Jiri Keronen On aika uudelleenarvioida kaikki arvot

Vasemmistoliitto pitäisi erottaa Vasemmistoliitosta

  • Vasemmistoliitto pitäisi erottaa Vasemmistoliitosta

Kansanedustaja Jyrki Yrttiaho on yksi Suomen suoraselkäisimmistä poliitikoista. Koska Yrttiaho on suoraselkäinen, Vasemmistoliitto päätti, että hänestä tulee hankkiutua eroon. Suoraselkäisyys ei nimittäin sovi hallitusvasemmiston linjaan, joka on Kokoomuksen tukeminen ja toisinajattelijoiden vainoaminen sekä retoriikassa että käytännön poliittisessa toiminnassa.

Itse en ole samaa mieltä lähellekään kaikesta Yrttiahon kanssa. Siitä olen kuitenkin ehdottomasti samaa mieltä, että jos äänestäjille lupaa jotain, se on pidettävä. Demokratia voi toimia ainoastaan, mikäli äänestäjät voivat oikeasti tehdä päätöksiä. Jos äänestäjille annettuja lupauksia ei noudata, tulee äänestämisestä pelkkää veikkaamista ja tuuripeliä. Tämän demokraattisen periaatteen vuoksi vastustan ehdottomasti hallitusvasemmiston toimintaa ja kannatan ehdottomasti Jyrki Yrttiahoa riippumatta mielipide-eroista.


Suoraselkäinen vasenryhmä - kiero hallitusvasemmisto

Jyrki Yrttiaho ja kollegansa Markus Mustajärvi erotettiin Vasemmistoliiton eduskuntaryhmästä alunperin siksi, että he eivät suostuneet kääntämään takkiaan ja hyväksymään Kokoomuksen hallituspolitiikkaa. Ennen vaaleja Vasemmistoliitto puheenjohtajansa Paavo Arhinmäen johdolla mainosti vastustavansa EU:n tukiaisia. Esimerkiksi Ylen vaalikeskustelussa 4.6.2011 esitettiin väite "EU-maiden tulee auttaa ahdinkoon joutuneita jäsenvaltioita", jonka kanssa Arhinmäki oli eri mieltä. Kuten tunnettua, kokoomushenkisempi Vasemmistoliitto on sittemmin pyörtänyt kantansa ja alkanut väittää, että eivät puhuneet kaikkia tukipaketteja vastaan, vaan pelkästään pankkitukia. Samaan aikaan Jyrki Yrttiaho seisoo edelleen tukipaketteja vastaan, juuri kuten hän lupasi äänestäjilleen.

Toinen hyvä esimerkki on Vasemmistoliiton periaatteiden myynti koskien Suomen uutta perustuslakia. Perustuslain muuttaminen hoidetaan Suomessa kahden eduskunnan äänestyksessä. Ennen uusimpia eduskuntavaaleja Vasemmistoliitto, mukaan lukien puheenjohtaja Arhinmäki, äänesti perustuslain muuttamista vastaan. Eduskuntavaalien jälkeen Vasemmistoliitto päätti tehdä reilun 180 asteen käännöksen ja äänestää täysin päinvastaisesti. Ainoastaan Jyrki Yrttiaho ja Markus Mustajärvi äänestivät johdonmukaisesti siten, kuten olivat äänestäneet myös ennen vaaleja. Kaikki muut vasemmistoedustajat olivat valmiita tekemään lupaustensa vastaisia kompromisseja jopa koko valtion yksittäisen merkittävimmän asiakirjan, perustuslain, kohdalla.

Nämä eivät tietenkään ole ainoat kerrat, kun Yrttiaho on äänestänyt vastoin Kokoomusta ja hallitusvasemmistoa, mutta itse pidän näitä parhaimpina esimerkkeinä. EU-tukiaiset olivat viime vaalien merkittävin yksittäinen kysymys julkisessa keskustelussa ja kaikki valtion lait puolestaan perustuvat perustuslakiin. Vaikka kompromissit ovat monesti välttämättömiä, on tiettyjä asioita, joissa kompromisseja ei tule missään tapauksessa tehdä. Selvät ja yksiselitteiset vaalilupaukset ja maan perustuslaki ovat sellaisia.

Suomen perustuslain 29 §:n mukaan "Kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta. Hän on siinä velvollinen noudattamaan perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset." Tämä ei tietenkään tarkoita, että puolue ei saisi erottaa jäseniään. On kuitenkin selkeästi perustuslain hengen vastaista, että kansanedustajaa rankaistaan siitä, että hän noudattaa oikeutta ja totuutta toimimalla selkeästi ja suoraan sen mukaan, mitä hän on kansalaisille luvannut. Yrttiaholle pitäisi antaa mitali, ei potkuja.


Toisinajattelijoiden hiljentäminen on stalinismia

Päätöstä painostaa jäsenosasto erottamaan Yrttiaho perusteltiin Yrttiahon esiintymisellä SKP:n tapahtumassa, jossa hän Vasemmistoliiton mielestä kritisoi puoluetta. Yrttiaho itse oli sitä mieltä, että kritiikkinsä kohdistui hallitukseen, ei Vasemmistoliittoon. Oikeasti sillä ei pitäisi olla mitään merkitystä, kohdistuuko kritiikki puolueeseen vai ei. Jos äänestäjien valitsema puolueen kansanedustaja kritisoi puolueen toimintaa, tulisi tämä kritiikki ottaa vakavasti sen sijaan, että se pyritään hiljentämään. Toisinajattelijoiden hiljentäminen ei ole demokratiaa, vaan stalinismia ja fasismia.

Vasemmistoliiton kritisoinnin perusteella erottaminen myös osoittaa Vasemmistoliiton mielivaltaisuutta. Yleensä Vasemmistoliittoa ei haittaa, vaikka puoluetta kritisoisi ja vaikka se tapahtuisi toisen puolueen ympäristössä. Vasemmistoliiton jäsen Tatu Ahponen on kerännyt näitä kritiikkejä blogiinsa; Vasemmistoliiton Esko Seppänen on kirjoittanut Perussuomalaisten ajatuspajan julkaisuun "Euro vai ei" erittäin kriittistä tekstiä, jossa hän syyttää hallitusvasemmistoa liittovaltiokehityksen ajamisesta. Vasemmistoliiton eurovaaliehdokas Esko-Juhani Tennilä on kritisoinut Vasemmistoliittoa Keskustan lehdessä Suomenmaassa. Vasemmistonuoret taas ovat suoraan tehneet kannanoton, jonka mukaan Vasemmistoliitto on väärässä hallituksessa. Ilmeisesti puoluetta saa välillä kritisoida, mutta välillä ei.

Jyrki Yrttiaho ei tehnyt mitään väärää osallistuessaan SKP:n tapahtumaan. SKP oli kutsunut Yrttiahon sekä Vasemmistoliiton puoluejohtoa kertomaan toiminnasta eduskunnassa. Yrttiaho oli suostunut kutsuun, mutta puoluejohto ei ollut vastannut SKP:lle mitään. Puoluejohto oli siis tietoinen kutsusta, mutta se ei millään tavalla varoittanut Yrttiahoa, että jos hän lähtee SKP:n tapahtumaan puhumaan, hän saa kenkää. Potkut tulivat Yrttiaholle yllätyksenä.

Sen lisäksi, että osallistuminen SKP:n puoluekokoukseen ei ollut mitenkään laitonta, eikä se tullut millään tavalla yllätyksenä puoluejohdolle, ei Yrttiaholla myöskään ollut erityisemmin vaihtoehtoja. Vasemmistoliiton puoluekokouksessa Yrttiaholla oli ainoastaan seuraajan asema, eli hän ei olisi edes voinut kertoa näkemyksiään puolueen omassa kokouksessa. Kansanedustajien tärkein vaikutuskeino on puhuminen. Jos kansanedustaja kutsutaan puhumaan tapahtumaan ja toisessa tapahtumassa häntä kielletään puhumasta, ei pitäisi olla kovin ihmeellistä, että kansanedustaja menee sinne, missä hän voi puhua.


Puoluehallitus toimi moraalittomasti

Päätös aloittaa Yrttiahon erottamismenettely hoidettiin tietysti puoluehallituksessa asiattomasti, sillä mitenpä muuten näin asiatonta toimintaa voisi edes hoitaa. Puoluehallituksen vastavalittu jäsen Heikki Patomäki kommentoi blogissaan puoluehallituksen toimintaa:

"Vasemmistoliiton vasta valittu uusi puoluehallitus joutui keskiviikon 12.6.2013 kokouksensa lopuksi käsittelemään vaatimusta Jyrki Yrttiahon erottamisesta perusteena se, että hän on SKP:n puoluekokouksessa arvostellut Suomen nykyisen hallituksen politiikkaa ja erityisesti vasemmistopuolueiden roolia tuossa hallituksessa. Meille uusille puoluehallituksen jäsenille esitys Yrttiahon erottamisesta tuli yllätyksenä. Asiaa ei ollut mainittu esityslistassa ja kokouksen piti päättyä klo 14, jolloin puheenjohtaja nosti esityksen erottamisesta esille kohdassa 16 'järjestöasiat'.

...

Lisäkseni ainakin Heidi Auvinen ja Joonatan Virtanen – ja osin myös monet muut puoluehallituksen kokoukseen osallistuneet – olivat sitä mieltä, että asian oikeudenmukainen käsittely olisi edellyttänyt Yrttiahon itsensä kuulemista. Demokratiaan kuuluu julkisuusperiaatteen lisäksi myös laillisuusperiaate: kukaan ei ole mihinkään syyllinen ennen kuin toisin osoitetaan, ja kaikilla on oikeus tulla kuulluksi ja puolustaa omaan näkökantaansa."

Tietenkään laki ei sido puoluetta samalla tavalla kuin julkista valtaa, mutta koska puolueet käyttävät julkista valtaa, on demokratian ja oikeuden mukaan toimiminen periaatteellisesti tärkeää. Vasemmisto ei tainnut olla kuullut tästä, koska se päätti erottaa Yrttiahon vastoin kaikkia hyvän hallinnon periaatteita. Edes puoluehallitus ei tiedä, mistä se joutuu päättämään, eikä päätöksen kohteelle anneta mitään oikeutta puolustaa itseään, vaan päätös tulee täytenä yllätyksenä. Kylläpä on taas niin helevetin reilua.

Eniten tässä Yrttiaho-asiassa vituttaa kaikki. Ensin Yrttiaholle ei anneta oikeutta sanoa mielipiteitään puoluekokouksessa. Tämän jälkeen Yrttiaho menee tapahtumaan, jossa hänen mielipiteitään kuullaan mielellään - ja jossa olisi haluttu kuulla myös Vasemmistoliiton puoluejohtoa. Tämän jälkeen Yrttiahoa aletaan erottaa kaikkien hyvien tapojen, oikeudenmukaisuuden ja demokratian periaatteiden vastaisesti. En pysty keksimään mitään hyvää Vasemmistoliiton toiminnasta tässä asiassa. Tämä on suurinta roskaa, mitä olen joutunut todistamaan koko sinä aikana, kun olen harrastanut politiikkaa. Ihan oikeasti, jotaki rotia, saatana.

Toivon, että Raision vasurit eivät missään tapauksessa taivu puoluejohdon mielivallan alle, vaan kunnioittavat demokratiaa ja sananvapautta ja ymmärtävät, että kritiikkiä kannattaa ennemmin kuunnella kuin pyrkiä hiljentämään. Olen myös iloinen, että Yrttiahon taakse on muodostunut oikea kansanliike, joka ei välitä puoluerajoista tai poliittisista aatteista, vaan jolle tärkeintä on oikeudenmukaisuus riippumatta joskus radikaaleistakin mielipide-eroista.

Sinä olet mies, Yrttiaho, ja Internet seisoo takanasi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

39Suosittele

39 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Mike Amory

Ei ole mitään uutta siinä että kommunistit puhdistavat rivejään aina puoluekokouksen jälkeen. Stalinkin ammutti pahimmat kilpailijansa.

A.A. Remes

Stalin oli tosin tehokkaampi, hän toimi ennen ja jälkeen, siis kaikenaikaa.
Kaikki oli lopullista.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

"Vasemmistoliiton puoluekokouksessa Yrttiaholla oli ainoastaan seuraajan asema, eli hän ei olisi edes voinut kertoa näkemyksiään puolueen omassa kokouksessa."

Aivan oikein Keronen. Yrttiaho ei ollut kokousedustaja, hän oli kuin minäkin seuraajan statuksella. Puhe-, esitys ja äänioikeus on vain jäsenäänestyksellä valituilla kokousedustajilla. Piraattiputiikin käytännöistä en tiedä.

Mutta SKP:n kokouksessa hän piti puhetta kuin paraskin maallikkosaarnaaja.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

"....vain jäsenäänestyksellä valituilla kokousedustajilla."

Salli minun nauraa!
Laskitko montako kokousedustajaa ei saannut puhettaan pitää?
Eikä kansanedustajia ole ennenkään estetty puhumasta. No, ehkä stallari-aikaan. Ja nyt te palaatte siihen aikaan ja vedätte moraalisen herneen nenäänne.

Lueppa nyt kolme (3) kertaa tuo Jirin teksti ja kysy itseltäsi: "Hävettääkö yhtään?"

Henry

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Minun puolestani sinä voit nauraa itsellesi. Jos sinä et voi ymmärtää mitä tarkoittaa puolueen sääntöjen noudattaminen, niin en voi auttaa sinua..
Sinänsä on liikuttavaa, että erityisesti muiden puolueiden edustajat ja kannattajat ovat eniten "huolestuneita" Yrttiahon kohtalosta. On suorastaan huvittavaa, että erityisesti persut ovat tässä asiassa eniten itkeneiden joukossa. Persujen omassa keskuudessa unohdetaan, että Soinin mukaan hän, puolueen omistajana päättää siitä kuka voi olla puolueen jäsenenä tai ehdokkaana jossain vaaleissa. Esimerkkinä tästä on Rovaniemen Hemmon kohtelu kunnallisvaalissa 2012.

En ole tuota asiaa laskenut, mutta sinä voit sen tehdä. Laske nyt kuinka monta puhetta siellä pidettiin. Linkin löydät Vasemmistoliiton nettisivulta. Antoisaa ja opettavaista kahden päivän nettikatselua.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #17

En ole minkään puolueen jäsen ja olen tehnyt työtä vasemmistoliikkeen hyväksi vuodesta 1975 lähtien. Siksi #ituttaa katsella kuinka loputkin tuhotaan.
Toisaalta, nopeammin saadaan uusi kasaan.

Henry

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #23

Niinhän ne kaikki porvarit nyt sanovat. Ollaan niin työväenhenkisiä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #24

Nyt puhut asiasta jota et tunne, ja jota tuskin ymmärtäisit vaikka saisitkin faktat eteesi.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #25

Antaa olla, en jaksa inttää ymmärtämättömien kanssa,

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #26

Niinhän ne kaikki pikkuporvarit nyt sanovat. Ollaan niin työväenhenkisiä.

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

Piraattipuolueen kokouksia on saanut vapaasti seurata ja jokainen halukas on päässyt käyttämään puheenvuoroja. Äänioikeus on koko jäsenistöllä. Puoluehallituksen tai puheenjohtajiston linjaa saa ja on toivottavaa tarvittaessa kritisoida varsinkin puoluekokouksissa, joissa kritiikki varmasti kantautuu asianosaisten korviin ja joissa tarvittavista muutoksista voidaan - mikäli sopua ei muutoin synny - vaikka äänestää.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Kuinka monta jäsentä teillä on? Vasemmistoliitolla on noin kymmenentuhatta jäsentä.
Ei ole mahdollista, että puolueen jäsenet kokoontuisivat vaikkapa Hjalliksen halliin kuukaudeksi, että kaikki voisivat puhua. Kaikki eivät muuten halua käyttää puheenvuoroja.
Se on teidän piraattien asia miten itse hoidatte asianne. Pärjäämme muuten aivan hyvin ilman teidän neuvojanne.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen Vastaus kommenttiin #18

"Ei ole mahdollista, että puolueen jäsenet kokoontuisivat vaikkapa Hjalliksen halliin kuukaudeksi, että kaikki voisivat puhua."

Ei niin, mutta esimerkiksi IRCin avulla tuollainen ei olisi temppu eikä mikään, ja ohjelma hoitaa keskustelujen kirjaamisen ihmisten puolesta.

"Pärjäämme muuten aivan hyvin ilman teidän neuvojanne."

Mutta niitä neuvoja kuuntelemalla pärjäisitte entistä paremmin!

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #18

Piraattipuolueella on n. 4000 jäsentä. Toki puheenjohtaja voi joutua rajoittamaan puheenvuoroja, mutta ainakaan vielä ei ole esiintynyt tarvetta äänioikeutettujen valintaan erillisellä vaalilla.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Itse olen huomannut, ettei Vasemmistoliittoa tai sen kannattajia saa kritisoida yhtään.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Internet seisoo takanasi." Kommunisteilla oli aikanaan Inter-liike (internatsit), mutta tämä ei kai ole se sama...?

Jani Kuusela

Hyvä kirjoitus Jiriltä, ja aiheesta. Arhinmäki tullaan muistamaan historian kirjoissa kaikkien aikojen huonoimpana vasemmistojohtajana, joka hautasi omien etujensa vuoksi elävältä koko vasemmistoliiton. Tervetuloa pienpuolueiden joukoon, jolla ei ole omaa tolppaa kannatusmittauksissa! Ehkä joskus myöhemmin J. Karjalainen jr löytää pellosta keihään kärjen sijaan sirpin ja vasaran.

Petri Haapa

Mainittiinko nyt varmasti se Audin takapenkki;-)

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Kuva löytyi Ylilaudalta, eli se on automaattisesti validi poliittinen argumentti.

Petri Haapa

Ilman muuta. Aina kannattaa bloginsa oheistaa kuva Audin takapenkillä istuvasta ministeristä;-) Populismin number one tällä hetkellä...

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen Vastaus kommenttiin #12

Populismi on yltiömäisen positiivinen asia. Vaikka media ja poliittinen broileristo kuvittelee, että populismi tarkoittaa päättömiä möläytyksiä, joiden ainoana funktiona on kasvattaa kannatusta, se ei todellisuudessa ole sitä. Populismi on demokratian muoto, jossa poliitikot eivät saa tehdä kansan tai vähintään omien kannattajiensa mielipiteen vastaisia ratkaisuja. Populismi on elitismin vastakohta.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #13

Omintakeinen määritelmä. Sivistyssanakirja määrittelee populismin sen sijaan näin: kansansuosioon varsinkin demagogisin keinoin tähtäävä pol. toiminta.

Juha Korhonen Vastaus kommenttiin #14

"Sivistyssanakirja määrittelee populismin sen sijaan näin: kansansuosioon varsinkin demagogisin keinoin tähtäävä pol. toiminta."
Eikös tuo määritelmä nimenomaan kuvaa onnistunutta poliittista toimintaa? Jonkun poliitikon nimitteleminen populistiksi on oikeastaan hänen kehumistaan. Tässä ovat tainneet median käsitteet mennä sekaisin, alkujaan.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #28

Poliittinen toiminta on pyrkimystä hoitaa yhteisiä asioita omasta mielestään parhaalla mahdollisella tavalla. Jos poliittinen toiminta nähdään vain kansansuosion tavoitteluna, niin silloin on kyse populismista eikä poliittisesta toiminnasta

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen Vastaus kommenttiin #14

Eihän se ole mitenkään omintakeinen, vaan suoraan länsimaisesta filosofisesta perinteestä. Wikipedian mukaan:
"Populism is a political philosophy where adherents claim that they side with 'the people' against 'the elites'."

http://en.wikipedia.org/wiki/Populism

Arhi Kuittinen Vastaus kommenttiin #31

Tuo on vain oikeistolainen määritelmä populismista.

Suurin populistimme on ollut Kekkonen.

Puolijumala.

Hiihtää. Kalastaa. Juo. Hesarin avulla ja Hesarin sensuroimana.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Tuleepa mieleen vuosi 1983 ja Esko-Juhani Tennilä.
Tuolloinkin kirves kalahti vasemmiston omaan nilkkaan.
Jos edustaa jotain mielipidettä, pitäisi edustaa kyseistä mielipidettä.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Tämä liittyy siihen, että eurokriisin syvetessä ja muutamien turvallisuuspoliittisten realiteettien vallitessa Suomessa on tullut entistä pahemmaksi poliittiseksi rikokseksi keikuttaa EU-venettä millään tavalla.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Arhinmäki taannutti Vasemmistoliiton kusitolpaksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset