Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Jos julkinen valta ei noudata lakia, tulee julkinen valta lakkauttaa

  • Poliisi on vaarallinen järjestäytynyt rikollisjengi, jolla on aseet ja halu hallita.
    Poliisi on vaarallinen järjestäytynyt rikollisjengi, jolla on aseet ja halu hallita.

Turkulainen poliisi oli estänyt 11-vuotiasta sirkusta harrastavaa poikaa ajamasta koulumatkojaan yksipyöräisellä, vaikka yksipyöräisellä ajaminen on täysin laillista ja sallittua kaikilla tavoilla. Tämä näennäisen mitätön tapaus kiteyttää hyvin sen, mikä julkisessa vallassa on Suomessa pahasti, pahasti vialla. Poliisi estää täysin laillisen, tervehenkisen harrastuksen kakaralta vailla mitään perusteita tai oikeutta siihen. Tämän jälkeen kyttä kommentoi "pitäisin sellaiset pyörät sirkuksessa tai sirkuskoulussa, enkä lähtisi niillä liikenteen sekaan" ikään kuin hänen mielipiteensä oikeuttaisi viranomaisen mielivaltaisen ja lakiin perustumattoman toiminnan.

Nuolaisepa reikää, poliisi. Mielipiteelläsi ei ole kirjaimellisesti yhtään mitään merkitystä, kuten ei kenenkään muunkaan poliisin. Jokainen kyttä tai muu viranomainen, joka suorittaa tehtäviään oman mielipiteensä perusteella, toimii mielivaltaisesti, eikä ole ymmärtänyt viranomaisten velvollisuuksia. Tällaisesta toiminnasta tuleekin antaa viranomaiselle välittömästi varoitus ja mikäli toiminta jatkuu, niin seuraavaksi potkut ilman irtisanomisajan palkkaa sekä perään vahingonkorvausvaatimus ja haaste käräjille virkavelvollisuuksien rikkomisesta. Niin pitkään kun kansalainen ei riko lakia, ei poliisilla ole yhtään mitään motkottamista yhtään mihinkään. Sama pätee laajemminkin julkiseen valtaan.

Toki tämä voi pinnallisesti vaikuttaa merkityksettömältä jutulta, mutta periaatteellisella tasolla tällaiset asiat ovat niitä kaikista tärkeimpiä kysymyksiä julkisen vallan ja kansalaisten suhteesta. Kun julkinen valta alkaa määräillä kansalaisia vastoin lakia, julkinen valta rikkoo suoraan kansalaisten perus- ja ihmisoikeuksia sekä kansalaisvapauksia. Koska julkinen valta saa kaiken oikeutuksen toiminnalleen perustuslaista, tarkoittaa perustuslain rikkominen sitä, että julkinen valta menettää tämän oikeutuksensa. Julkinen valta, joka rikkoo perusoikeuksia vastaan, ei ole enää legitiimi vallankäyttäjä, vaan tavallinen rikollinen.

Julkinen valta ei ole kansalaisten holhoaja, vaan heidän palvelijansa. Jos julkinen valta ei noudata tätä periaatetta, silloin julkinen valta menettää oikeutuksensa olla olemassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Toisaalta virkavaltaa syytetään usein myös asetusten liian orjallisesta noudattamisesta ilman, että käytettäisiin omaa subjektiivista järkeä. Tässä tapauksessa kannanottosi menee toisinpäin. Kyseinen poliisi ilmeisesti katsoi, että kyseessä on liikenteen vaarantaminen.

En tekisi tästä keissistä kovin suurta numeroa suuntaan enkä toiseen.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Minä tekisin. Yksi pääasiallisista syistä, miksi viranomaiset harjoittavat väärinkäytöksiä ja mielivaltaa, on nimenomaan se, että asioista ei koskaan tehdä mitään numeroa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Suomessa on perinteisesti voimakas "yhteisten pelisääntöjen" liikennekulttuuri, Enska Itkonen-hengessä. Muiden huomioiminen on tärkeämpää, mitä oma napa haluaa. Ikävää, mutta turvallista.

Eihän tuosta pienestä lehtiartikkelista ilmene, oliko kersan koulu parin korttelin päässä kotoa, silloinhan ei luulisi ketään treenihenkinen sirkuspyöräily haittaavan. Mutta jos on tarkoitus käyttää yksipyöräistä kaupungilla liikennevälineenä ja temppuilla ja hakea huomiota kaveripiiriltä siinä samassa, silloin voisin jo ymmärtää, että poliisi kyseenalaistaa sen. Poliisilla on yleensä hyvä vainu erottaa, milloin kyse on erikoisuuden tavoittelusta ja milloin ollaan harrastuksen pauloissa. Yksipyöräisissä tuskin on turvavälineitä kuten peilejä, kissansilmiä yms.

11-vuotiaat ovat sosiaalisesti kovin miellyttämishaluisia ja rakastavat statussymboleja. Aina kun tulee uusi vimpain markkinoille, on jouduttu pohtimaan, mikä sen paikka liikenteessä on. Skeittilaudat ovat jo osa katukuvaa, skeittaajat ovat jalankulkijoita. Yksipyöräisestä kai pitäisi sopia, mitä se edustaa.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Luonnollisestikaan erikoisuuden tavoittelu ei ole laitonta. Mikäli tahdot vaikka pistää slacklinen keskustaan ja tasapainoilla sillä, niin siitä vaan. Erikoisuuden tavoittelu ja temppuilu on laillista.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Mitä nuorallakävelyllä on tekemistä liikenteen kanssa? Ei sillä nuoralla lähdetä reissamaan liikennevaloihin, eikä sitä myöskään viritetä väylille.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen Vastaus kommenttiin #12

Pointti on, että "erikoisuuden tavoittelu" ei ole millään tavalla validi tekijä tämän asian kannalta.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Miksi pitäisi kyseenalaistaa yksipyöräisen käyttö liikennevälineenä? Eihän liikenteessä ole toki fiksua temppuilla, mutta uutisesta ei ainakaan käynyt ilmi että näin olisi tehty.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ei yksipyöräpolkupyörä voi mitenkään olla tieliikennelain mukainen ajoneuvo.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Voi.

"Tieliikennelainsäädännössä tarkoitetaan:

1) ajoneuvolla maalla kulkemaan tarkoitettua laitetta, joka ei kulje kiskoilla"

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Suomessahan nämä asiat ovat aivan päälaellaan: kansa toimii virkamiesten palvelijana, ja kansa on olemassa taloutta varten.

Eihän tässä ole mitän järkeä. Jollei muutosta muuten saada aikaiseksi, julkinen valta on kaadettava vaikka väkisin...

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Olen samaa mieltä, jos viranomaistoimintamme ei muutu tekemään viranomaistoimintaa oikein, on julkinen valta kaadettava vaikka väkisin. Julkisen sektorin tehtävä on palvella kansalaisia ja mahdollistaa ja edesauttaa kaikkea heidän tekemistään. Eikä kuten nyt, kiusata, kytätä, holhota ja suorastaan vainota kansalaisia ja estää heiltä kaiken järkevän tekemisen!

Meillä on ainoana maailmassa vielä vanha neuvostoliiton aikainen viranomaiskulttuuri jäljellä, lähes jokaisesta muusta maasta se on poistettu käytöstä ja muutettu normaaliksii viranomaistoiminnaksi. Jos maatamme johonkin toiseen maahan voisi verrata, se olisi ilman muuta Pohjois-Korea. Siellä on vastaava kyykyttämis, kiusaamis ja holhoamiskulttuuri vielä voimissaan viranomaistoiminnassa!

Länsimaissa demokraattisissa oikeusvaltioissa viranomaiset ovat palvelemassa kansalaisia, eivät kyykyttämässä, kiusaamassa ja estämässä kansalaisten toimintaa mielivaltaisesti, puuttumalla jokaikiseen pienimpäänkin elämänalueeseen!

Jaakko Häkkinen

Muuten samaa mieltä, muttei pidä leimata koko julkista valtaa yksittäistapausten vuoksi.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Näitä yksittäistapauksia alkaa olla jo sellainen liuta, että jossain vaiheessa tulee vastaan se raja, jolloin ei voida enää puhua yksittäistapauksista. Mielestäni se raja on paukkunut jo ajat sitten.

Pekka Iiskonmaki

Eräs poliisi totesi: ''Minä olen sinun lakisi.'' Poliisi säätää lait paikan päällä tarpeen mukaan.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Se on tulevaisuutta! Tulevaisuudessa ei ole poliiseja, vaan pelkkiä tuomareita!

https://www.youtube.com/watch?v=qolk_rDA9xU

Jonas Hellgren

"Julkinen valta, joka rikkoo perusoikeuksia vastaan, ei ole enää legitiimi vallankäyttäjä, vaan tavallinen rikollinen."

Suomessa julkinen valta saa olla niin rikollinen kuin tahtoo. Mikään tai kukaan ei estä, koska oikeuslaitos on osa julkishallinnon pakettia. Ihmisoikeuksien vastainen toiminta, kuten esimerkiksi suomalaisten pakkoruotsitus, on kirkkaan selkeästi YK'n ihmisoikeusjulistiksen vastaista toimintaa.

Suomen oikeuslaitos on kuin suoraan entisestä Etelä-Afrikasta. Hurribuurien apartheid-politiikkaan se ei puutu. Hurribuurien omaisuussuoja ja etujen vahtiminen on tärkeämpää.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Parempi olla systeemin osana kuin toteuttaa omaa mielivaltaa. Näin toimii muukin yhteiskunta. No, joitain itsemurhakandeja lukuunottamatta.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Paitsi että systeemiin ei kuulu se että systeemin väkivaltakoneisto tekee laittomuuksia.

Mitä mieltä olet amerikan kidutuskohusta? Sehän kuului systeemiin.

Ei väkivaltakoneistolle voi antaa rajattomia oikeuksia. Ne oikeudet mitkä sille annetaan, tulee olla selkeästi laissa määrätty.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Kommenttini oli huumoria. Oikeasti koneistokysymys on vaikea.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset