Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Suomi on läpeensä suvaitsevainen maa

  • Rasismi vaanii arkeasi.
    Rasismi vaanii arkeasi.

Räppäri Karri ”Paleface” Miettisen mukaan Suomi on läpeensä rasistinen maa. Paleface ja ryhmä muita suomalaisia räppäreitä ovat julkaisseet musiikkivideon osana opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Ei vihapuheelle -kampanjaa. Musiikkivideon julkaisutiedotteessa Paleface toteaa, että ”Suomi on läpeensä rasistinen maa ja julkisuudessakin suvaitaan nykyisin kaikenlaista älytöntä puhetta”. Hän jatkaa, miten hänen ja kavereidensa biisi ”muistuttaa siitä, että meistä jokainen voi puuttua tällaiseen pelkurimaiseen käytökseen meidän ympärillä arjessa. Ei vihapuheelle”.

Paleface on pahasti väärässä. Suomi on erittäin tasa-arvoinen maa. Vähemmistöjen edustajat voivat päästä Suomessa vaikka kuinka pitkälle. Meillä on ollut missinä Lola Wallinkoski ja eduskunnassa istuu tälläkin hetkellä tummaihoinen Jani Toivola, juutalainen Ben Zyskowicz ja maahanmuuttaja Elisabeth Nauclér. Jääkiekkokaukalossa hurraamme Leo Komaroville ja Alexandr Barkoville. Onpa se Wilson Kirwakin muutaman kerran juossut itsensä suomalaisten sydämiin. Läpeensä rasistisessa maassa näin ei kävisi.

Maailmassa on edelleen valtioita kuten Intia, joissa on vahva kastijärjestelmä, tai Ruanda, jossa hutujen ja tutsien väliset etniset jännitteet ovat edelleen arkea. Jo itänaapurimme suhtautuminen vähemmistöihin on radikaalisti kielteisempi kuin Suomessa koskaan.

Anekdootit eivät tietenkään anna tarkkaa kuvaa todellisuudesta, mutta myös objektiivisuuteen pyrkivien tutkimuksien mukaan Suomi on globaalisti erittäin suvaitsevainen ja epärasistinen maa.

Turun yliopiston sosiaalipolitiikan professorin Heikki Ervastin mukaan suomalaisten ulkomaalaisasenteet ovat Euroopan myönteisimpiä. Suomessa European Social Survey -tutkimusta johtaneen Ervastin mukaan suomalaiset ovat tietyillä mittareilla jopa ruotsalaisia edellä. ”Suomi on muiden Pohjoismaiden ja Luxemburgin ohella Euroopan vähiten ksenofobisia maita”, Ervasti toteaa.

Sen lisäksi, että Suomessa on jo lähtökohtaisesti huomattavan vähän rasismia ja syrjintää, on rasismi myös vähenemään päin. Ervastin mukaan suomalaisten suhtautuminen maahanmuuttajia kohtaan on muuttunut jatkuvasti myönteisemmäksi, vaikka maahanmuuttopolitiikkaa koskevat asenteet ovatkin kiristyneet. Myös poliisiammattikorkeakoulun vuosittainen viharikollisuusselvitys kertoo samansuuntaista tarinaa: viharikollisuus Suomessa on vähenemään päin.

Uuden Suomen blogisti ja Kansan Sivistystyön Liiton radioääni Jari Jakonen tutki tilastollisesti näitä samoja ESS:n tuloksia sekä muita aiheeseen liittyviä tutkimuksia. Jakosen mukaan Suomi on Euroopan viidenneksi vähiten rasistinen maa, eli kaukana kärjestä.

Ruotsalaiset ekonomistit puolestaan pyrkivät vastaamaan kysymykseen ”mitkä maat ovat rasistisia?” käyttämällä avukseen World Values Surveyn tietoja. Heidän tutkimuksestaan koottiin kartta, joka vertaili eri maiden kansalaisten suhtautumista vierasperäisiin ihmisiin. Suomi oli – kuten varmasti kaikki arvasivat – tässäkin tutkimuksessa yksi vähiten rasistisia maita.

Tutkimukset eivät tue Palefacen väitettä, että Suomi olisi läpeensä rasistinen maa. Sen sijaan asiantuntijat, tilastot ja tutkimukset puhuvat sen puolesta, että Suomi on harvinaisen vähän rasistinen maa, minkä lisäksi rasismi on myös vähenemässä.

Palefacen jutut ovat tuubaa ja Karrin omia sanoja lainatakseni ”täysin älytöntä puhetta”. Suomi ei ole millään tasolla ”läpeensä rasistinen maa”. Väite on roskaa. Se, että Paleface leimaa suomalaisia ja Suomea läpeensä rasistiseksi ja itse on olevinaan suuri rasismin vastainen taistelija, ei ole mitään muuta kuin Karrin oman egon pönkittämistä ja oman moraalisen kilven kiillottamista muiden arvon kustannuksella.

Rasismi on erittäin törkeä ilmiö. Rasismissa ihminen tuomitaan etnisen ryhmänsä eikä yksilöllisten tekojensa perusteella. Hänellä ei ole arvoa ensisijaisesti ihmisenä, vaan ryhmänsä edustajana. Natsi-Saksan ja Neuvostoliiton hirmutekojen ja vainojen jälkeen rasismi on ansaitusti nähty länsimaissa yhtenä tuomittavimmista asioista, joita on olemassa. Länsimaissa rasismi tuomitaan yleisesti suurin piirtein yhtä laajasti ja jyrkästi kuin pedofilia. Tasa-arvo on eurooppalainen perusarvo. Koska toisen syyttäminen ja haukkuminen rasistiksi on erittäin vakava ja raskas syytös, tulee sille olla hyvin vahvat perusteet. Suomalaisten ja Suomen haukkumiselle tällaisia perusteita ei löydy.

Rasismista syyttäminen miten sattuu ja ilman perusteita on myös äärimmäisen törkeää rasismin uhreja kohtaan. Avoimen, suvaitsevaisen ja vapaamielisen yhteiskunnan väittäminen läpeensä rasistiseksi ikään kuin se olisi jokin rotufasismin uusi tuleminen vähättelee kaikkia oikeasti läpeensä rasististen valtioiden uhrien kokemuksia; ”Vai oli teillä keskitysleirejä? Kauheaa, mutta ymmärrän täysin, miltä sinusta tuntuu. Meilläkin kansanedustaja sanoi televisiossa neekeriukko. :( :( :( We’ve both been thru a lot, bro!”

Liioittelu ja tyhjänpäiväinen rasismiennakkoluulojen lietsonta aiheuttaa sen, että rasismi käsitteenä menettää merkityksensä ja muuttuu pelkäksi haukkumasanaksi. Kun kaikkialla on rasismia, kohta missään ei enää ole. Tämä turha rasismihysterian lietsominen voi myös lisätä rasismia. Professori Ervastin mukaan suomalaisten rasistisuudesta tehdyillä virheellisillä tulkinnoilla on voinut olla kielteisiä vaikutuksia asenteisiin. Hänen mukaansa se, että toitotetaan rasismin lisääntyneen, saattaa rohkaista tai oikeuttaa vihamielisiä kantoja. Rasismihysteria ei vähennä rasismia, vaan lisää sitä.

Suomen väittäminen läpeensä rasistiseksi maaksi on virhe. Suomalaisten syyllistäminen suomalaisen veronmaksajan rahoilla on verorahojen väärinkäyttöä. Suomalaiset ovat suvaitsevaisia ja avarakatseisia ihmisiä, jotka eivät tuomitse etnisyyden perusteella. Suomessa on mahdollista päästä vaikka kuinka korkealle, olit sitten tummaihoinen homo, enemmistöön kuuluva sahuri tai juutalainen porvari. Vain harva suomalainen tuomitsee toisen tämän syntyperäisten ominaisuuksien perusteella. Yleisesti suomalainen kohtelee toista tasa-arvoisena yksilönä, juuri kuten pitääkin.

Tietysti Suomessakin on rasismia, sillä valitettavasti rasismia esiintyy kaikissa maailman maissa. Jotain me olemme silti tehneet oikein, sillä suhtautumisessa vähemmistöihin Suomi on (jälleen) yksi maailman parhaista maista ja tästä pitää olla ylpeä. Suomi on läpeensä suvaitsevainen maa. Kiitos siitä, suomalaiset!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Matias Härkönen

Kirjoitinkin jo tuonne toiseen samanaiheeseen blogikirjoitukseen kommentin siitä, miten tuossa musiikkivideolla haukutaan Perussuomalaisia pelkureiksi ja kehotetaan rasisteja tekemään itsemurha.

"Dom kallar sig för sannafinländare, men jag kallar dom för rädda"

ja

"Tuliks rasisti paha mieli, niin mä tarkotinkin, ihan sama mun puolest tee vaan se harakiri (japanilainen rituaalinen itsemurha)"

Ne vihapuheet on siitä kivoja, että ne lasketaan ilmeisesti vihapuheiksi, jos kohteena on ulkomaalainen? Persuja saa toki haukkua, sillä kaikki persuthan on roskasakkia ja rasisteja. Ja entäs ne oikeasti syrjäytyneet nuoret, jotka tarttuvat vaikkapa rasismi ideologiaan? Ei todellakaan ole hyvä juttu, mutta itsemurhan sijaan voisi tuollaisen kampanjan yhteydessä ehkä puhua vaikkapa jostain ihan muusta.

Antti Jokinen

Ja siis opetusministeriö rahoittaa tätä?

Matias Härkönen
Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Jep. En usko, että ihan heti mikään yksityinen taho maksaisi tällaisesta. :D

Matias Härkönen

Noo, jotkut kuvittelee että raha kasvaa puussa ja voi käyttää miten vaan. Tämänpäiväinen Anna Kontulan facebook kirjoitus oli niin hyvä, että oli pakko laittaa talteen.

http://postimg.org/image/rbnl0xnsf/

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Suomen kohtuullinen tilanne on seurausta järjestelmällisestä yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämisestä (yhdenvertaisuuslainsäädäntö, vähemmistövaltuutettu), mikä on paitsi viranomaisten lakisääteinen velvollisuus, niin myös tiedotusvälineiden omaksuma yleinen linja. Syrjittyjen ääni pääsee kuuluville (joten kuten).

Rasismia ilmenee edelleen arjessa (viittaan vähemmistöjen elinolosuhteita kartottaviin tutkimuksiin) ja sofistukoituneemmissa muodoissa julkisessa mediassa - joillekin poliitikoille äärimmäinen saivartelu harhaanjohtavine spekulaatioineen maahanmuutosta yleisesti, toisten kulttuurien erityisyyksistä ja yksittäisistä maahanmuuttajista on muodostunut keskeiseksi poliittiseksi agendaksi.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Meikästä se erinomainen tilanne johtuu siitä, että suomalaiset yleisesti ottaen ovat hyvin avarakatseisia, suvaitsevaisia ja avoimia. En purematta niele väitettä, että vähemmistövaltuutettu tai muu byrokratia olisi se syy tähän. Kyllä se tasa-arvo ihmisestä lähtee, eikä viranomaiskoneistosta.

Tarkoitatko noilla "joillakin poliitikoilla" esimerkiksi Dan Koivulaaksoa vai ketä?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Voisi kuvitella hyväntahtoisesti, että ihmiset omia aikojaan käyttäytyisivät suhteellisen suvaitsevaisesti, mutta historiallinen kehitys väittää toista. Poliittista ohjausta ja järjestelmällistä vuorovaikutusta eri etnisten ryhmien välillä on tarvittu nykytilanteen aikaansaamisessa. Vähemmistövaltuutetulle riittää edelleen töitä ja yhdenvertaisuuslakiakin joudutaan uudistamaan tarkemmaksi.

Kokonaisuutena olen toki pääpiirteissään samaa mieltä kanssasi, Suomessa näkyvään rasismiin suhtaudutaan kielteisesti eikä esimerkiksi hallinnollinen politiikka perustu etniseen luokitteluun.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #13

Suomi oli huomattavasti vähemmän rasistinen ennen vähemmistövaltuutetun viran perustamista, ja nykyisen viranhaltijan pääasiallinen työnkuva taitaa olla rasismin kasvattaminen ja apartheidin edistäminen.

"eikä esimerkiksi hallinnollinen politiikka perustu etniseen luokitteluun"

Paitsi kun kyseessä ovat ruotsinkieliset ja ruotsin kieli.

Juha Korhonen Vastaus kommenttiin #13

Juho, väitäksä että mä oon kauhee rasisti jollei joku halvatun vähemmistövaltuutettu koko ajan piiskaisi mua oikeaan suuntaan? Ehkä tuo pitää sitten paikkansa jonkun muun kohdalla (sinunko?), mutta tännepäin sellainen ei kuulu. Puhu poika omasta puolestas vaan, älä rupea sönköttämään toisten ihmisten asioista, joista et tiedä yhtikäs mitään.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Juho, tilanne on mun mielestä absurdi, kun yhdenvertaisuuslaisäädännön mukaan ketään ei saa syrjiä, mutta vähemmistövaltuutetuksi valitaan mielummin vähemmistön edustaja jos hakijat ovat yhtä päteviä...
Ja myöntävät tämän vielä julkisesti.

Pentti Järvi

"Suomen kohtuullinen tilanne on seurausta järjestelmällisestä yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämisestä (yhdenvertaisuuslainsäädäntö, vähemmistövaltuutettu), mikä on paitsi viranomaisten lakisääteinen velvollisuus, niin myös tiedotusvälineiden omaksuma yleinen linja. Syrjittyjen ääni pääsee kuuluville (joten kuten)."

Ja selkokielellä tuo on?

Keijo Räävi

Rasismia Suomessa ei käytännössä ole mutta ajatusrikoksia sitäkin enemmän.

Suvaitsevaisuuteen kuuluu olennaisena osana hyväksyä omaa maailmankuvaa vastaan sotivat mielipiteet.

Esimerkiksi NATO:n kannattajat joutuvat jatkuvasti pyytelemään anteeksi valtavirrasta poikkeavia mielipiteitään.

Timo Härtsi

Hyvä kirjoitus Jiri. Olen asunut lähiössä missä on paljon maahanmuuttajia koko ikäni, jos Suomi olisi läpeensä rasistinen maa, niin olisin varmasti tämän huomannut.

Se on ihan totta, että rasismia on, mutta isoimmat tapaukset joihin minä olen törmännyt liittyy yleensä kuningas alkoholiin, kun joku rapajuoppo purkaa paahaa oloaan ja näiltä purkauksilta ei välty kantasuomalaisetkaan.

Olen joutunut tähän humalaisten örisemiseen puuttumaan aina silloin tällöin, kerran menin väliin kun joku onneton keski-ikäinen juoppo oli saamassa turpaansa, kun hänen örisemistään ei jaksanut kuunnella kantasuomalaiset eikä maahanmuuttajataustaiset ihmiset, yhdessä tuumin oltaisiin annettu ilmeisesti sakinhivutusta.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Valitettavasti olen tullut sellaiseen johtopäätökseen, että Paleface ja hänen kaverinsa ovat tyytyväisiä tähän luomukseensa: "Suomi on läpeensä rasistinen maa". Ilman tätä (virheellistä) premissiä heiltä olisi jäänyt tuokin biisi tekemättä. Ilman premissiä ei ole tekemistä, eli jatkuvaa syyttelyä ja koko kansakunnan sysäämistä itseinhoon.

Kuten Jiri täysin adekvaatteihin lähteisiin vedoten kirjoittaa, totuus Suomesta ja suomalaisista on täysin toinen. Minusta tämä tilanne on hyvä ja siihen tulisi olla tyytyväinen joutavanpäiväisen hysterian lietsonnan sijaan. Jos Paleface (ja kaverit) omaisivat suhteellisuudentajua, olisi koko *piip*kortti jäänyt käyttämättä.

Tietenkin on eri asia, jos rasismin haluaa välttämättä ja nykykäytännön mukaan sen laajemmassa kontekstissa, eli käsittäen kaikkien kulttuurityypillisten piirteiden esilläolon. Puhumattakaan maahanmuuttopolitiikan kritisoinnin sekoittaminen maahanmuuttajiin. Erityisen hyvin asian ytimen kiteyttää tämä:

    "Kun kaikkialla on rasismia, kohta missään ei enää ole. Tämä turha rasismihysterian lietsominen voi myös lisätä rasismia."

Muistellaan vaikkapa vanhaa kansansatua pojasta ja sudesta.

Minun on hyvin vaikea ymmärtää ihmisiä, jota haluavat varta vasten tulkita kaiken näkemänsä ja olemattomat piilomerkitykset rasistisiksi. Miksi esim. meidän yhteiskuntamme halutaan nähdä sellaisena (pahana), mitä se ei tosiasiassa ole?

Minustakin suomalaisten perusluonne on varsin lämminsydäminen sekä suvaitsevainen. Siitä kertoo yksin se, ettei kansa ole maahanmuuttokriittistä liikettä laajamittaisemmin ryhtynyt vastarintaan, vaikka omia oikeuksiamme ja mahdollisuuksiamme poljetaan monikulttuurisuuden nimissä (esim. kiintiöpolitiikka).

Pentti Järvi

Tämä oli hauskin mutta samalla järkyttävin kohta kirjoituksessa

"Rasismista syyttäminen miten sattuu ja ilman perusteita on myös äärimmäisen törkeää rasismin uhreja kohtaan. Avoimen, suvaitsevaisen ja vapaamielisen yhteiskunnan väittäminen läpeensä rasistiseksi ikään kuin se olisi jokin rotufasismin uusi tuleminen vähättelee kaikkia oikeasti läpeensä rasististen valtioiden uhrien kokemuksia; ”Vai oli teillä keskitysleirejä? Kauheaa, mutta ymmärrän täysin, miltä sinusta tuntuu. Meilläkin kansanedustaja sanoi televisiossa neekeriukko. :( :( :( We’ve both been thru a lot, bro!”

btw. Vaasassa käydään kovaa polemiikkiä arvostetun Alvar Aallon suunitteleman asuinkorttelin nimestä. Neekerikylä ei kuulema enää kelpaakaan ja sillä on nyt uusi nimi Aaltopuisto mutta kukaan ei käytä tätä uutta nimeä.

Suvakeille nauretaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset