Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Vastuullinen alkoholipolitiikka ei tarkoita hyysäystä

  • Puliukot alkoivat tenuttaa korvikealkoholia, koska Suomessa oli kieltolaki. Kieltolaki aiheuttaa juoppoutta.
    Puliukot alkoivat tenuttaa korvikealkoholia, koska Suomessa oli kieltolaki. Kieltolaki aiheuttaa juoppoutta.

Keskustan eduskuntavaaliehdokas Pekka Puska kertoo, että keskioluen kieltolakia ei ole poistettu Keskustan ohjelmasta, vaan Keskusta vaan miettii, mikä olisi ovelin kikka saada ujutettua kieltolaki mukaan politiikkaan. Puskan mukaan alkoholi tappaa meidät kaikki ja koko suomalainen kansa tulee kuolemaan sukupuuttoon, koska äijät juovat Olvia saunakaljana. (Citation needed.)

Todellisuudessa suomalaiset eivät kuitenkaan ole mitään rapajuoppoja, vaan täällä juodaan saman verran kuin Euroopassa muutenkin. Myöskään humalahakuinen juominen ei ole Suomessa mitenkään erityislaatuisella tasolla muuhun Eurooppaan nähden, eivätkä suomalaiset kärsi alkoholin haitoista sen enempää kuin muutkaan eurooppalaiset. Tämän lisäksi kansamme on sivistynyttä, Euroopan koulutetuinta ja yksiä älykkäimmistä kansoista koko planeetalla. Me emme oikeasti tarvitse virkamiehiä ja poliitikkoja kertomaan meille, minkä verran bisseä saamme juoda yhtään sen enempää kuin tarvitsemme heitä syöttämään meille Pilttiä. Holhoaminen on typerää, turhaa ja ihmisarvoa alentavaa, eikä siitä ole mitään hyötyä.

Suomen alkoholipolitiikkaa pitää muuttaa huomattavasti sallivampaan ja eurooppalaisempaan suuntaan. Baarien aukioloajat ja hinnoittelu tulee vapauttaa täysin, kuten myös alkoholin mainonta. Baareille ja panimoille tulee myöntää oikeus myydä tuotteitaan ulos miten tahtovat riippumatta siitä, minkä verran tuotteissa on alkoholia. Alkoholiveroa pitää laskea niin rajusti, että viinaralli Virosta tyrehtyy ja ruotsalaiset sekä norjalaiset alkavat viinarallata Suomessa. Alkoholin anniskelu sekä myynti tulee vapauttaa ja kaikki typerät "saat tilata kerralla vain yhden tuopin"-pykälät tulee kumota. Ylipäätään alkoholipolitiikasta pitää tehdä ihmisarvoa ja vapautta kunnioittavaa.

Vastuullinen alkoholipolitiikka ei tarkoita hyysäystä ja kontrollia, vaan sitä, että ihmiset voivat itse ottaa vastuun toiminnastaan. Virkamiehet ja poliitikot eivät ole keskimärääistä fiksumpia tai vastuullisempia, vaan tasan samanlaisia törppöjä kuin kaikki muutkin. Heillä ei ole edes teoriassa kykyä tai osaamista sanoa, mikä on kansalle hyväksi ja mikä ei. Lisäksi virkamiesten harjoittama kontrolli ja hallinta maksaa veronmaksajille pitkän pennin sekä menetetyissä että kulutetuissa veroissa. Kieltolait eivät ole toimineet käytännössä koskaan, mutta about joka kerta ne ovat vahingoittaneet yhteiskuntaa radikaalisti. Etanolikielto ei poikkea muista kieltolaeista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Sari Haapala

Samaa mieltä aika lailla kaikesta, ja alkoholin nettitilaaminen ja tuonti EU:n sisällä tulee täysin vapauttaa, joka vapauttaisi myös tullin resursseja yksityisten kansalaisten kiusaamisesta oikeaan tullivalvontaan. Tällä hetkellä esim. etämyyntiä, joka on täysin laillista ja tilaajalle verovapaata ostoa pyritään rajoittamaan kaikin keinoin.

Alkoholin kulutus saattaisi lyhyellä aikavälillä lisääntyä, mutta pitkällä aikavälillä se tulisi varmasti joko pysymään samalla tasolla tai vähentymään, mutta ainakin varmasti "järkevöitymään", kun ihmisillä olisi mahdollisuus juoda esim. laatuviinejä ja oluita kohtuulliseen hintaan halvimpien bulkkioluiden ja kirkkaiden viinojen sijasta.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Mielestäni on tärkeää ajatella päihdepolitiikkaa sellaisena kokonaisuutena, jossa huomioidaan aina sekä päihteiden kieltämiset, sallimiset, rajoittamiset, jakelut ja hinnat että päihdehuolto.

Pahin yhtälö on liberaali politiikka suhteessa päihteiden käyttöön ja saatavuuteen että konservatiivi politiikka suhteessa päihdehuoltoon. Tarkoitan siis sitä, että päänsä ja elämänsä saa helposti, edullisesti, mukavasti ja luvan kanssa sekoittaa, mutta koko vastuu sen korjaamisesta ja haittojen vähentämisestä onkin sitten yhteiskunnalla eli verorahoin maksettuna. Nyt ollaan jo lähellä tätä tilannetta.

Yksi päihderiippuvainen työtön kustantaa arviolta noin 1500-2500e/kk yhteiskunnalle. Arvio on epätarkka, mahdollisesti alakanttiinkin maksimin osalta. Siitä puuttuu laskennallinen arvio siitä lisäkustannuksesta, jonka elämäntilanne aiheuttaa sosterin ja viranomaisjärjestelmän toiminnan lisäkuormituksena.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Päänsä ja elämänsä saa aina sekoittaa helposti, edullisesti, mukavasti ja luvan kanssa. Kieltolaki ei vaikuta tähän mitenkään, minkä huomaa siitä, että rahattomat spurgut vetävät päänsä sekaisin täysin riippumatta siitä, mitä poliitikot sanovat. Näin on myös tehty aina. Kieltolaeista kannattaa aina muistaa, että niillä ei ole merkitystä kuin normaaleille kohtuukäyttäjille. Ongelmakäyttäjiä ne eivät voi mitenkään estää. Yksi Lasolia tenuttava juoppo taas aiheuttaa yhteiskunnalle kevyesti enemmän kustannuksia kuin yksi olutta tenuttava juoppo.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Mutta jos liberaaliin päihdepolitiikkaan yhdistetään haaveilut perustulosta, niin kestääkö malli senkin, että muutama sata tuhatta junnaavaan elämäntilanteeseensa kyllästynyttä suomalaista päättää sekoittaa helposti, edullisesti, mukavasti ja luvan kanssa perustulon avulla ja sitten heitä kuntoutetaan ja asutetaan verorahoilla, JOITA EI ole tarpeeksi edelleenkään.

Ne joilla on lapsia tai toiveet hyvistä eläkevuosista, eivät voi suhtautua keveästi siihen, mihin suuntaan valtion talous kehittyy. Toivon pääseväni joskus eläkkeellekin, joka on riittävä. Mieluummin ennen 100 ikävuotta.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen Vastaus kommenttiin #5

Tällä hetkellä tilanne on juuri tuo kuvailemasi. Huomaa, että kuka tahansa voi nykyäänkin heittäytyä juopoksi sossun rahoilla milloin tahansa vain lystää. Perustulo ei muuta tätä tilannetta mitenkään, paitsi että se vähentää byrokratiaa ja mahdollistaa työn tekemisen niille, jotka tahtovat sitä tehdä.

Malli kestää kevyesti, koska ihmisillä on elämässään muitakin motivaatioita kuin saada päänsä mahdollisimman nopeasti sekaisin ja kuolla. Kieltopolitiikan purkaminen parantaa Suomen taloutta.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Kieltolaki viisinkertaisti alkoholinkäytön ja loi alkoholia ihannoivan kultuurin. Salakuljettajia ihaillaan yhä ja elokuvia, retkiä sekä kirjoja pukkaa aiheesta usein. Mielenkiintoista tuossakin on se, etteivät lakia säätäneet edes itse noudattaneet sitä. Valtioneuvostoon kärrättiin takavarikoituja viinapulloja kottikärryllä yli kauppatorin.
Alkoholin kulutus ei enää kasva ja nuoriso on lopultakin kääntymässä pois "nupit Kaakkoon" ryyppäämisestä. Nytkö pitäisi kollektiivirangaistuksella rokottaa koko kansaa?
Voi jestas tätä tekopyhää uusmoralismin aaltoa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset