Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Poliisi ei aina ymmärrä lakia eikä kytille kannata puhua

  • Kyttänä olisi siistiä. Olisi ase ja oikeuksia.
    Kyttänä olisi siistiä. Olisi ase ja oikeuksia.

Cyberpoliisi Markus "Fobba" Forss avautuu Facebookissa lauseista, jotka saavat poliisin hulluksi ja päättipä Iltasanomat tehdä asiasta jutunkin. Suurin osa on typeriä läppiä, mutta kaksi Fobban stressaamista kommenteista kiinnitti huomioni.

1) "Mä tiedän mun oikeuteni" on kommentti, jota kannattaa käyttää ja jolle on usein myös pohjaa. Fobba yrittää vähätellä kommentin merkitystä puhumalla humalaisista oikeustieteen opiskelijoista ja nettiohjeista, mutta tosiasia on, että usein nimenomaan se humalainen oikeustieteen opiskelija tai nettiohjeet lukenut anarkisti tietää omat oikeutensa paremmin kuin poliisi ja vähintään hän välittää niistä enemmän kuin poliisi.

Etenkin kotietsintä- ja ruumiintarkastustilanteissa poliisit eivät läheskään aina ymmärrä, että mitä he saavat tehdä ja miten. Jos tuntuu vähänkään siltä, että poliisi toimii esimerkiksi kotietsinnässä tai ruumiintarkastuksessa jotenkin väärin, on erittäin suuri todennäköisyys, että niin myös tapahtuu. Kannattaakin tuntea omat oikeutensa, vaikka niistä nettiohjeista, ja aina, kun poliisi rikkoo niitä vastaan, kannattaa tehdä asiasta valitusta, kantelua tai muuta tilanteeseen sopivaa. Yleisesti ottaen olen suositellut, että esimerkiksi kotietsintä- ja ruumiintarkastustilanteissa asia viedään käräjäoikeuden tutkittavaksi myös silloin, kun viranomainen vaikuttaisi toimineen oikein, koska tällaisissakin tapauksissa se on usein kaikkea muuta kuin varmaa.

2) "Mä en ole tehnyt mitään" on toinen, jota kannattaa käyttää. Älkää KOSKAAN myöntäkö mitään poliiseille, vaikka jäisitte kiinni itse teossa. Vaikka poliisit miten uhkailisivat tai valehtelisivat, että tämä on helpompaa, jos tunnustat, niin ei se kyllä ole. Et myöskään voi saada minkäänlaista kovempaa rangaistusta, vaikka suoraan valehtelisit poliiseille syyllisyydestäsi. Kun olet poliisin kanssa tekemisissä, niin kiellä kaikki aina kategorisesti.

Omasta syyttömyydestä kiinni pitäminen on senkin vuoksi äärimmäisen tärkeää, että poliiseilla on tapana yrittää huijata ihmisiä tunnustamaan syyllisyytensä. Esimerkiksi kuulusteluissa saatetaan mainostaa kirjallista käsittelyä helpompana vaihtoehtona samalla jättäen kertomatta, että se tosiasiallisesti myös edellyttää teon tunnustamista. Ehdoton "olen syytön ja en tiedä mitään"-vastaus kaikkiin poliisin kysymyksiin onkin paras mahdollinen tapa toimia, koska tällöin ei vahingossa sano mitään, mihin poliisi voisi tarttua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset