Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Teosto on kulttuurin vihollinen numero yksi

  • Jos soitan kuolleen artistin musiikkia omalla kitarallani kadulla, joudun maksamaan siitä jollekin Anssi Kelalle. Logiikka?
    Jos soitan kuolleen artistin musiikkia omalla kitarallani kadulla, joudun maksamaan siitä jollekin Anssi Kelalle. Logiikka?

Teosto on kyllä kulttuurin vihollinen numero yksi. Koska pikkutyttöjen läppärien takavarikoinnit, lakimiesfirmojen kautta lähetetyt laittomat uhkaukset ja nuorten ajaminen elämänsä mittaiseen velkavankeuteen ei tälle hirviölle riitä, on Teosto päättänyt ryhtyä nyt piinaamaan myös viattomia katusoittajia. Samaan aikaan kuin viranomaiset eivät enää vaadi katusoittajilta lupia, on Teosto ryhtynyt myymään "elävän musiikin pienlupia".

Jos siis meikä ottaa kitaran tuosta ja menen soittamaan Dioa ja Beatlesia Rotuaarille, Teosto tulee siihen väliin ja vaatii, että meikä antaa rahaa Teostolle, vaikka Teosto ei ole koskaan ollut millään tasolla tekemisissä sen kanssa, että Dio ja Beatlesit sävelsivät hyviä biisejä tai että minä soitan niitä paskasti. Teosto siis vaan tulee apajille ja ryhtyy riistämään kulttuuria kartuttaakseen omaa ja jäsentensä lompakkoa. Mitään hyväähän tämä ei Diolle, Beatlesille tai kansalaisille tuota.

Toisaalta eipä Teoston tehtävänä olekaan tuottaa hyvää, vaan takoa rahaa. Teostohan on tunnetusti yksityinen voittoa tavoitteleva yritys, jolle on jostain syystä annettu viranomaisten kaltaisia oikeuksia vaatia lupia, sakottaa ja verottaa. Perustuslain mukaan tällaisia kansalaisten oikeuksiin puuttuvia valtuuksia ei tulisi voida luovuttaa muille kuin viranomaisille, paitsi jos se on tarpeen ja ei vaaranna kansalaisten perus- ja ihmisoikeuksia. Merkittävää puuttumista - jollaisena esim. verotus yleensä nähdään - ei tulisi voida ulkoistaa yksityisille missään tapauksessa. Teoston kohdalla perustuslaki on kuitenkin nakattu jeeraan, kuten suomalaisessa hallintokulttuurissa on tapana, mikäli perustuslain noudattaminen uhkaa valtansa vakiinnuttaneita tahoja.

Teosto ja tekijänoikeusteollisuus, jota se edustaa, on yksi suurimmista suomalaiseen kulttuuriin kohdistuvista uhista. Jos suomalaista kulttuuria tahdotaan tukea, yksi äärimmäisen hyvä tapa tehdä se olisikin lakkauttaa Teosto, poistaa Teosto-verot ja -maksut sekä vapauttaa kulttuuria siten, että tavallinen jannu voi esimerkiksi soittaa soittimia tai laulaa kadulla ilman erillisiä lupia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Ei hyvää päivää taas
"Sanaton"

Kyllä minä jotenkin ymmärrän amatöörirämpyttäjänäkin että musalla pitää tienata
Mutta en nyt jotenkin usko että katusoittajan roposet kiinnostaisivat jotain isompaa artistia tai sitten on kyllä eri halju kitupiikki jo

Tuli kerran liityttyä tuohon systeemiin
Kirjoitin parit tekstit kavereille ja kun julkaisivat virallisesti
Piti sitten laittaa nimet paperiin
Onneksi ei ole koskaan missään soineet kappaleet
Ei ole tarvinnut sitten asioida näin hauskojen huumoriveikkojen kanssa

Omiani kappaleitani en ole tuonne edes ilmoittanut
Kun eivät ne kuitenkaan radioissa soi
Ne vähät keikat missä niitä soitan eivät rahapussiani lihottaisi myöskään
Varsinkin kun pienten artistien korvauksia pienennettiin juuri isojen hyväksi
Että sillä lailla juu
Rahaa on revittävä jotta hallinto pelaa ja banjot soi
Tai sitten ei soi

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Tiukat tekijänoikeudet usein tappaa kulttuuria sen synnyttämisen sijasta.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Jos toisen tekemä taide halutaan tekijänoikeuksista vapaaksi, niin miksei sama koske muutakin tekemistä. Olisihan se mukavaa, jos voisin vapaasti naapurin hakkaamat halotkin hyödyntää!

Toimituksen poiminnat