Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Ydinvoima on seksikästä ja turvetta kannattaa polttaa

  • Ydinvoima on puhdasta, turvallista ja seksikästä. Vihreille lisäksi tiedoksi, että Suomea eivät uhkaa tsunamit.
    Ydinvoima on puhdasta, turvallista ja seksikästä. Vihreille lisäksi tiedoksi, että Suomea eivät uhkaa tsunamit.

Juha Sipilä on päättänyt liittyä ryhmään, joka ajaa vain "uusiutuvalla energialla" käyvää Suomea. Käytännössä tämä on sama ratkaisu kuin minkä Saksa teki päättäessään luopua ydinvoimasta. Seurauksena tietenkään ei ollut se, että Saksa pyörisi pelkästään uusiutuvilla, vaan se, että maan kivihiilen poltto on kasvanut ja kokonaisia kaupunkeja joudutaan siirtämään, jotta päästään louhimaan lisää kivihiiltä. Saasteet, pienhiukkaspäästöt ja muut ovatkin sitten tämän mukaiset.

Vaikka uusiutuvat energianmuodot ovat äärimmäisen hyvä juttu, ei yksinkertaisesti ole nykyisellä teknologisella tasolla mahdollista tuottaa niillä tarvitsemaamme määrää energiaa. Toki yksityisasuntojen energiantarve jossain etelässä voidaan hoitaa hajautetulla energiantuotannolla, aurinkovoimalla ja sellaisella, mutta teollisuudelle nämä kikat eivät yksinkertaisesti riitä. Esimerkiksi Kalevan painotalon päälle rakennettava Suomen suurin aurinkovoimala pystyy tuottamaan vain noin 10% painotalon tarvitsemasta energiasta.

Suomi tarvitsee ydinvoimaa. Ydinvoima on käytännössä ainoa järkevä tapa tuottaa tarvitsemamme määrä energiaa riittävän nopeasti ja tuottamatta ilmakehään ilmastonmuutosta edistäviä kasvihuonepäästöjä. Jokainen (paitsi ehkä Vihreät) varmasti myös tajuaa, että ydinvoiman käyttäminen ei tarkoita, että meidän tulisi luopua uusien energiantuotantotapojen kehittämisestä. Lisäksi mikäli emme itse tuota riittävästi energiaa, joudumme käytännössä tuomaan sen ulkomailta, joissa energia tietysti valmistetaan esimerkiksi ydinvoimalla. Käytännössä tämä "uusiutuviin siirtyminen" tarkoittaa energiantuotannon ulkoistamista ja riippuvaisuuden kasvamista ulkomaista.

Ydinvoiman lisäksi meidän kannattaa ryhtyä hyödyntämään enemmän turvetta. Vaikka turvetta pidetään uusiutumattomana polttoaineena, se ei sitä ole. Turvetta kehittyy sadassa vuodessa noin sentin verran. Mikäli yksinkertaisesti laskemme turpeen käyttämisen siten, että käytämme sitä vähemmän kuin mitä turvetta kehittyy, tulee turpeesta meille pätevää, uusiutuvaa polttoainetta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Nyt vain kehittämään geenimanipuloitua turvetta, joka tuottaa sentin vuodessa, niin voimme unohtaa ydinvoiman kokonaan.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

No, turvehan ei varsinaisesti ole laji, jota voisi geenimanipuloida, mutta onhan tuossa ideaa...

Tosin turpeen polttaminen tuottaa ympäristölle haitallisia ja ilmastonmuutosta edistäviä kasvihuonepäästöjä, minkä vuoksi puhtaampi ydinvoima on luonnollisesti ylivertaista turpeeseen nähden.

(En tiedä, oliko kommenttisi sarkasmia, koska olen typerä.)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eiköhän soistamme vapautuva metaani ole moninkerroin vaarallisempaa kuin turpeenpoltosta johtuvat päästöt.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Monista erilaisista lähteistä saamani informaation mukaan turve onkin ihan perseestä ja mikäli näiden lähteiden antama informaatio on parempaa ja laadukkaampaa kuin aikaisemmin omaksumani informaatio koskien turvetta, niin olen ollut väärässä. Olen pahoillani, että olen ottanut kantaa turveasiaan, vaikka en ole selkeästikään ollut perillä sen kaikista ominaisuuksista riittävästi, että minulla olisi ollut oikeutta ottaa siihen kantaa. Ydinvoiman edut ovat kuitenkin kestäneet edelleenkin kriittisen tarkastelun.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Oletko nähnyt suolammess nouseviakuplia, ne ovat metaanis, kun suohonlyä putken,niin mahdollisesti siitä nouseekin metaania.
Tyrnävällä keittivät aikoinaan kaivoista saadulla metaanilla.
Turpeen pölyhaitat ovat huomattavat ja altistavat astmalle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset