Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Suomen lipun häpäiseminen ei romahduta Suomea

  • Miksi tällaisen pelleilyn pitäisi pelottaa suomalaisia?
    Miksi tällaisen pelleilyn pitäisi pelottaa suomalaisia?

Vihreiden puoluekokoukselle esitetään aloite Suomen lipun häpäisemisen rangaistavuuden poistamisesta. On hienoa, että Vihreätkin ovat alkaneet ajaa sananvapautta. Tästähän ei ole montaa vuotta, kun Vihreät vielä iloitsivat Jussi Halla-ahon saadessa tuomion jumalanpilkasta. Selkeästi puolue on kuitenkin ottamassa ihmisoikeusmyönteisemmän kannan.

Se, mitä Suomen lippu edustaa, on vapaus. Sananvapaus oli yksi niistä oikeuksista, joiden vuoksi veteraanit taistelivat. Mikäli he olisivat hävinneet sodan, olisimme joutuneet elämään valtiossa, jossa julkista valtaa ja valtiota ei saa kritisoida, vaan kritiikistä joutuu Siperiaan. Olisikin jo hyvä aika herätä siihen todellisuuteen, että vapaus, jota siniristilippu edustaa, on huomattavasti tärkeämpi asia kuin sitä symbolisoiva esine. Tässä on erityisen tärkeää huomata se, että sananvapauden ydinaluetta on suojata niitä mielenilmaisuja, jotka häiritsevät, ahdistavat ja loukkaavat. Mukavien ja kaikkien mielestä kivojen asioiden sanominen ei alunperinkään tarvitse erityistä perustuslain suojaa.


Jos valtiossa on kriminalisoitu valtion symboliin kohdistuvat mielenilmaisut, ei tuo valtion symboli voi enää edes nauttia aitoa kunnioitusta. Kaikki kunnioitus perustuu tällöin siihen, että kunnioitus on lain edellyttämää. Lain edellyttämä kunnioitus ei voi olla koskaan yhtä aitoa kuin puhdas, vapaaehtoinen kunnioitus. Valtio, joka pelkää itseensä kohdistuvaa kritiikkiä, on myös heikko valtio. Itse en tahdo, että Suomi on yhtä heikko kuin esimerkiksi islam, vaan tahdon luottaa siihen, että suomalaisten itsevarmuus kestää myös Suomeen kohdistuvan kritiikin ilman älämölöä tai juridisia rangaistuksia.

Tässä on hyvä huomata myös se, että juurikin lipun häpäisemisen laittomuus tekee lipun häpäisemisestä niin houkuttelevaa. Kun lipun häpäiseminen on liki uskonnollinen tabu, sen häpäiseminen muuttuu äärimmäisen vahvaksi mielenilmaisuksi. Jos sananvapaus olisi lippua tärkeämpi asia, ei myöskään lipun häpäisemisessä olisi enää järkeä, minkä vuoksi sitä häpäistäisiin vähemmän. Tähän on hyvä taas heittää islam-vertaus: ainoa syy, minkä vuoksi Muhammedista piirretään niin paljon pilakuvia, on se, että pilakuvien piirtäminen Muhammedista on kiellettyä.

Älkää siis pelätkö, suomalaiset. Kansamme ja maamme on riittävän vahva, että se ei romahda, mikäli muutama kiakkojuhlailija sytyttää siniristin liekkeihin. Kansallisen itsetuntomme tulee olla riittävän hyvä ja vahva, että kestämme siihen kohdistuvan rankankin kritiikin. Sananvapaus on tärkeämpi kuin mikään symboli voi koskaan olla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Pauli Leinonen

Ok. Mutta, tässä taloudellisessa tilanteessa voisi tuonkin asian muuttaa Suomen taloutta kohentavaksi. Esim. lipun häpäiseminen maksaisi kaksinkertaisen liikennerikkomusmaksun verran. Toinen keino olisi ottaa pois valtion ja muiden yhteisojen myöntämät tuet järjestöltä vaikka 5 vuoden ajaksi. Näistä saattaisi kertyä ihan mukava summa. Piraattipuolue voi käyttää ko ideat vapaasti toiminnassaan.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Helpointahan olisi ottaa kerralla kaikilta puolueilta ja poliittisilta järjestöiltä kaikki tuet riippumatta siitä, häpäisevätkö ne lippua vai eivät. Tulisi huomattavasti enemmän ja varmemmin säästöjä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuostahan voisi kehittää tuoteidean WC-paperin valmistajalle. Rulla koostuisi nykyiseen tapaan irtirepäistävistä arkeista ja jokainen arkki oli yhdessa rullassa aina tietyn yhden valtion lipuksi painettu.

WC:n viereen saisi sitten kukin valintansa mukaan ostaa vaikkapa Venäjän lipuilla, Suomen lipuilla, USA:n lipuilla tai millä tahansa lipuilla kuvioidun paperirullan.
Myyntitilastoissa voitaisiin kuukausittain julkaista eri maiden lippujen menekkiluvut, jolloin sitä kautta saataisiin myös poliittisluontoisia galluptuloksia.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

No näitä wc papereita saa jo mielihalunsa mukaan. Ukrainassa kuulemma Putin wc paperi tai eteismatto on erityisen suosittu.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Kun lipun häpäiseminen on liki uskonnollinen tabu, sen häpäiseminen muuttuu äärimmäisen vahvaksi mielenilmaisuksi."

Juuri tästä syystä lipun häpäisemisen pitää olla rikos. Kansalaisilla pitää olla mahdollisuus esittää väkivallattomia, mutta vahvoja mielenilmauksia. Nykyään kun sotilaspassin saa polttaa, niin reserviläisillä ei enää ole yksinkertaista mahdollisuutta protestoida mahdollista liittymistä Natoon.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Kannattaisiko sitten esimerkiksi blogien kirjoittaminenkin kriminalisoida, niin kansalaiset saisivat entistä vahvempia keinoja ilmaista mieltään?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tämän takia en varmaan koskaan pysty äänestämään vihreitä. Työläisiä ja huono-osaisia pieksetään kahden metrin kepillä ja yhteiskunta tekee hidasta kuolemaa, niin puoluekokouksessa pohditaan, että saako Suomen lipun päälle kusta.. Pinnalle nousivat varmaan myös ikuisuuskysymykset Jopo-radoista, moniaviollisuudesta, eläimiinsekaantumisesta ja sukurutsasta.

Enpä ihmettele, jos Suomi uppoaa omaan paskaansa, kun ihmistenkin päät tuntuvat olevan sitä täynnä. Tällaisia triviaaleja kysymyksiä satelee päivittäin, eikä näillä lopujen lopuksi ole hyvinvoinnin kanssa mitään tekemistä. Tuntuukin että ne arvot, joita minä vihreissä joskus arvostin, ovat aika kaukana tuosta groteskista kaupunkilaispuolueesta ja nuorison leikkikentästä.

Ja sitten itse kysymykseen. Se, että poltellaanko tulevaisuudessa lippuja vai ei, on minulle yksi ja sama. Pattiin silti ottaa. Ymmärrän kielletyn hedelmän himon sekä sen, että tällä pyritään viittaamaan länsimaalaiseen intoon piirrellä Muhammedin kuvia. Molemmista joku loukkaantuu, joku pahoittaa mielensä.

Yksi vihreä tuttavani toisaalta puolusteli minulle, että puoluekokoukseen tehdään aina sadottain aloitteita ja sitten lehdistö poimii niistä yksi tai kaksi hassua, jonka jälkeen yhdessä päivitellään kuinka hölmöjä nuo oikein ovat. Tiedä sitten, pelleilyä joka tapauksessa.

Veijo Ylä-notko

Voisin itsekin pyyhkäistä suåmenlippupaperilla ihan vaan siksi, että siinä on uskonnollinen symboli.
Mutta näiden vihreiden kiakkovieraiden taholta odottelen v....tutuksen hoitoon polttoitsemurhia ja ihmettelen kuten J. Nikula, eikä voitaisi myydä paikkoja vapaaehtoisille mellakkapoliisi riveihin.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Kun kerran sananvapaudesta keskustellaan, niin olisi syytä kiinnittää huomiota siihen, miten perustuslaki määrittelee sananvapauden:

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/199907...

"12 § Sananvapaus ja julkisuus

Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ENNAKOLTA estämättä. Tarkempia säännöksiä sananvapauden käyttämisestä annetaan lailla. Lailla voidaan säätää kuvaohjelmia koskevia lasten suojelemiseksi välttämättömiä rajoituksia."

Toisin sanoen perustuslaki kieltää ennakkosensuurin. Se ei kuitenkaan kiellä viestin julkistamisen jälkeen mahdollisesti tulevaa rangaistusta. Oletetaan, että esitän jollekin henkilölle tappouhkauksen. Saan sanoa sen, mutta uhattuani tätä henkilöä, niin hänellä on oikeus nostaa minua vastaan syyte laittomasta uhkauksesta.

Laki Suomen lipusta vuodelta 1978 säätelee, sitä miten Suomen lippua tulee kohdella. Kyseisen lain 8. pykälä määrittelee lipun häpäisyä:

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1978/197803...

"8 §

Joka julkisesti turmelee «Suomen» lipun tai käyttää sitä epäkunnioittavasti taikka luvattomasti ottaa paikaltaan yleisesti nähtäville asetetun «Suomen» lipun, on tuomittava Suomen lipun häpäisemisestä sakkoon. (21.4.1995/588)"

Jos ollaan aivan tarkkoja, niin tuossa aloitteessa on ehdotettu myös "uskonrauhan rikkomisen, uskonnonharjoituksen estämisen ja hautarauhan rikkomisen kieltojen kumoamista."

Lähde: http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/aloite-vihrei...

Viime kädessä tuosta aloitteesta tulisi puhua kokonaisuutena eikä vain poimia Suomen lipun häpäisyä ja käsitellä sitä. Länsimaiseen kulttuuriin kuuluu uskonnonvapaus ja se edellyyttää, että kaikilla Suomessa hyväksytyillä uskonnoilla on oikeus omiin uskonnonharjoituksiinsa Suomen lain puitteissa. Kenelläkään yksityisellä ihmisellä tai organisaatiolla ei ole oikeutta estää uskonharjoituksia. Vain valtiolla on oikeus siihen jos uskonnonharjoitukset loukkaavat Suomen lakeja.

Ks. Uskonnonvapauslaki 2003:
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2003/200304...

Hautarauhan suhteen totean sen, että vaikka ihmiset eivät kunniottaisi ketään elävää ihmistä, niin kuolleita ja heidän viimeisiä leposijojaan tulisi kunnioittaa. Olisiko mukava nähdä muiden ihmisten tanssivan esim. vanhempien taikka isovanhempien haudoilla?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset