Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Ymmärrän veropakolaisia ja muidenkin kannattaa

  • Jouni Flemming, porvari, kapitalisti, mutta silti hyvä jätkä
    Jouni Flemming, porvari, kapitalisti, mutta silti hyvä jätkä

Frendini Jouni Flemming muutti pari vuotta takaperin Turusta Thaimaahan kauas Suomen byrokratiasta ja verotuksesta. Tarina ei ole uniikki, vaan olemme nähneet vastaavia mediassa nyt monta kertaa. Wahlrooskin lähti Ruotsiin.

Yleinen reaktio on näyttänyt monilla olevan viha ja ärtymys. Pahimmillaan Jounia on jopa haukuttu isänmaanpetturiksi.

Flemming ei ole kuitenkaan mikään henkilö, joka kovin helposti nostaa kytkintä. Hän teki Suomessa vuosien ajan määrätietoisesti poliittista ja demokraattista työtä tuodakseen Suomeen liberaalipuolueen korjaamaan ylisuurta verotusta ja byrokratiaa. Hän maksoi vuosien ajan kunniallisesti veronsa Suomeen ja varmasti moninkertaisesti kaiken sen, mitä yhteiskunta on laittanut hänen koulutukseensa ja muuhun vastaavaan.

Vaikka olisikin kiva nähdä porvarit tunteettomina kapitalistimulkkuina, joita kiinnostaa vain raha ja jotka pakenivat Suomesta sen vuoksi, että eivät tahdo rahoittaa köyhien koulutusta, niin todellisuudessa homma ei ole näin. Paatuneinkin kapitalisti maksaa mielellään veroja, tai ei ainakaan liikaa kitise, jos asumisympäristö on kunnossa, verotaakka ei ole kohtuuton ja verot käytetään edes jollain tasolla järkevästi. Tämä on se, mistä veronmaksuhalu syntyy.

Suomessa veroja kuitenkin tungetaan miljarditolkulla suurkorporaatioille, poliittisille puolueille, kansainvälisille pankkiireille, ulkomaalaisille hallitsijoille ja niin edelleen. Samaan aikaan niitä käytetään valtavasti myös tavallisten kansalaisten täysin turhaan vainoamiseen ja häiritsemiseen. Syy, miksi varakkaammat veronmaksajat lähtevät, on yleinen vitutus koko järjestelmän typeryyteen ja fiilis, että täältä ei saa mitään takaisin, vaikka kaikkensa tälle maalle antaa.

Sen sijaan, että yhteiskunnan tulisi syyttää Wahlrooseja ja Flemmingejä, sen tulisi muuttaa järjestelmiä siten, että näillä varakkailla veronmaksajilla on oikeasti intressejä olla Suomessa, tehdä täällä töitä ja maksaa veroja. Siitä on hyötyä meille kaikille. Haukkumisen sijasta Suomen tulee laskea verotaakka järkevälle tasolle ja helpottaa sääntelyä siten, että täällä on mukava olla, eikä ahkeria yrittäjiä tarvitse häätää Thaikkuihin tai pahimmassa tapauksessa Ruotsiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän jeremiaskangas kuva
Jeremias Kangas

Mutta miksi Jounin suussa on kakkapökäle?

Vakavammin, kirjoitus on ihan asiaa. Mutta toisaalta, kyllä täällä suomessa aika moni varakaskin tuntuu viihtyvän. Varsinkin jos on perhettä yms. Jos miettii valtiota nihilistisenä liikeyrityksenä, niin kannattavaahan on verottaa juuri sen verran kuin kehtaa, ilman että seurauksena on massamuuttoa ulkomaille. Valitettavasti vielä ei ole massamuuttoa havaittavissa, vaan Jounin tapaiset ovat vähemmistönä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Thaimaassa ei ole sananvapautta. Kuningashuonetta ei saa arvostella lainkaan joutumatta vankilaan. Sieltä kai sitten postaillaan hommaforumille kuinka Suomi on paska paikka.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Ei aihetta, etteikö Sini & co. keksisi edes jonkinlaista kytköstä hommaforumille ja muistaisi siitä mainita, vaikka erikseen tässä tapauksessa ei Jounilla taida olla minkään tapaistakaan sellaista ko. forumille.

Jättäen tässä kokonaan huomiotta sen, mikä kyseisessä forumissa Siniä ja kavereitaan ylipäätänsä niin närkästyttää.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Tunnen itse suomalaisen joka on perustanut Thaimaahan yrityksen. Jos vertaan sitä yrityksen perustamiseen Suomessa, on se huomattavasti vaikeampaa. Ihan vain siksi, että ulkomaalaisten toimintaa Thaimaassa on rajoitettu: suomalainenkin on farangi jonka pitää selviytyä melkoisesta sääntöviidakosta voidakseen pyörittää edes pientä firmaa. Esimerkiksi firmalla on oltava töissä (ainakin paperilla) useampi thaimaalainen. Kaikki tällainen edellyttää helposti virkamiesten voitelua, eli toisin sanoen paikallisen korruption tukemista.

En siis nyt mitenkään paheksu sitä, että joku perustaa Thaimaahan firman. Kunhan vain sanon, että se on melkoinen prosessi sellaisellekin jolla on paikallinen puoliso joka pystyy auttamaan kielen kanssa. Eihän siellä englantia puhu kuin aniharvat ja usein nekin ovat huijareita. Tuon tämän esiin siksi, ettei tosiaan kenellekään tulisi turhankin heppoinen kuva firman pyörittämisestä ulkomailla, varsinkaan Aasiassa. Niin ja jokaisen siellä asuvan suomalaisen pitää huolehtia itse sairausvakuutuksestaan. Jos iskee joku kalliita hoitoja pitkällä aikavälillä vaativa sairaus, aika moni suomalainen tulee sieltä takaisin saadakseen käytännössä ilmaista terveydenhoitoa. Siltäkään osin monet päällisin puolin "paratiisilta" näyttävät maat eivät sitä useinkaan ole. Thaimaallakin on pimeä puolensa kaikkien niiden hymyjen takana.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Ei sillä, että tämän blogin aihe varsinaisesti olisi Jouni Flemming, mutta vaikken tunne kaveria, niin kirjoitustensa ja tekemistensä perusteella voin todeta, että kaveri taitaa olla harvinaisen tolkullinen jätkä.

Pekka Heliste

Maailmalla asuneena noita flemmingejä on nähty.Niin akuan kuin menee hyvin vsuu vaahdossa haukutaan Suomen sossusysteemiä, mutta kun työttömyys, sairaus , lapsi syntyy tai onnettomuus kohtaa niin ostetaan paluulippu ensimmäiseen koneeseen

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Ei nyt mene ihan noinkaan. Itse olen jäänyt työttömäksi parikin kertaa ja aina on löytynyt uusi työpaikka. Ei muuten onnistuisi Suomessa edes ahkeralla hakemisella... Suomessa kun pitää työpaikan saadakseen olla pomon sukulainen tai taskussa olla oikea puoluekirja.

Tosin oma motiivini maastamuuttoon ei olleet verot vaan nimen omaan surkea työtilanne. Mielummin elätän itseni ulkomailla kuin olen pitkäaikaistyötön Suomessa.

Käyttäjän jeremiaskangas kuva
Jeremias Kangas

Käsittääkseni Flemming on ihan yrittäjä. Lisäksi, kela tms taitaa säädellä maastamuuttavien oikeutta suomalaiseen sosiaaliturvaan. En tiedä miten pykälät menevät, mutta eikai sitä käsittääkseni ihan helposti saa takaisin, jos on ollut pitkiä aikoja ulkomailla.

Itse olin vuoden berliinissä duunissa, ja silloin minut irtisanottiin suomen sosiaaliturvan piiristä. Maksoin tosin kaikki verot yms. siltä ajalta suomeen. Varmaan ton saisi jotenkin muutenkin järjesteltyä. Sitten kun palasin suomeen, tein jonku nettianomuksen ja pääsin taas suomen sosiaaliturvan piiriin.

Pekka Heliste

Kyllä sen saa , pelkkä muuttoilmoitus ja ilmoittautuminen Kelaan ja uuden kelakortin anominen riittää.

Palasin 2000-luvulla 10 vuoden jälkeen maahan ja olin heti sosiaaliturvan piirissä

Jyrki Paldán

"Suomessa veroja kuitenkin tungetaan miljarditolkulla suurkorporaatioille ..."

Suomessa yritystuet ovat suhteellisen pieniä:

http://image.slidesharecdn.com/oecdrdtaxincentives...

"poliittisille puolueille,"

Miljardeihin ei taideta päästä vaikka kuinka yritettäisiin.

"kansainvälisille pankkiireille"

Pitää paikkaansa, mutta tätä tekevät käytännössä kaikki FIAT-maat ja IMF:n kanssa yhteistyössä pyörivät taloudet. Moderni pankkijärjestelmähän on ehkä maailmanhistorian paras entiteetti nyhtämään rahaa kaikilta ja kaikkealta, eikä sitä pääse karkuun kuin täydellisellä eristäytymisellä muusta maailmasta.

"... sen tulisi muuttaa järjestelmiä siten, että näillä varakkailla veronmaksajilla on oikeasti intressejä olla Suomessa, tehdä täällä töitä ja maksaa veroja."

Mitäs sellaiset intressit olisivat?
Tuohon on pyritty jo kolmattakymmenettä vuotta alentamalla veroja etenkin yläpäästä.

http://yle.fi/aihe/sites/aihe/files/migrated/mot_o...

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Suomessa yritystuet verotukineen ovat noin 4,7 miljardia. Tähän päälle kun lasketaan kaikki nuo muut mainitsemani asiat, niin olisi aika omituista yrittää väittää, että kyse ei ole miljardeista.

Jyrki Paldán

"Suomessa yritystuet verotukineen ovat noin 4,7 miljardia."

Ja silti ne ovat hyvin pienet BKT:hen suhteutettuna vertailtaessa muihin OECD maihin.

"Tähän päälle kun lasketaan kaikki nuo muut mainitsemani asiat, niin olisi aika omituista yrittää väittää, että kyse ei ole miljardeista."

Niin joo, kyllähän yhteensä puhutaan miljardeista. Puoluetuet ovat kuitenkin hyvin marginaalinen osa tuota kokonaisuutta ja sitä kommenttini miljardeista koski.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen Vastaus kommenttiin #16

Ne eivät ole marginaalinen osa mitään kokonaisuutta, vaan 4,7 miljardia on valtavasti rahaa. Tähän päälle esimerkiksi 30 miljoonaa vuosittaista puoluetukea, about miljardi vuosittaista kehitysapua, noin 200 miljoonaa työkkäreiden hömppäkursseja (ja mitä kaikkea luettelinkaan), niin se onkin nopeasti aivan saatanan iso lovi kassaan. Ja kun nämä miljardit ovat turhaa rahanmenoa joka vuosi.

Se, että muualla, ei ole pätevä argumentti sen puolesta, että myös meillä pitäisi.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #17

Ovatko puoluetuet käsityksesi mukaan 4,7 miljardia? Mitä tulee taas työkkärin "hömppäkursseihin", kannatan koko (ainakin julkisen)työkkärin korvaamista elämiseen riittävällä vastikkeettomalla perustulolla, mutta kokonaisuudeltaan se tulee ihan yhtä kalliiksi.

Yritystukien puuttuminen rajoittaisi huomattavasti yritysten toimintamahdollisuuksia, ja jos niitä kaikissa naapurimaassa tarjotaan, vaikutukset voi jossain määrin arvata. Tietysti yritystukia voitaisiin korvata osittain verohelpotuksilla, kuten suurimmassa osassa oecd-maista tehdään. En itsekään pidä yritystuista, mutta kyse ei ole pitämisestä vaan vaikutuksista talouteen ja yhteiskuntaan. Niiden suhteen olisin varovainen.

Niin tai näin, alle 30-vuodessa rikkaimman 1%:n marginaaliveroaste on Suomessakin noin puolittunut(verojärjestelyn avulla potentiaalisesti vielä enemmän), ja tämä veropakolaisten maastamuuttoaalto on ihan uusi ilmiö. Veikkaan että noita veropakolaisia tulee riittämään vaikka veroaste olisi heille 0. Pitäisi ilmeisesti vielä verovapauden lisäksi saada nälkäpalkkatyövoimaa ja parturin pitäisi kumartaa ja herroitella ennen hiustenleikkuuoperaatiota[1&2]. Euroalueellakin palkkojen osuus BKT:sta on tippunut noin kymmenellä prosenttiyksilöllä tuon 30-vuoden aikana, ja samalla yritysten voitot ja pääomatulot ovat kasvaneet suhteettomasti. Tuo hyvätuloisten vaatimusten kierre on ihan yhtä loputon kuin kaikkien muidenkin. Aina ei voi miellyttää kaikkia jos intressit ovat noin pahasti ristiriidassa.

1. http://www.hs.fi/talous/a1417408409094
2. http://tuomoluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/183184-...
3. http://www.robert-schuman.eu/en/european-issues/02... (8. kuvaaja)

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #16

Yritysten maksamat verot ovat luokkaa 5 miljardia eli käytännössä Suomen yritysvero on nollataosa

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Minä tiedän tapauksen jossa yrittäjä toimi Kreikassa toistakymmentä vuotta, mutta kun maan talous meni siellä nykyään tunnettuun tilaan, niin hän palasi Suomeen pari vuotta sitten.

Nyt taas kelpaavat suomalaisten verojen maksu ja hyvinvointipalvelut.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Niin että mitkä hyvinvointipalvelut Suomessa kelpaa? Eihän täältä Helsingistä saa edes kaupungin kämppää kun on 30 000 henkeä jonossa, ja perusturvalla ei ole varaa kuin makaroonilaatikkoon, jos siihenkään.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Oikeilla yrittäjillä on varaa hankkia omat asunnot tai asua kalliissa vuokrakämpissä. Makaroonilaatikon he kenties tunnistavat vielä muistona verovaroin kustannetusta kouluruuasta.

Jyrki Paldán

Niitähän on tässä jo yli vuosikymmen leikattu ja esitetään leikattavaksi lisää, kuten esimerkiksi Zyskowiczin listassa ja Lepomäen ajamassa ansiosinnaisen työttömyysturvan reformissa esitetään.

Mutta huhupuheidenhan mukaan se on vain ihan ok, koska opiskelijoiden kuuluukin elää yksityisellä velalla ja työttömät ovat vain laiskoja paskoja joiden makaronilaatikosta pitääkin viedä jauhelihat pois että työstä tulisi vähän kannattavampaa.

anita frisk

On se vaan kumma, että kun se Abdulrahman sieltä kaukaa tai se Aurel vähän lähempää päättää suunnata - syystä tai toisesta - Suomeen, niin se on hieno juttu vaikkei työ nyt mielessä olisikaan. Lentäväthän linnutkin, ja se ihmisoikeuksiin ehdottomasti kuuluva vapaa liikkuvuus. Mutta auta armias jos tätä vapaata liikkuvuutta hyödyntävä on suomalainen. Petturi, luopio! Vielä niin röyhkeä, että kaikille kertoo syyt miksi lähti. Haukkui Suomea, meidän isänmaata! Eikä muuten haukkunut Suomea vaan nykyisiä järjettömiä poliitikkojen keksimiä systeemeitä joiden ansiosta tämä maa on aika ankea yrittää ja elää.

Ja vielä on niin ketku tämä kaveri, että ihan varmasti tulee jossain vaiheessa hyödyntämään meidän sosiaaliturvaamme. Juu, tästä on jo taattua salaista tietoa. Abdu ja Aurel toki sitä saavat käyttää vaikka eivät niitä veroja koskaan ole makselleetkaan.

Miettikää nyt hyvät ihmiset hieman asennettanne. Perustuuko se kenties pelkoon, että tästä maasta on tehty sellainen, että ne yritteliäimmät ottavat konttinsa naulasta ja äänestävät jaloillaan koska eivät enää halua asua tässä ilmais-, jako- ja tukivaramaassa, jossa yhteiskunta päättää mihin työsi tulokset valuvat, itse et.

Sini Lappalainen, olipa huikean asiallinen kommentti. En tosin usko, että Flemming muutti Thaimaahan nimenomaisena tarkoituksenaan solvata maan kuningashuonetta.

Käyttäjän timohellman kuva
Timo Hellman

Niin kauan kuin Suomesta pääsee muuttamaan vapaasti pois, kyse on paavin parrasta puhumisesta.

Itse uskoisin, että JOS Jouni F. muuttaa vanhuudenpäivillään takaisin Suomeen, hänellä on tarpeeksi varallisuutta maksaa hoitokotipaikasta tai palvelutaloluukusta - siis sikäli mikäli silloin niitä Suomessa vielä on.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset