Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Jedit ovat ISIS - Palpatine oli oikeassa

  • Jedien normaali tapa toimia
    Jedien normaali tapa toimia

Tulipa suoritettua rankka projekti ja katsottua Star Wars prequel-trilogia läpi. Vaikka trilogiaa parjataan paljon, ei se oikeasti ole lähellekään niin paha kuin yleensä annetaan ymmärtää. Pitää vain tajuta, mistä elokuvasarjassa on oikeasti kyse. Leffat eivät ole mikään yksioikoinen tarina siitä, miten Darth Vaderista tuli paha, vaan todellisuudessa elokuvasarja kertoo tarinan äärifundamentalistisen uskonlahkon taistelusta vakiintunutta järjestystä ja rauhaa vastaan sekä siitä, miten demokratia ja oikeudenmukaisuus lopulta voittaa uskonnollisen terrorin. Äärifundamentalistisella uskonlahkolla tarkoitan tietystikin jedejä ja demokratialla Palpatinen imperiumia.

Jedit ovat käytännössä Star Wars -maailman ISIS. Kyseessä on äärifundamentalistinen uskonlahko, joka opettaa kaikkien luonnollisten vaistojen hylkäämistä sekä täyttä kuuliaisuutta uskonnollisille opetuksille ja kultin suurille mestareille. Jedit ovat aivopestyjä uskonsotureita, jotka oikeuttavat väkivaltaisen terrorinsa muinaisilla opeilla ja fyysisellä ylivertaisuudella. Mikäli kansa ja demokratia on tämän uskonnollisen ääriliikkeen kanssa eri mieltä, ääriliike ei epäröi vahingoittaa tai jopa murhata kaikkia, jotka seisovat heidän valtansa tiellä. Jedit harjoittavat kidnappaamista, propagandaa, salamurhia ja sotaa saadakseen rautaisen tahtonsa yli koko galaksin. Jos ette usko, niin annanpa muutaman esimerkin suoraan itse George Lucasin kynästä.

Episodi ykkösessä jedit ottavat Anakinin luokseen ja hylkäävät hänen äitinsä orjuuteen. Anakinia pidetään aluksi liian vanhana, mutta lopulta häntä aletaan kuitenkin kouluttaa. Jedit siis ensinnäkin kaappaavat lapsia omaan kulttiinsa, jossa he opettavat kakaroille rakkaudetonta elämäntapaa ja pyrkivät aktiivisesti tappamaan heidän normaalin tunne-elämänsä. Toiseksi tämä kultti edellyttää, että lapset ovat riittävän nuoria, jotta he eivät olisi vielä vahingossa saaneet turmelevaa elämänkokemusta, vaan heidät voitaisiin aivopestä jo pienestä pitäen. Jedejä ei myöskään kiinnosta lainkaan, mitä tapahtuu lasten vanhemmille, kuten näemme Anakinin äidin Shmin kohtalosta. Shmi, köyhä orja, ruokkii ja asuttaa jedit, mutta jedit eivät osoita hänelle minkäänlaista kiitollisuutta. Ja kysymyshän ei ole siitä, etteivätkö he olisi voineet sitä tehdä, sillä jedivoimin he olisivat helposti saaneet Shmin vapaaksi ja voineet viedä hänet tasavaltaan, jossa orjuus on kielletty. Heitä ei tämä kiinnostanut, vaan he ainostaan tahtoivat ottaa Anakinin kulttinsa jäseneksi.

Episodi kakkosessa joukko separatistisia tähtikuntia pyrkii eroamaan tasavallasta kreivi Dookun johdolla. Nämä tähtikunnat siis pyrkivät saamaan itsenäisyyden ja toteuttamaan niitä samoja vapauden ja kansansuvereniteetin perusteita, joihin meidänkin kansainvälinen oikeutemme perustuu. Jedit eivät tietenkään katso tätä hyvällä, vaan he hyökkäävät Dookun kimppuun ja pyrkivät surmaamaan tämän. Koska jedit ovat toistaitoisia amatöörejä, he tietysti epäonnistuvat ja häviävät. Dooku on kuitenkin armollinen ja lupaa, että ei tapa yhtäkään jediä, mikäli nämä antautuvat. Jedit eivät tähän suostu, vaan pyrkivät uskonhurmoksessaan edelleen surmaamaan Dookun. Käytännössä tämä jedien touhu ei eroa ISIS-fanaatikkojen itsemurhapommituksista. Kun Dooku sitten lopulta pakenee paikalta, käskee itse Yoda jedejä murhaamaan hänet, sillä jos Dooku pääsee kertomaan mielipiteitään tähtikunnille, useammat tähtikunnat pyrkivät saavuttamaan itsenäisyyden tasavallasta.

Ja miettikääpä niitä kloonisotureita. Siinä missä Dookun joukot käyvät eettisesti sotaa roboteilla, jotta yksikään elävä olento ei kuolisi, jedit taistelevat kloonisoturien kanssa. Jedeille siis luodaan sotaa varten uutta elämää, jonka ainoa funktio on kuolla kivuliaasti taistelussa. Jedit harjoittavat aktiivisesti elävien olentojen orjuuttamista ja tapattamista samaan aikaan kuin ns. "pahikset" taistelevat droideilla ja varmistavat, että separatististen siirtokuntien kansat eivät joudu kuolemaan ja kärsimään.

Jedit viis veisaavat demokratiasta tai laillisesta vallasta. Episodi kolmosessa Anakin saa kuulla Palpatinen olevan sithin musta lordi, minkä hän menee tietysti kuuliaisen uskonsoturin tavoin kertomaan jedineuvostolle. Jedineuvosto lähettää välittömästi joukon vahvimpia jedejä tappamaan Palpatinen. Huomatkaa, että Palpatine ei ollut tehnyt mitään laitonta tai edes kyseenalaista, vaan hän oli koko tasavallan demokraattisesti valittu johtaja. Ainoa väärä oli se, että hän oli sithi. Jedit siis pyrkivät salamurhaamaan demokraattisesti valitun johtajan, koska tämä johtaja edustaa eri uskontoa kuin he itse. Mitään senaatin mandaattia heillä ei tälle toiminnalle ollut.

Onneksi jedit epäonnistuvat salamurhassaan ja lopulta Palpatine voittaa ja onnistuu kitkemään koko äärifundamentalismin juuriltaan. Terroristisolun tuhouduttua Palpatine olikin vapaa rakentamaan paremman ja oikeudenmukaisemman galaksin. Ennen keisarillista valtaa galaksissa oli sortoa ja kärsimystä. Esimerkiksi Naboolla kantaväestö sorsi armottomasti gungan-vähemmistöä, Tatooinella taas oli orjakauppaa, Coruscantissa myytiin avoimesti huumeita kadulla ja niin edelleen. Sen jälkeen, kun Palpatine on päässyt valtaan, ei mitään näistä esiinny enää yhdessäkään Star Wars -elokuvassa. Palpatine siis toteutti lupauksensa ja toi galaksiin rauhan ja järjestyksen uskonnollisten fanaatikkojen pyrkimyksistä huolimatta. Galaksista tuli parempi paikka, kun Palpatine pääsi valtaan.

Kiitos, Palpatine. Ilman sinua galaksi olisi paljon synkempi paikka.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Noh, tuosta tuli mieleen vanha peli. Tie Fighter pelinä oli 90-luvulla aina parempi kuin Xwing.... (pc:llä ainakin, en tiedä käännettiinkö niitä millekään konsoleille.. tuskin sen aikaisille). Ei välttämättä kyllä mainitsemistasi syistä ;)
Pitäisi kai pelata uudestaan. Imperiumin paatos oli muistaakseni tiukkaa ja viihdyttävää propagandaa (tai siis rauhan ja vakauden oikeudenmukaista palauttamista).

http://en.wikipedia.org/wiki/Star_Wars:_TIE_Fighter

Nörttimäisen paljon olet jaksanut analysoida elokuvia.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Näin naisena kiinnitin huomiota ihan eri asioihin. Darth Vader oli ainoa Jedi-ritari, joka rakastui naiseen...

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Rakastuihan Lukekin, omaan siskoonsa.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Juu, mutta nyt on kyse vanhemmasta historiasta.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Darth Vader on muovikypäräinen, burghaan pukeutunut nössö, jonka jopa Chris Tucker pälpättäisi alta aikayksikön suohon.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Pitäisi katsoa kaikki uudelleen. Niin paljon on jäänyt unohduksiin. Jotenkin se Darth Vaderin kohtalo kouraisi. Eipä olisi todellakaan ensimmäinen eikä viimeinen rakkauteen pettynyt mies, joka muuttuisi pahaksi.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Mielenkiintoinen ja loistava "analyysi". En ole ikinä itse tältä kannalta tätä ajatellut.

Ihan yleisellä tasolla vähän aiheen sivusta totean että TV:n ja elokuvien "sankarikäsitys" on muuttunut 30 vuodessa paljon suhteessä epäinhimilliseen kohteluun ja suoranaiseen kidutukseen. Vanhoissa sarjoissa ja elokuvissa yleensä sankareita kidutettiin ja tämä kuvattiin epäinhimillisenä ja epäoikeudenmukaisena. Nykyaikaisissa sarjoissa sankarit kiduttavat ja tämä kuvataan oikeutettuna hyötyyn nähden. Hyvinä esimerkkeinä esim. Supernaturalin demonien kiduttaminen, Legendsin päähahmon käyttämä väkivalta kuulustellessa peitehahmonaan rikollisia tai Arrow-sarjan päähahmon kuulustelumenetelmät. Välillä tulee mieleen että manipuloidaanko koko länsimaista yhteiskuntaa TV:n avustuksella hyväksymään kidutus ja epäinhimillisen kohtelu "hyvän" tavoitteen saavuttamiseksi.

Veijo Ylä-notko

Ennen ISIStä, ja varsinkin siihen liittyneitä "länsimaalaisia" pidin jihadisteja kuolevan kulttuurin viimeisinä kouristuksina.
No-go-zonet, tai lähes sellaiset, osoittavat, että on mahdollista elää "lännessä" sharian alla, hyysärien avittamana.
Yksi tyttö "putosi" taas parvekkeelta Rinkebyssä viime viikonloppuna.

Käyttäjän indy kuva
Torsten Sandberg

pirulainen, sie se olet keronen aika älykäs mies!

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Oikea käännös "tähtikunnalle" olisi aurinkokunta. Voi tosin olla että tekstityksissäkin on sama virhe.

Elokuvissa jedien tuho ei vapauta kloonisotilaita orjuudesta, sen sijaan he jatkavat Imperiumin palveluksessa. Kloonit vain siirtyvät palvelemaan toista uskonlahkoa, joka on vuosituhansia sitten eronnut jedeistä.

Lisäksi sithit ovat klooniarmeijan luomisen takana. Tämä käy ilmi episodeista I-III, jos tarkkaan katsoo. Klooniarmeijan tarkoitus on tappaa jedit, siksi he ovat parhaita.

Jedit eroavat ISIS:stä yhdellä tavalla, he eivät pyri ainakaan elokuvissa, hallitsemaan tasavaltaa. Päinvastoin, he ovat vannoneet uskollisuutta senaatille. Tasavalta kuitenkin on heikko ja Sidious (Palpatine) onnistuu tästäkin syystä korvaamaan sen totalitaarisella imperiumillaan.

Käyttäjän AnttiEskelinen kuva
Antti Eskelinen

Nyt tulee kyllä aika mutuilua sieltä. Jedimestari Sifo-Dyas tilasi klooniarmeijan salaa senaatilta. Eivät Sithit. Asia kyllä mainitaan ihan elokuvassakin, joten oles itse tarkkana.

"Sifo-Dyas tilasi salaa suuren klooniarmeijan Kaminolta suojaamaan Tasavaltaa. Ennen tätä Dooku oli jättänyt jedi-säädyn ja kääntynyt pimeälle puolelle Darth Sidious mestarinaan. Dooku sai tietää klooniarmeijan tilauksesta mestariltaan, joka myös kertoi aikeista itse käyttää armeijaa. Viimeisinä tehtävänä todistaa pimeän puolensa Dooku murhasi Sifo-Dyasin ja otti klooniprojektin haltuunsa. "
http://fi.starwars.wikia.com/wiki/Sifo-Dyas

Käyttäjän HenriMantysaari kuva
Henri Mäntysaari

Tämähän on vähintäänkin bäckmanilainen tulkinta.

Palpatinen Uusi järjestys oli verinen ja rasistinen diktatuuri. Vader ja Sidious olivat mielivaltaisia tyranneja - juuri HE käyttivät salamurhia, kidutusta ja sotaa työkalunaan. Uusi järjestys orjuutti järjestelmällisesti ei-ihmislajeja ympäri galaksia, esimerkiksi wookieita. Tällaista ei mitenkään voi puolustaa järjestyksen ylläpitämisellä.

Se on totta, että Mace Windu toimi harkitsemattomasti yrittäessään pidättää Palpatinen saatuaan selville tämän kaksoisroolin. Sithismi ei voi tasavallan lakien mukaan yksin olla rikollista, tosin tasavallan perustuslain vastainen toiminta (separatismi) luonnollisesti on. Palpatinea ei kuitenkaan olisi pitänyt yrittää pidättää vain jediritarien toimesta: operaatio olisi pitänyt koordinoida senaatin tasavaltalaisen siiven (Mothma, Organa, Amidala, Bel Iblis) kanssa.

Kirjoitus voisi hyvinkin olla kotoisin Alderaanin kuninkaallisessa yliopistossa opettavan Coruscantilaiseen kriminologiaan perehtyneen dosentin näppäimistöltä.

Hermanni Peltola

Tämähän vain alleviivaa analogiaa nykytilanteeseen. Kyseessä ei ole hyvän ja pahan taistelu, vaan kahden erilaisen pahan välinen kamppailu. Kovin samanlainen asetelma on Isisin ja Länsiliittouman välillä, kuten myös sivumennen sanoen Venäjän ja Yhdysvaltain sapelinkalistelussakin.

Yksi kolikko, kaksi puolta. USA-Venäjä, Shiiat-Sunnit, Kristinusko-Islam, Persut-Taleban, Jedi-Sith...

Käyttäjän HenriMantysaari kuva
Henri Mäntysaari

Ei pidä paikkaansa. On selkärangattomuutta jos Uuden järjestyksen pahuutta ei voi sanoa pahuudeksi vaan puhutaan siihen malliin että "Kyllä Kapinaliittokin/Tasavaltakin teki sitä ja tätä".

Uusi järjestys oli natsimaista pahuutta puhtaimmillaan, joka ei sitä myönnä, valehtelee itselleen.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Mieleeni kopsahti todella ilkeä ajatus. Entäpä jos nykypäivän viihde jossakin matkan varrella muuttuu uskonnoksi?

Jos parintuhannen vuoden päästä Jediläiset taistelevat Sauronin palvojien kanssa tai jotakin vastaavaa.

Minulla kun on ikävä tunne, että näin ihmiskunnan historiassa on jo moneen kertaan käynyt.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset