Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Piraattipuolue on oikeiston ja vasemmiston yläpuolella

  • Tämä on tärkeää.
    Tämä on tärkeää.

Minulta on viime aikoina kysytty useampaan otteeseen, että ovatko Piraatit oikealla vai vasemmalla. Piraatit eivät ole oikeistoa tai vasemmistoa, vaan puolue on tämän akselin yläpuolella.

Piraattipuolueen etu on se, että se voi koota yhteen paljon ihmisiä yli perinteisten poliittisten rajojen. Piraateilla on paljon ideoita, jotka ovat sekä "oikeistolaisia" että "vasemmistolaisia". Esimerkiksi yritystukien vastustaminen voidaan nähdä oikeistolaisena vapaan markkinatalouden edistämisenä, mutta toisaalta vasemmistolaisena pienen ihmisen asialla olemisena, kun suuryritysten tukemiseen käytetyt verorahat säästyvät heidän taskuunsa.

Toinen ja vielä piraattisempi esimerkki on Piraattipuolueen ajama perustulo. Perustulo on oikeistolainen idea sikäli, että se poistaa tarveharkinnaisuuksia, yksinkertaistaa byrokratiaa ja vähentää tarvetta julkisille työpaikoille. Toisaalta se on vasemmistolainen idea, koska se antaa huomattavasti nykyistä tarveharkinnaista järjestelmää vankemman ja ennakoitavamman sosiaaliturvan. Perustuloa ovat kannattaneet niin talousliberaali Björn Wahlroos kuin kommunistitkin.

Internet-, tiedonvapaus- ja teknologiakysymykset taas ovat niin uusia, että perinteiset oikeiston ja vasemmiston teoriat eivät pysy niiden perässä. Ne ovat myös niin laajoja, että ne rikkovat jo pelkällä skaalallaan perinteisen vasemmisto/oikeisto-akselin. Esimerkiksi NSA-paljastukset tai WikiLeaks toivat ilmi sellaisia asioita, jotka uhkaavat sekä vasemmiston että oikeiston kannattajakuntaa. Vakoilu ja sen aiheuttama kansallisen turvallisuuden heikkeneminen koskettaa työväkeä kuin myös suuryritystä, työtöntä kuin myös valtionvarainministeriä.

Myös itse tiedostojenjakaminen, eli "piratismi", ja Piraattipuolueen kanta siihen on tällainen rajat ylittävä asia. Nykyiset tekijänoikeudet eivät sovi vasemmistoon eivätkä oikeistoon. Vasemmistolle vapaa jakaminen ja rajaton tuottaminenhan on suorastaan marxilainen runsauden unelma, joten sitä ei tietenkään pidä rajoittaa. Oikeistolle taas tekijänoikeusmonopoli ja patentit rajoittavat vapaiden markkinoiden toimintaa ja heikentävät yhteiskunnan tuottavuutta.

Vasemmisto ja oikeisto ovat vanhanaikainen tapa jakaa kansaa ja laittaa se taistelemaan itseään vastaan, eikä se ole rakentava tai järkevä suhtautumistapa modernissa, monipuolistuvassa ja kehittyvässä maailmassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Ville Nieminen

Sijoittuisivatko siis piraatit eduskunnassa lehterille, oikeiston ja vasemmiston yläpuolelle?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

- " Oikeistolle taas tekijänoikeusmonopoli ja patentit rajoittavat vapaiden markkinoiden toimintaa ja heikentävät yhteiskunnan tuottavuutta."

Näin on. Valitettavasti suurin osa ihmisistä sijoittuu oikeiston ja vasemmiston väliin. Sille harmaalle alueelle, missä ilmeisesti jotenkin pystytään perustelemaan se, että tietoa voisi omistaa ja vieläpä määrittelemään, mitä tietoa voi omistaa ja mitä ei (esimerkiksi matemaattinen kaava vs. sävellys tai rakennus vs. piirros).

S Ander

Niin no piraateissa ei ole ollut kannatusta vasemmistolaiselle perustulolle vaan kannattavat sellaista mikä sopisi vihreille ja kokoomukselle siis n.500 euroa per kk eikä asumistukia joka on aivan liian pieni summa varsinkin jos työttömyys pitkittyy tai ihminen on työkyvytön esim sairas, vammainen ym.

Itse kannattaisin että piraatit ottavat kantaa kunnolla näihin talouspoliittisiin asioihin tai edes kertovat millaista perustuloa kannattavat eli esim 1200 euroa per kk eikä asumistukea vai esim 740 euroa kk sekä asumistuki tarvittaessa vai se äärioikeistolainen n.500 euroa ja ei asumistukia. Itse kannatan ensimmäistä koska sillä summalla ei olisi suomessa ihmisiä alle Eu:n köyhyysrajan ja asumistukien poisto laskee asuntojen vuokria tai ainakin hidastaa vuokrien nousua.

Sitten on tietenkin se että miten rahoitetaan se perustulo: onko se niin että esim tulojen noustessa progressiivisesti perustulo verotetaan pois jolloin keski ja suurituloiset eivät saa hyötyä siitä suoraan paitsi jos työtilanne heikkenee, lisäksi olisi progressiivisesti samalla tavalla pääoma ja ansiotulojen verotus joka olisi isoilla tuloilla paljon suurempi. Oikeistolainen vaihtoehto olisi että olisi perustulo ja sitä ei vähennettäisi vaikka olisi miljoonien pääoma/ansio tulot ja kaikki ansiotulo verotettasiin tasaprostentilla joka nostaisi pieni ja keskituloisten veroprosenttia ja laskisi isotuloisten. Lisäksi leikattaisiin palveluja ja tasaveroja esim ruuan ja sähkön veroja nostettaisiin joista kärsivät pieni ja keskituloiset tosi paljon.

Walhroos taisi kannattaa 2000 luvun alussa 850-1000 euron perustuloa joka olisi varmaan n.1200 euroa nykyrahassa tosin hän tahtoi esim julkisen terveydenhoidon lopettamista ja jokainen ottaisi vakuutuksen yksityiseltä firmalta. Walhrooshan rikastui aikaisemmin kun suomi yksityisti ja ajattelee varmaan että lisää voisi saada itselleen vielä...

Edit ja vihreät myös ovat väittäneet olevansa oikeisto vasemmisto ajattelun yläpuolella.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

"tse kannattaisin että piraatit ottavat kantaa kunnolla näihin talouspoliittisiin asioihin tai edes kertovat millaista perustuloa kannattavat eli esim 1200 euroa per kk eikä asumistukea vai esim 740 euroa kk sekä asumistuki tarvittaessa vai se äärioikeistolainen n.500 euroa ja ei asumistukia."

Näin ei voida lähteä suunnittelemaan perustuloa. Perustulo vaikuttaa koko yhteiskunnan hintatasoon, ostovoimaan ja inflaatioon. Perustuloa ei voi toteuttaa sillä, että ensin heitetään perseestä jokin numero ja sitten aletaan miettiä, että miten siihen päästäisiin.

Perustulo voidaan toteuttaa onnistuneesti vain katsomalla, millaiseen perustuloon meillä on varaa, ja tämä edellyttää kokonaistarkkailua. Vihreiden ja Vasemmistoliiton perustuloideat epäonnistuvat samasta syystä kuin Kokoomukseen aikoinaan yhidstetty "sairaanhoitajille 300 euron palkankorotus!"-vaalilupaus, eli siinä lähdetään halutusta lopputuloksesta eikä siitä, mikä on toteuttamiskelpoista.

Piraattipuolueen talous- ja perustulokantoihin voi perehtyä tarkemmin täältä:
http://arkisto.piraattipuolue.fi/asiakirjat/puolue...

PS. Älä muuten viitsi heitellä tuollaisia "500 euron perustulo on äärioikeistoa". Jos ilmaisen rahan antaminenkin on äärioikeistoa, niin alkaa tökkiä jo jossain muuallakin kuin vatsassa.

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

"Itse kannattaisin että piraatit ottavat kantaa kunnolla näihin talouspoliittisiin asioihin tai edes kertovat millaista perustuloa kannattavat eli esim 1200 euroa per kk eikä asumistukea vai esim 740 euroa kk sekä asumistuki tarvittaessa vai se äärioikeistolainen n.500 euroa ja ei asumistukia. Itse kannatan ensimmäistä koska sillä summalla ei olisi suomessa ihmisiä alle Eu:n köyhyysrajan ja asumistukien poisto laskee asuntojen vuokria tai ainakin hidastaa vuokrien nousua."

Jos perustulo on vaikka tuo 1200 euroa, vuokrat tuskin juuri laskisivat. Suurin ongelma on siinä, että meillä ei ole vapaita asumisen markkinoita. Asuntolainojen korkotuet, kuntien kaavoitushäröilyt ja rakentamisen kalleus ja sääntely yms. vääristävät vuokria ylöspäin.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Ajatus piraateista vanhojen pierujen yläpuolella ei oikealla eikä vasemmalla on hieno. Nyt onkin oikea aika siirtyä kaksiulotteisesta maailmasta kolmiulotteiseen.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Perustulosta kiinnostuneiden kannattanee lukea myös edellinen oma kirjoitukseni aiheesta. Olennaista on se, että pelkkä perustulon rahasumma ei kerro vielä sitä, kuinka toimiva perustulojärjestelmä on, vaan perustulo tarvitsee aina "selkänojakseen" myös muilta osin toimivan koulutus- ja työvoimapolitiikan.

S Ander

Itse työkyvyttömänä ei ole mahdollista nostaa elintasoani työllä joten itselleni ja muillekin vammaisille ja sairaille olisi tosi huono juttu jos tulisi sellainen perustulo joka niin pieni ettei sillä pärjää mukavasti loppuelämää. Tietenkin voidaan tehdä että vasemmiston malli eli 620 euroa ja syyperusteisesti lisäksi 130 euroa sairauden, työttömyyden opiskelun yms perusteella ja asumistuki olisi myös sekä täysin työkyvyttömille takuueläke+eläkkeensaajan asumistuki + mahdollisia muita tukia esim hoitotuki.

Perustulo yleisesti ajatellaan että tuetaan opiskelijoita, pätkätyöläisiä, pienipalkkaisia sekä pienyrittäjiä mikä on hienoa mutta se että sitten kurjistetaan työkyvyttömien sairaiden ja vammaisten asemaa sekä työttömien joita tulee koko ajan lisää(työttömyyttä voitaisiin vähentää sillä että joillakin aloilla n.40 viikkotyötunnista siirryttäisiin n.30 viikkotuntiin) Robotisaatio tulee viemään suomesta työpaikkoja paljon muutaman kymmenen vuoden sisään ja monien tutkijoiden mukaan olisi järkevää siirtyä perustuloon ja lyhyempiin työviikkoihin jotta työllisiä olisi enemmän.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Erittäin hyvä, että tuodaan ehdotuksia esimerkiksi perustulosta muualta kuin perinteisiltä oikeisto- tai vasemmisto puolueilta.

Se missä liikutaan puhuttaessa perustulosta on ehkä 1300-1500€ ( nyt ja tänään )paikkeilla, jolloin voitaisiin byrokratiasta jo säästää melko huomattavasti.

Luontaisesti ihminen on työhön suuntautuva. Perustulo tarjoaisi innovatiivisen hengähdystauon ja hetken vapauden kerätä voimia esimerkiksi irtisanomisen jälkeen, joka järisyttää ei ainostaan yhtä vaan usein jopa kymmeniäkin ihmisiä. Työpaikan luominen on suurimmalle osalle luonnollinen valinta ( työ - yritys etc.)ja siksi sitä pitäisi OIKEASTI kannustaa. Kukaan ei hyödy tilastokikkailusta pidemmän päälle.

Koulutus - ja työvoimapolitiikka tarvitsee uudistamista eli keventämistä, juuri tuon äsken esittämäni ajatuksen tukemana, että ihminen HALUAA tehdä oman elämänsä kustantamiseksi työtä. En kaipaisi tähän mitään saivarteluja ja minulle sopii, että tietty prosentti ei halua tehdä mitään ( 1-2% sairastaa myös skitsofreniaa, tämä melko epäadekvaattina toteamuksena vs. oblomov tjs.)

Oikea ajatus ei kuitenkaan lähde ääripäistä ja siksi voin allekirjoittaa nämä blogistin ajatukset. Uudistusta todella tarvitaan vaikka tiedänkin, että varsinkin oikealla on kaivettu melko syvät poterot - se on niin vaikea luopua saavuttamastaan elintasosta, vaikka se selvästi haittaa kaikkien muiden ja lopulta omaakin etua.

Eliitti pienenee jatkuvasti kiihtyvällä tahdilla, aika alkaa pinoutua ja se myös ulottaa tyrannian niidenkin päälle, jotka luulevat olevansa turvassa.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

Ihan hyvä että piraatit ei ota liikaa kantaa talousakselin asioihin. Suomi tarvitsee selkeästi vihreiden rinnalle arvoliberaalia puoluetta, (jossa ei ole ympäristö ykkösasiana).

Nolanin karatalla sijoittaisinkin puolueen ensisijaisesti alas, eli jonkilnaisena vastapainona kristillisille (ja osittain perussuomalaisille).

Käyttäjän juhokarvinen kuva
Juho Karvinen

http://juhokarvinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/16954...

"Piraatteja tarvitaan politisoimaan tietoyhteiskuntakysymyksiä, joita vanha oikeisto ja vanha vasemmisto ovat kyvyttömiä ja haluttomia käsittelemään ja ratkaisemaan. Sen sijaan Piraatteja ei tarvita de-politisoimaan talouspolitiikkaa." Kaipailen tekstissä myös kantaa austerity-politiikkaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset