

Myös Talvivaaran kaivoksen käsittelyä aiheena mediassa ruodittiin 2 sivun verran. Median yritys harjoittaa jonkinlaista itsekritiikkiä?

HTML5-mies Kari Kuukka kirjoitti kolumnissaan (puolisivua) ansiokkaasti omasta opetustoiminnastaan. Tätä miestä kannattaa seurata, jos haluaa tietää, minne kuvankäsittely on menossa: kari(at)docimages.fi

RIP-osastolla media koki myös harjoittaa jonkinlaista itsekritiikkiä julkaisemalla Eero Taivalsaaresta kirjoitetun nekrologin, jossa kerrottiin selkeästi, että toimittajien joukossa on ollut ainakin yksi toimittaja, joka alunperinkin selkeästi asettui EU-jäsenyyttä vastaan. Jo v. 1991 Taivalsaari oli osannut visioida tämän:"yhdentymistä seuraa suomalaisen hyvinvointivaltion nopea rapautuminen ja luonnon tuhon kiihtyminen". Postuumi hatunnosto Taivalsaarelle ja hänen organisoimalleen osuuskunta Näköpiirille.

Viestinnän Keskusliiton toimitusjohtajana aloittaa elokuussa Jukka Viitasaari, entinen MikroPC:n, Tietokoneen, MacMaailman ja Talsan toimituspäällikkö. Hän sanoo näin:"Medialukutaito on tärkeää jo kansallisen turvallisuudenkin kannalta, jotta kuluttajat osaavat erottaa laadukkaat mediasisällöt trollien tuottamasta propagandasta."

Viitasaari on siis kartalla; trollien tuottama propaganda huolestuttaa.

Henkilökohtaisesti olen kuitenkin enemmän huolissani suomalaisten rapautuvasta sisälukutaidosta, sanavaraston kapeutumisesta, kielen köyhtymisestä, kommunikaation siirtymisestä lähinnä kuvien varaan kuten esim. Instagramissa.

Joskin jatkoksi on todettava, että jos suomenkieli vähitellen puuroutuu jonkinlaisen fingelskan joukkoon, niin voihan olla, että kuviin perustuva viestintä jättää vähiten tilaa kommunikaation vinoutumiseen, väärinkäsityksiin ja käsitteiden murenemiseen, mikä siis vääjäämäättä tapahtuu, kun kyvyttömyys sanalliseen kommunikaatioon valtaa alaa. Bussilipun ostaminen sujuu vaikka käsimerkeillä, mutta miten varoittaa esimerkiksi vaarallisen kemikaalin tunkeutumisesta hengitysilmaan, jos ei ole yhteistä kieltä? Tai yhteisiä kirjaimia ja numeroita, joilla riipustaa paperiin esimerkiksi alkuaineen nimi tai kemiallisen yhdisteen kaava? Tässä kohtaa soisi erityisesti ympäristötieteilijöiden heräävän. Vesi voi olla sekä kirkasta että myrkyllistä. Säteily on läpinäkyvää.

Ai niin -- tuli vielä mieleen tuosta läpinäkyvyydestä. Sivulta 29 löytyy mielenkiintoinen yhden palstan epic fail, joka on kainosti otsikoitu seuraavasti: "Oliko Hesari maidontuottajan asialla?"

Oi, joi, joi! Mites nyt noin? Hesari oli päästänyt etusivulleen Valion maitomainoksen, vaikka samana päivänä - ihan vahingossa tietenkin, vakuuttaa vastaava päätoimittaja Kaius Niemi - oli sisemmillä sivuila myös pääuutisena juttua maidosta. Vahinkoa ja tahattomuutta oli Hesarin maitopäivään kuulemma osunut enemmän kuin utaretta putkeen. Mutta tokihan me Kaiusta uskotaan - jos ei minkään muun vuoksi, niin maidon itsensä. Varsin harmiton tuotehan tuo on ja nyt, kun Venäjä ei vedä, niin kotimarkkinoita pitää tehostaa.

Onhan se aivan loistavaa, että Hesarikin toisinaan ponnistelee yhteiseksi hyväksi ja muistaa alkutuottajia, joiden elämä edelleen kuluu 365 päivänä vuodessa navetassa, kun maitoa tuotetaan, ja veroja maksellaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset