Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Nimilautakunta pitää lakkauttaa

  • Kuuluisa kirjailija Saint John Perse
    Kuuluisa kirjailija Saint John Perse

Suomessa on järjetön määrä turhaa byrokratiaa. Yksi esimerkki tällaisesta on nimilautakunta. Se voitaisiin yksinkertaisesti lakkauttaa. Lautakunnassa aikuiset istuvat ja miettivät keskenään, että tytön nimi saa olla Gandalf tai Evilia, mutta ei Talisha tai Pajunkissa. Homma on täysin mielivaltaista, koska lakia voidaan tulkita miten tahdotaan ja lautakunnalla on käytännössä täysi valta päättää, että mikä menee läpi ja mikä ei. Yllättäen sitten käytännössä ei olekaan mitään logiikkaa tai johdonmukaisuutta.

Nimilautakunnan tehtävät eivät tietenkään rajoitu siihen, että tarkkaillaan minkälaisia nimiä aikuiset saavat antaa lapsilleen. Ehei! Me elämme Suomessa, joten lautakunnan byrokraateilla on valta myös päättää siitä, millä nimellä aikuinen ihminen saa itse kutsua itseään. Joukko paperinpyörittäjiä, jotka eivät ole koskaan sinua tavannut, tule koskaan sinua tapaamaan ja joilla ei ole mitään käsitystä sinusta, elämästäsi tai kokemuksistasi, siis määräävät, mikä sinun nimesi saa olla täysin riippumatta omasta tahdostasi.

Kuka oikeasti tarvitsee tällaista? Kuinka suurella todennäköisyydellä nimilautakunta onnistuu suojelemaan yhtään ketään yhtään millään tavalla? Vanhemmat eivät kuitenkaan tietoisesti tahdo vahingoittaa lastaan, joten he eivät nimeä lastaan typerästi, jotta häntä esimerkiksi kiusattaisiin koulussa. Ja myöskään nimilautakunnan hyväksymät nimet eivät estä yhtään mitään; arvatkaa vaan, että kuinka monta kertaa meikäkin sai kakarana runtua, koska nimeni oli Jiri.

Nimilautakunta on turhaa roskaa ja jokainen siellä istuva pallienneplaaja pitäisi heittää pihalle ja laittaa oikeisiin töihin. Tällaisesta epämääräisestä pelleilystä ei ole hyötyä kuin niille nimilautakunnan jäsenille, jotka saavat meditaatiosessioistaan kokouspalkkioita. Kaikille muille tämä on turhaa byrokratiaa ja epäkunnioittavaa holhoamista, joka vielä maksetaan meidän omista rahoistamme.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Oletko kansallisvaltiota vastaan?

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

En tietenkään, eikä tästä voi millään konstilla johtaa mitään sellaista, vaikka olisi kuinka mystinen metsätyömies.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Nimilautakuntaa tarvitaan, mutta se ei toimi tällä hetkellä kuten pitäisi. Nimilautakunta on esimerkkinä vaikkapa tiettävästi torjunut ainakin kerran Susi-nimen, vaikka se on alkuperäisempi nimi Suomessa kuin Maria tai Johannes. Toiminta on siis jokseenkin asiantuntematonta.

Mutta jonkinlainen nimilautakunta on kuitenkin hyvä olla, sillä erikoisuuden tavoittelijoilla ei tunnetusti ole mitään rajoja ja ajatellaan vain omaa säväyttämistä enemmän kuin lapsen tulevaisuutta. Tai kohta meillä on ameriikantyyliin ZZZZZZZZZZimoja ja matemaattisia tunnuksia.

Nimilautakunnan tehtäviin voisi kuulua myös nimitutkimustiedon levittäminen.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Meillä on jo amerikkalaistyylisiä ZZZZZZZimoja ja matemaattisia tunnuksia. Nimilautakunta on hyväksynyt muun muassa Olllyn ja Nnemon. Nimilautakunta ei siis todistetusti estä näitä. Nimilautakunnan olemassaoloa ei siis voi puolustella sillä, että se estäisi nämä.

http://www.iltasanomat.fi/perhe/art-1288626463282....

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Minähän juuri sanoin, ettei lautakunta toimi kuten sen pitäisi. Otetaanko uudestaan?

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen Vastaus kommenttiin #10

Lautakunta tuskin toimii, kuten sen "pitäisi", vaikka mitä tekisit. Kysymys on kuitenkin byrokraateista, jotka toimivat mielivallan perusteella. Sitä ei voi saada toimimaan, kuten "pitäisi".

Käyttäjän PetriKRundelin kuva
Petri K Rundelin

"Tai kohta meillä on ameriikantyyliin ZZZZZZZZZZimoja ja matemaattisia tunnuksia."

-Tällaisten poistaminen riittäisi, ja tämänkin voisi hoitaa digitaalisesti?

-PR

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Papit eivät suostu kastamaan lapsia huonoilla nimillä, mutta koska Suomessa on kirkkoon kuulumattomia, nimilautakunta on OK. Lapsia pitää suojella vanhempien hulluilta ideoilta.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Papit suostuvat kastamaan lapsia huonoilla nimillä. Suomessa on hyväksytty näitä Nnemoja, Gandalfeja, Olllyjä, Pommiinoita ja muita, joista osa on kastettu pappien toimesta. Myös minut on kastettu Jiriksi ja pappien toimesta.

Nimilautakunta tai kirkko eivät suojele lapsia vanhempien hulluilta ideoilta.

Käyttäjän PetriKRundelin kuva
Petri K Rundelin

Räikeimmät voisi jälkikäteenkin poistaa?

Ja lisätä tarvittaessa tietokantaan.

-PR

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Mietinkin eilen jos muuttaisi nimen Lorem Ipsumiksi :)

Käyttäjän olavilaitala kuva
Olavi Laitala

Minä haluan olla Kiiski Vastahanka.

Jyrki Paldán

"Vanhemmat eivät kuitenkaan tietoisesti tahdo vahingoittaa lastaan, ..."

Vastuulliset vanhemmat eivät halua. Kaikki eivät ole vastuullisia.

"Nimilautakunta on turhaa roskaa ja jokainen siellä istuva pallienneplaaja pitäisi heittää pihalle ja laittaa oikeisiin töihin."

Oletko varma että he kykenisivät irtisanouduttuaan luomaan suoraan tai epäsuoraan lisää työpaikkoja suomeen? Nythän työttömiä on työpaikkoihin nähden moninkymmen-, ellei satakertainen määrä. Kokonaiskulutuskysyntäkin laskisi jos heidän palkkansa leikattaisiin pois julkisesta velkaantumisesta, ja siten realistinen mahdollisuus työllistää heidät olisi entistäkin pienempi. Voi tietysti olla fiksumpaa istuttaa heitä työttöminä kodeissaan(tai työllistää heidät ja jättää vastaavasti joku toinen istumaan kotiin työttömänä) kuin tarjota suojatyöpaikkaa, mutta ajatus siitä että heidän irtisanomisensa lisäisi työpaikkojen määrää on absurdi.

Mikä on toimenpiteellä saavutettava säästö? Entä kuinka suuri osuus siitä on palkkoja?

Itse asiaan en ota kantaa, nipotan vain noista pikkuasioista ja -virheistä. Ja tietysti pyrin selventämään asiaa vielä konkreettisemmaksi.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Siinä ei ole virheitä.

Kaikki vanhemmat eivät ole vastuullisia, mutta ei ole myöskään nimilautakunta. Nimilautakunta koostuu ihmisistä ja ihmiset eivät ole täydellisiä. Sen vuoksi he hyväksyvät Olllyjä, Nnemoja ja Jirejä.

Se ei olisi pois kokonaiskysynnästä, että heille annettaisiin kenkää. Kysyntä ei kasva sillä, että rahaa kierrätetään byrokratian kautta. Aito kysyntä kasvaa, kun byrokratiaa leikataan ja säästöt laitetaan laskeviin veroihin. Se kasvattaa myös työllisyyttä.

En tiedä, mikä olisi saavutettava säästö, mutta koska se on yli 0 euroa, se tulee tehdä. Turha byrokratia on turhaa.

Jyrki Paldán

"Kaikki vanhemmat eivät ole vastuullisia, mutta ei ole myöskään nimilautakunta."

Jos väite on "vanhemmat eivät anna lapsilleen huonoa nimeä" ja siihen vastaväite: "vain vastuulliset vanhemmat ajattelevat asiaa, vastuuttomat voivat toimia toisinkin", et voi kumota vastaväitettä nimilautakunnan olemuksella. Alleviivasin että en ota kantaa nimilautakuntaan suuntaan tai toiseen, huomautin vain että väitteesi vanhempien vastuullisesta asenteesta lapsen nimeämisen suhteen ei kaikissa tapauksissa pidä paikkaansa. En tiedä onko byrokraattinen valvonta pienempi vai suurempi paha, se kun on täysin tapauskohtainen asia enkä ole tähän asiaan perehtynyt.

"Kysyntä ei kasva sillä, että rahaa kierrätetään byrokratian kautta."

Tämä ei yksiselitteisesti pidä paikkaansa. Jos rahaa otetaan esimerkiksi ihmiseltä, jonka säästämisaste on korkea ja sitä annetaan tulonsiirtoina henkilölle, jonka säästämisaste on matala, kokonaiskysyntä nousee. Toki investoinnit voivat tuolla toimenpiteellä laskea ja siten vaikutus työllisyysasteeseen riippuu talouden tilasta. Vielä olennaisemmin kun valtio ottaa julkista lainaa, ilmestyy uutta rahaa tyhjästä. Jos tuolla uudella rahalla maksetaan palkkoja joista osa menee kulutuskysyntään, kulutuskysyntä nousee.

"... säästöt laitetaan laskeviin veroihin."

Ymmärtääkseni leikkauksien tarkoituksena on pääsääntöisesti vähentää julkista velkaantumista, ei pitää julkista velkaantumista samalla tasolla ja laskea veroja säästöjen tahdissa?

Verojen laskeminen ei myöskään ole koskaan takuuvarma työllisyyden nostaja, vaan yksi muuttuja hyvin monimutkaisessa yhtälössä ja sen vaikutus voi mennä kumpaan suuntaan tahansa. Etenkin silloin jos verorahoilla suoraan tai epäsuoraan pyöritetään tulonsiirtoa.

Pahoittelen taas provokatiivisuuttani ja vänkäämistäni, blogissasi on paljon hyvää ja paikoittain jopa erinomaista asiaa. Arvostan myös ristiretkeäsi turhaa byrokratiaa vastaan ja olen sen kanssa hyvin pitkälle samaa mieltä. Lähtökohtana pitäisi olla minimibyrokratia, mutta sitä täytyy kuitenkin olla sen verran että tärkeämmät asiat, kuten ihmisten hyvinvointi, terveydenhuolto, koulutus, mahdollisuudet sosiaaliseen liikkuvuuteen ja turvallisuus ovat taattu kaikille yhteiskunnan jäsenille riippumatta heidän lähtökohdistaan tai tulotasostaan.

Olli Turtiainen

Joko se nimilautakunta hyväksyy nimen Neuvostoliitto nimeksi, kun se kerran suunnittelee, että lapselle voi antaa sukupuolineutraaliperiaatteen mukaan
minkä tahansa nimen ?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Me emme saaneet nimetä tytärtäni Antintyttäreksi, mutta pojan saimme nimetä Antinpojaksi. Mitään äläkkää en asiasta nostanut, mutta aika perseestä.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Tytölle kun ei antaa edes nimeä Tytär Kai Antintytär.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset