Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Talouspakotteet ovat hyödytöntä ja typerää nokittelua

  • Näyttääkö tämä jätkä siltä, että sitä ihan kauheasti kiinnostaa joku EU:n pakotepolitiikka?
    Näyttääkö tämä jätkä siltä, että sitä ihan kauheasti kiinnostaa joku EU:n pakotepolitiikka?

Ulkoministeriön erikoistutkija Hiski Haukkalan mukaan talouspakotteet eivät ole erityisen tehokkaita. Olen samaa mieltä Haukkalan kanssa.

Otetaan esimerkiksi vaikkapa Kuuba. Kuuba oli iät ja ajat USA:n kauppasaarrossa, mutta eivät silti lopettaneet kommunismiaan. Tai sitten jokin Pohjois-Korea: eipä ole murtunut Kimien hirmudynastia länsimaiden talouspakotteista huolimatta. Jos talouspakotteilla ei saada edes Kuubaa tai Pohjois-Koreaa muuttamaan toimintaansa, niin paljonpa on jakoa jotain Venäjää vastaan.

Nämä talouspakotteet vaikuttavatkin lähinnä tyhjänpäiväiseltä pelleilyltä ja poliitikkojen keskinäiseltä nokittelulta. Toki heidän on hyvä nokitella, kun oma taloudellinen asemansa ei tule kuitenkaan kärsimään mitenkään, vaikka heittäisivät millaisia talouspakotteita. Vaikka Suomen viennistä katoaisi miljardi, voisi Alexander Stubb silti nauttia överiporvarin elämää kansalta otetuilla verorahoilla. Talouspakotteet lähinnä haittaavat tavallista kansaa, mutta päättäjiä ne eivät koske.

Talouspakotteita parempi tapa luoda kestävää rauhaa on avoin ja vapaa kaupankäynti. Avoimen ja vapaan kaupankäynnin ansiosta vihamiehistäkin on tullut toistensa hyödyllisiä liittolaisia, kuten entiset veriviholliset Ranska ja Englanti. Avoin ja vapaa kaupankäynti hyödyttää molempia osapuolia, minkä seurauksena kynnys lähteä tappelemaan ja sotimaan kasvaa. Se on historiallisesti yksi tehokkaimmista tavoista saavuttaa ja ylläpitää rauhaa.

Suomelle parasta mahdollista turvallisuuspolitiikkaa olisi vapaa ja avoin kaupankäynti Venäjän kanssa. Pakotteiden, vastapakotteiden ja vastapakotteiden vastapakotteiden seuraus taas tulee olemaan lähinnä se, että kaikki kyräilevät omissa nurkissaan ja kukaan ei puhu enää kenellekään. "Silmä silmästä tarkoittaa, että kohta koko maailma on sokea."

PS. En ole putinisti tai venäjämielinen, vaan mikäli kohtaisin Putinin kadulla, hyökkäisin häntä vastaan fyysisesti ja jos se olisi minusta kiinni, niin raja olisi täynnä miinoja ja ydinkärki sojottaisi kohti Moskovaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Silmä silmästä tarkoittaa, että jollekin jää yksi silmä.

Ja sokeiden maailmassa...

Käyttäjän ViiviPartanen kuva
Viivi Partanen

Tämä pakote pelleily tulee kalliiksi suomen kansalle.

Jyrki Paldán

Nähdäkseni olet nyt hieman erehtynyt. Eivät ne turhia ole.

Jos jollakulla on tarkoituksena levitä suurvallaksi, tai jollakulla säilyttää oma hegemoninen asemansa keinoja kaihtamatta, toimivat kauppasaarrot erinomaisesti. Niillä voidaan parhaimmillaan ajaa toinen täysin nurkkaan, esiintyä viattomana puolustajana ja saavuttaa oman kansan täydellinen tuki jopa kuumaan sotaan.

Niiden nimelliseen tarkoitukseenhan ne tietysti ovat turhia. Propagandana sen sijaan erinomaisia työkaluja.

Käyttäjän roopeluhtala kuva
Roope Luhtala

Pakotteet ovat tutkimusten mukaan aiheuttaneet hallinnon vaihtumisen 4%-34%:ssa tapauksista. Vaikka pakotteiden onnistumisprosentti on melko matala, ovat ne kuitenkin sotimiseen verrattuna ilmeisesti aika edullinen tapa vaihtaa huono hallinto.

Osoitteesta: http://en.wikipedia.org/wiki/Economic_sanctions#Ef...

"Regime change is the most frequent foreign policy objective of economic sanctions.[5] There is controversy over the effectiveness of economic sanctions in their ability to achieve the stated purpose. Haufbauer et al. claimed that in their studies 34 percent of the cases were successful [6] When Robert A. Pape reexamined their study, he claimed that only five of their forty so-called "successes" stood out, dropping their success rate to 4%."

Jukka Mäkinen

Sitkeästi elävän tarinan mukaan Turun entinen satamatoimen johtaja olisi aikoinaan kännipäissään pistänyt Putinia turpaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset